brzozowskiand 21.04.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2019 WItam wszystkich. Jestem w patowej sytuacji. Mam dom w dużym mieście. Dla naszego rejonu obowiązuje MPZP - zabudowa jednorodzinna. Deweloper tuż za moim ogrodzeniem wybudował "wille miejskie" - 8 bliżniaków, łącznie 16 mieszkań . http://www.quadrini.pl Niestety od tyłu owe "bliżniaki" - bo jak dla mnie to po prostu niskie bloki - wychodzą od tyłu na mój ogródek. Mieszkańcy patrzą mi wprost w okna salonu i sypialni, jak wyjdę na taras słyszą każde moje słowo a ja ich. Nie da rady rozmawiać z kimś jak jestem na tarazie a oni siedzą na swoich balkonach i tarasach (te najniższe mają zejście na kawałek ogródka). Masakra. Zero intymności. Nie wspominam o tym, że zabrano mi słońce z działki. Najgorsze że to nie jest 1 sąsiad, ale mam tuż przed nosem w sumie 8 takich balkonów i tarasów z wrzeszczącymi dziećmi, szczekającymi psami, dymiającymi grillami etc. Wg mnie natężenie ruchu & hałasu generowanego przez tę inwestycję nie odpowiada charakterowi ulicy - dotąd były tutaj wyłącznie domy jednorodzinne, uzytkowane max przez 2 rodziny. Ciche spokoje sąsiedztwo. Czy da się coś z tym zrobić? Acha, mąż zmierzył odległość od ich fasady do granicy działki i jest o ok 10 cm za mała. Pomoże mi ktoś? Chodzi o ocenienie, czy i jakie mam szanse w ewentualnym procesie. Od strony prawnej niby wszystko jest OK, ale od strony praktycznej nie bardzo. Nie mogę korzystać z własnego ogródka, nie da rady przenieść miejsca do siedzenia gdzie indziej, działkę mam b małą (500m). Po prostu wzajemnie się słyszymy przy nawet otwarych oknach i zagladamy sobie do okien mimo woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 21.04.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2019 Chyba nie liczysz na to,że zburzą te domki. Nic nie zrobisz z tym.Ktoś wydał zezwolenie ,ktoś to odebrał. Możesz co najwyżej postawić wysoki płot co by sąsiadów nie widzieć,ale jak się domyślam będzie to mega duży płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts