Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Żyjesz kolego w nieświadomości :lol:. [...] Pierwsze, małe przepięcie w kablu telefonicznym (burza była, ale baaardzo daleko) spowodowało uszkodzenie videodomofonu...

No cóż, trzeba znaleźć złoty środek. W moim obecnym przypadku linia telefoniczna idzie jakieś pereset metrów do centralki, wszystko ziemną kanalizacją, po drodze naprawdę jest mała szansa na przepięcia. Pozatym to już pacuje dobre trzy lata, ładnych parę burz przeżyło.

Tereska: tak, dwie pary, czyli cztery druty.

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-444411

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do zabezpieczenia sprzetu komputerowego przed skutkami przepiec stosuje sie UPS'y z funkcja stabilizacji, lub same stabilizatory, cronia one dosyc dobrze. Jednak w praktyce najczesciej skutkiem przepiec jest tylko spalona sieciowka/modem.
https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-444427

powiedziały jaskółki......

Ja internet mam kablowy dla jednego stanowiska (komputera), gdybym chciał na drugi komputer to muszę zapłacić dodatkowo 1/2 abonamentu.

Dlatego trochę jestem zaskoczony Twoim pomysłem a spodziewam się, że żadnej uprawnień nie posiadasz.... Nie piszę dalej bo nie znam się na prawie/przepisach ale piszę tylko dlatego, abyś wzięła wszystkie ewentualności przy podejmowaniu decyzji.

A ja mam elastycznego dostawcę internetowego. Kupuję od niego szybkość transferu. Mogę zamawiać co 128 kb. A mam zamiar zrobić tak: Do punktu dostępowego podłączyć 5 kabli eternetowych i po jednym kablu pociągnąć do sąsiadów. Ja i każdy z sąsiadów podpiszemy umowę o dostarczanie internetu. Szybkość w sumie 5x 128kb. Niczym nie ryzykuję nikomu nic nie sprzedaję. Ryzykować mogą co najwyżej sąsiedzi, ale niewiele bo jaką mają alternatywę na net. Albo odpalić mi trochę za sprzęt albo zakupić wszystko samodzielnie.

A pomysł na cardspliter był taki aby kupować opłaconą z góry na rok kartę od dostawcy cygnału kodowanej telewizji satelitarnej.

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-444560

A ja mam elastycznego dostawcę internetowego. Kupuję od niego szybkość transferu. Mogę zamawiać co 128 kb. A mam zamiar zrobić tak: Do punktu dostępowego podłączyć 5 kabli eternetowych i po jednym kablu pociągnąć do sąsiadów. Ja i każdy z sąsiadów podpiszemy umowę o dostarczanie internetu. Szybkość w sumie 5x 128kb. Niczym nie ryzykuję nikomu nic nie sprzedaję. Ryzykować mogą co najwyżej sąsiedzi, ale niewiele bo jaką mają alternatywę na net. Albo odpalić mi trochę za sprzęt albo zakupić wszystko samodzielnie.

A pomysł na cardspliter był taki aby kupować opłaconą z góry na rok kartę od dostawcy cygnału kodowanej telewizji satelitarnej.

O ile w temacie internetu masz sprawę czystą, to w przypadku telewizji kodowanej nie :(. Możesz zaryzykować, ale o ile z jednym sąsiadem można się dogadać, to z kilkoma nie za bardzo. Zawsze któryś z nich może się pochwalić w towarzystwie, że macie takie rozwiązanie, a "życzliwych" nie brakuje...

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-444581

Ja dodatkowe kable w kablu telefonicznym wykorzystałem do zainstalowania interkomu między sypialnią a salonem. Mam 18 miesięczną córke która chodzi wcześniej spać kiedy spi mogę spokojnie pracować na dole gdyż słysze kazdy jej ruch a przy odpowiednim ustawieniu mikrofonu w sypialni takę i oddech dziecka. Odłączyłem tylko jeden kabel aby interkom działał tylko w jedną stronę ( wcześniej troche szumiał)
https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-444715

chyba się w tym troszkę orientuje (pracowałem jako koordynator/projektant sieci telefonicznych - wcześniej jako monter a teraz jako informatyk-sieciowiec).

I tak:

dodatkowe przewody w kablu telefoniczym (zakładam przeważnie stosowane XzTKMxpw) nie wykorzystasz do niczego :-). Mogą służyć jako zapas, albo np. do polpak-u itp.

