Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka montażowa

ziomek

Recommended Posts

Kiedyś miałem na samochodzie,usunąlem bez sladu strumieniem wody z myjki wysokocisnieniowej(ostrożnie bo potrafi odprysnąć lakier)tylko nie wiem jak się to ma do Twoich futryn :oops:

wg mnie to mało prawdopodobne, aby piankę usunąć myjką.

Tak jak pisal mieczotronix

tylko skrobanko, szlifowanko i potem malowanko :wink:

oczywiscie sa zmywacze do pianki. mozna uzyc tych samych ktore stosuje sie do mycia pistoletow (piankowych - oczywiscie). Nawet roczna pianka znika bez sladu.

Ale Uwaga! nalezy zrobic probe czy zmywacz nie zaszkodzi powierzchni z ktorej chcemy zmyc pianke.

Z tego co mi wiadomo i co pisze na opakowaniu zmywacza to nadają się one tylko do pianki jeszcze nie zastygłej, ale do stwardniałej to nie wiem bo jeszcze nie próbowałem.

oczywiscie sa zmywacze do pianki. mozna uzyc tych samych ktore stosuje sie do mycia pistoletow (piankowych - oczywiscie). Nawet roczna pianka znika bez sladu.

Próbowałeś? ;)

Te zmywacze są tak samo drogie jak i skuteczne, ale tylko i wyłącznie do pianki jeszcze nie zaschniętej, po stwardnieniu nie rozpuści tego nic, w grę wchodzi tylko mechaniczne szlifowanko/drapanko i tym podobne metody.

spray taki daje sie rowniez nakrecic na pistolet (do tego przede wszystkim sluzy). zawsze mnie uczono ze pistolet czysci sie przed uzyciem a nie po. zmywaczem czyscilem tez okna PVC. preparat jest w sprayu. Kupowalem go w ubieglym roku w austrii. cena okolo dwudziestuparu euro. Jesli mam jeszcze opakowanie dowiecie sie w poniedzialek szczegolow.

spray taki daje sie rowniez nakrecic na pistolet (do tego przede wszystkim sluzy). zawsze mnie uczono ze pistolet czysci sie przed uzyciem a nie po. zmywaczem czyscilem tez okna PVC. preparat jest w sprayu. Kupowalem go w ubieglym roku w austrii. cena okolo dwudziestuparu euro. Jesli mam jeszcze opakowanie dowiecie sie w poniedzialek szczegolow.

Czytaj:

http://www.soudal.pl/produkty/6/6_opis_produktu.pdf

lub

http://www.soudal.pl/index.php?menu=produkty&id=6&grupa=1&podgrupa=0&lp=6

Stosowny fragment: "Zastosowanie: usuwanie plam z nieutwardzonej pianki poliuretanowej"

Nie wiem, być może chodzi Ci o zupełnie inny produkt, ale szczerze mówiąc wątpię.

• 10 months później...
Witam, mam ten sam problem. Pianka sie utwardziła na futrynie z takiej jakiejś okleiny. Przy próbie starcia mechanicznego- ściera się okleina. Ja czyściłam rozpuszczlnikiem nitro- jak sie przyjrzysz to slad jest, ale normalnie to nie widać (tzn. trzeba się bardzo przyjrzeć żeby te ślady zauważyć)- a zapaćkane miałam futryny i drzwi w 20 %. Ot, fachowcy!

• 2 weeks później...

kurcze właśnie też musze wyczyscic pianke po "fachowcach".

Jedna plama jest na drzwiach okleinowanych a druga na lakierowanych proszkowo. O ile moge zaryzykowac mycie rozpuszczalnikiem na okleinowanych to na lakierowanych proszkowo boję sieczy czasem nie zejdzie mi lakier.

Co myslicie mozna spróbowac na tych lakierowanych proszkowo czy lepiej nie ryzykować bo moze yc gorzej niż jest?