Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwolanie darowizny Wroclaw

ellaj

Recommended Posts

A po co ci prawnik? Starczy odręczne pisemko kto co i dlaczego. Odbiór tego pisma przez obdarowanego tą odwoływaną darowizną czyni ją prawem umocowaną.

https://www.infor.pl/prawo/darowizny/wykonanie-i-odwolanie-darowizny/293933,Kiedy-mozliwe-jest-odwolanie-darowizny.html

A tu coś o sposobie: https://www.infor.pl/prawo/darowizny/wykonanie-i-odwolanie-darowizny/323041,3,Skuteczne-odwolanie-darowizny.html

W dodatku możesz to uczynić z asystą patrolu policji, jako że obawiasz się reakcji obdarowanego. Za darmo

Odwołanie darowizny musi mieć solidne uzasadnienie.

Dokładnie tak. Musisz wykazać rażącą niewdziecznosc obdarowanego.

Poza tym licz się z koniecznością zwrotu wartości poniesionych nakładów na budowę domu.

Radziłbym odwiedzić adwokata lub radce prawnego. Sam tego nie ogarniesz bez specjalistycznej wiedzy.

To że się bratowa nie odzywa nie jest wg mojej wiedzy wystarczające żeby wyczerpać znamiona rażącej niewdzieczności.

Rozumiem że darowizna była już po ślubie. Wszystko idzie ku rozwodowi, tak?

Jak kwestia udowodnienia nakładów na budowę domu, faktury na kogo były wystawiane?

To że się bratowa nie odzywa nie jest wg mojej wiedzy wystarczające żeby wyczerpać znamiona rażącej niewdzieczności.

Rozumiem że darowizna była już po ślubie. Wszystko idzie ku rozwodowi, tak?

Jak kwestia udowodnienia nakładów na budowę domu, faktury na kogo były wystawiane?

To tak w skrocie z tym odzywaniem...

Niestety, po slubie byla darowizna. Inaczej nie byloby tego problemu :(

Wszystkie faktury na brata i na mnie

To tak w skrocie z tym odzywaniem...

Niestety, po slubie byla darowizna. Inaczej nie byloby tego problemu :(

Wszystkie faktury na brata i na mnie

Ok, przy założeniu że bratowa jest persona non grata, a brat jest z Tobą i rodzicami w dobrych relacjach, ale z jakiegoś powodu nie chce rozwodu z żoną, to do rozważenia jest przymusowy podział majątku.

Jeśli jest tak jak napisałem powyżej to dajcie sobie spokój z cofnięciem darowizny.

Dez, mieszkaja razem, nie odzywaja sie. Brat nie wnosi o rozwod, bo zaraz bedzie podzial majatku i musialby pewnie sprzedac dom, zeby ja splacic, a tego nie chce robic.

Jest to blizniak ze mna i obok jest dom rodzicow. Dojazd przez podworko rodzicow

Ona nie wiem dlaczego nie wnosi. Moze juz planuje

Dez, mieszkaja razem, nie odzywaja sie. Brat nie wnosi o rozwod, bo zaraz bedzie podzial majatku i musialby pewnie sprzedac dom, zeby ja splacic, a tego nie chce robic.

Jest to blizniak ze mna i obok jest dom rodzicow. Dojazd przez podworko rodzicow

Ona nie wiem dlaczego nie wnosi. Moze juz planuje

Jeżeli dom jest z darowizny Waszych rodziców + Ty i brat ponosiliscie koszty budowy, to jest spora szansa korzystnego podziału majątku.

Brać specjalistę od rozwodów i działać. Mógłbym kogoś polecić, ale z moich stron.