Oczywiści można wykorzystać kabel telefoniczny do zastosowan komputereowych ale robi się to troszkę inaczej mianowice:

kabel tel. dochodzący do budynku (od słupka rodzielczego lub szafy) trafia na puszkę natynkową dopiero z puszki może trafić na szafkę w domu gdzie na panelach może być rozszyty i trafić na gniadzka (w jednym gniazdku może być wyjście na kompa i na telefon {RJ} (osobiście to robiłem w jednej firmie na kilka punktów i chula do dziś), ale to nie jest zastosowanie dla domku - rezydencja tak :-).

Jeśli chodzi o kabel do ziemi nie stosuje się żadnych "peszli".

Kable są żelowane.

Normy tpsy za mnie:

Kabel w polu 90 cm. w posesjach 60 cm. pod ziemią.

Na kabel podsypka 10 cm żwiru, pod kabel 5 cm. (nigdy nikt tego nie stosował).

Ale kabel dobrze przysypać na 10cm. i na nim rowinąć folie ostrzegawczą:

Zółta- gaz, telefon

niebieska - energetycy

czasami czerwona, albo obojętnie jaką jak masz:-)

Jak ktoś bedzie kiedyś kopał to najpierw natknie się na folie ostrzegawczą pózniej trafi kablel.

a tak w ramach dygresji.

Znam gości co zakopali tak kabel, ze gdy chłop poszedł wiązać krowy na łące wbił szpile z łańcuchem i .... po kablu.:-)

Głębokość jest zawsze ważna :-)

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-449252

Na każdy kabel który położę na swojej działce muszę mieć pozwolenie na budowe? Który punkt tego prawa jest taki rygorystyczny?

Na swojej działce nie, ale w drodze owszem. Generalnie chodzi o stworzenie dokumentacji takich instalacji, po to, aby np. ich nie uszkodzić przy prowadzeniu innych prac remontowo - naprawczych.

Profesjonalizm, profesjonalizmem, ale nie przesadzajmy :-?.

Robienie tego typu instalacji oficjalnie, czyli z projektem i wszystkimi pozwoleniami to niemałe koszty. Czasem jest to wręcz niemożliwe, bo może się okazać, że w drodze nie ma już miejsca na wydzielenie dodatkowego pasa na jakieś instalacje (każda instalacja zgodnie z przepisami musi mieć określony pas w drodze i musi być układana w określonej odległości od innych instalacji).

Co innego gaz, woda czy prąd, a co innego sieć komputerowa. Najwyżej przy usuwaniu jakiejś awarii uszkodzą Ci ten kabelek. Jego wymiana i tak pewnie będzie tańsza, niż oficjalne wykonanie takiej instalacji (bez gwarancji, że np. operator koparki przy usuwaniu awarii innej instalacji nie uszkodzi Twojego kabla).

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-450542

Zbych podoba mi się twoje podejście :lol:

Ale i tak mój entuzjazm nieco osłabł. Instalacja telefoniczna nie daje się rozbudować. Zmniejszenie opłat za telewizję z sensownymi kanałami prawnie niemożliwe. Jedyny operator telefoniczny jaki mnie nie olał łaskawie zamontował mi łącze radiowe o przepustowości 9600 bipsów. Dostawca usług internetowych to mała lokalna firemka, która działa w trudnym terenie i nie zainwestuje w potencjalnych klientów. Z tego powodu muszę ponieść dość duże koszty instalacyjne. Wspólna sąsiedzka inwestycja także nie jest pozbawiona wad, a i nakłady inwestycyjne zmniejszają się niewiele.

Po co ja się na tę wieś pchałam. Jestem nie tylko dalej od miasta ale i od świata. A w bloku było tak dobrze.

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-450568

Zbych podoba mi się twoje podejście :lol:

Ale i tak mój entuzjazm nieco osłabł. Instalacja telefoniczna nie daje się rozbudować. Zmniejszenie opłat za telewizję z sensownymi kanałami prawnie niemożliwe. Jedyny operator telefoniczny jaki mnie nie olał łaskawie zamontował mi łącze radiowe o przepustowości 9600 bipsów. Dostawca usług internetowych to mała lokalna firemka, która działa w trudnym terenie i nie zainwestuje w potencjalnych klientów. Z tego powodu muszę ponieść dość duże koszty instalacyjne. Wspólna sąsiedzka inwestycja także nie jest pozbawiona wad, a i nakłady inwestycyjne zmniejszają się niewiele.

Po co ja się na tę wieś pchałam. Jestem nie tylko dalej od miasta ale i od świata. A w bloku było tak dobrze.

Samo życie...

Głowa do góry :D. Też mam podobne problemy, a mieszkam na obrzeżach Warszawy :lol:.

https://forum.murator.pl/topic/24678-kabel-telefoniczny-dodatkowe-zastosowanie/page/3/#findComment-450650