Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do mieszkania 56m2

body90

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To było do mnie???

Po części do Twojego wywodu na temat XIX wieku. Ja też bym chciał aby przynajmniej dym zniknął, ale żyjemy w kraju, który na węglu jeszcze będzie długo opierał ogrzewanie domów i bardzo długo opierał energetykę.

Pelet zapalarka też sie zużywa a co pali się na palniku też się musi wypalić więc też są straty, kocioł też stygnie.Ja tego nie potrafię oszacować więc niech się wypowie użytkownik peleciaka tylko rzetelnie

A co chcesz konkretnie wiedzieć?

Edytowane przez eliks

Jak się rozważa zakup podajnika, to jeden z mniejszych sztoker +8kW pracuje w zakresie mocy 2-8kW a z podtrzymaniem od mikro obciążeń (sam bojler) tu malutkie kocioł, malutkie palenisko więc zapasu w górę nie ma to żadnego.

http://kotly.es24.pl/opis/2666310/sztoker-8kw-podajnik-v-klasa-ecodesign.html

Widziałem toto w Liroju. Pierwsze co rzuca się w oczy to maleńki zasobnik.

Tu się trzeba na cos zdecydować. Skoro komuś jest potrzebny malusieńki kocioł, to adekwatnie do jego gabarytów i mocy mamy pojemność kosza.

To jakby chcieć kupić malucha, ale zbiornik paliwa od tira...

Skoro potrzebny tyci kocioł na mieszkanie 56m, nie ma dużych strat, to taki mały kosz tez jest na parę dni....

Do tego Sztoker+ 8kW jest kosz o zasypie 70kg (typowy zasyp klasycznego kosza w kotłach 15-25kW wynosi 150kg niektórzy podają tu w cm3 wówczas koło 200 cyfra jest, ale kg to 150-160)

Wchodza spokojnie 2duże worki ekogroszku pakowane te po ziemniakach, tam najcześciej jest po 32-34kg średnio jak kupujemy na lokalnych składnicach. Te oryginalnie pakowane z kopalni w foliowe najczęściej mają 25kg, rzadko bywają 20ki czy 15ki.. Worki 25kg wejdą niepełne 3...

Tutaj fotki takiego 8kW, odbiorca chciał tylko przełożenia gniazd prądowych na strone lewą

Wysoki 100cm (obrazowo do pasa)

Długi od drzwiczek do końca palnika 115cm

Szeroki na 38cm

Tu ciężko mówić o palniku, tu jest malutki palniczek

sztoker 8.jpgsztoker 8kW.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Ten pikulek wymyślili do mieszkań w kamienicach i jakis domeczków 100-110m2 np część ma taki mini chatki na ogródkach działkowych całorocznych

Ja wiem,że się komus wydaje,że teraz można by to wstawić na 150 czy 160m2, ale jest jeszcze kwestia cwu. Czysto teoretycznie dewagując jak ktoś ogrzewa mieszkanie w starszej kamienicy 50m2 to tak samo ogrzeje 150m2 o bardzo małych stratach i też często do tego nie podejdzie. Powyżej 100m,kw jest Sztoker+12 jest szerszy, ma większy zasyp kosza a palenisko palniczka porównywalne, pozostałe wymiary takie same, tu obsługa wygodniejsza.

Tu jest mini palniczek Ty w kotle 15kw masz kawał palnika

Jakbyś miał taki (miniekoenergia 10):

http://kotly.es24.pl/opis/2683099/ekoenergia10-15-zeliwny-palnik-podajnik-mial-groszek.html

To mocno, mocno czarując idzie na nim zrobić kocioł 13-14kW, to już ma większą powierzchnię spalania od palniczka w sztokerze +8kW

Jaka jest żywotność zapalrki i jak kreują się straty postojowe.

Żywotność zapalarek ceramicznych jest duża, chociaż zdarzają się wyjątki. Ja w tym momencie mam 1252 odpały. Podobna grzałka teraz walnęła tylko że w piecyku pelletowym u znajomego po 6 latach. Wg tego co piszą 4 sezony spokojnie powinna wytrzymać. Jeśli chodzi o straty postojowe, chodzi Ci o paliwo? Bo to zależy dużo od kotła. U mnie jest tak, że jeśli masz nastawione 70* na kotle to kocioł tak moduluje mocą żeby tego nie przebić i nie mam podawania powiedzmy 2s na 1min tylko pellet jest podawany cały czas małymi porcjami, dosłownie po kulce. Jak zagrzeje dom, kocioł w ciągu 5 minut zwalnia do 3KW, po czym dopala resztę, robi przedmuch i się wyłącza do momentu aż będzie potrzebne kolejne grzanie.

Żywotność zapalarek jest przewidywana a nie znana eliks a pisanie o dużej żywotności to trochę takie pisanie w stylu handlarza kotłami :) prędzej mi by pasowało niż Tobie :)

Mam kotły u ludzi gdzie zapalarki pracują po 7 lat a wymieniałem już chyba dwie które szlak trafił przed rokiem od zakupu kotła, jedną po jakiś 4 miesiącach od odpalenia a jedną przed upływem miesiąca.

Palniki 3 różnych producentów.

Nie, zwiedziłem już 7 różnych salonów z kotłami i w każdym wersja jest zgodna :)

Aha żeby było w temacie wątku to chcąc uczciwie odpisać na pytanie zawarte w tytule należy napisać że do takich mieszkanek czy domków po 50m nie ma kotła który będzie odpowiedni mocą i wsadzanie tam jakiegokolwiek kotła jest za przeproszeniem głupotą.

Czekam na alternatywy od ciebie skoro tak uważasz i orientacyjną wycenę kosztów montażu.

Zakładając, że masz do ogrzania 3 pomieszczenia i zapotrzebowanie 6000kWh/rok będzie tak:

Prąd: max 1500 PLN (G12 w Tauronie)/rocznie .

I chciałbyś przebywać w takich pomieszczeniach gdzie grzejniki by się odpalały tylko w taniej taryfie?

Przy takiej kalkulacji trzeba by uwzględnić średnią cenę kwh. Myślę,że rachunek będzie się przedstawiał tak:

6000kwh x 0,4pln=2400 bez CWU.

• Like 1

Nie, zwiedziłem już 7 różnych salonów z kotłami i w każdym wersja jest zgodna :)

.................

Co to znaczy wersja jest zgodna?

W cenie takiego kotła z montażem masz dwa przyzwoite klimatyzatory typu split(pompa ciepła powietrze-powietrze.) również z montażem czyli pompa ciepła powietrze-powietrze. Jeśli masz taryfę prądu g11 koszt ogrzewania powinien wyjść zbliżony do ekogrochu. Problemem w g11 jest CWU.

Jeśli masz g12/g12W to grzanie bojlera wyjdzie taniej niż grzanie węglem. Pomyślał bym jescze o jakimś taniutkim rekuperatorze ukrytym w jakiejś zabudowie instalacja jest prosta można wykonać samemu.

Do łazienki jakiś olejak/konwektor/ z tajmerem na wieczór lub fareklka włączana przed kompielą lub też z czasówką

Ten kociołek 8kW fajny ale ciągle duży abym mógł sobie taki wstawić:)

Edytowane przez kulibob

I chciałbyś przebywać w takich pomieszczeniach gdzie grzejniki by się odpalały tylko w taniej taryfie?

Przy takiej kalkulacji trzeba by uwzględnić średnią cenę kwh. Myślę,że rachunek będzie się przedstawiał tak:

A co w tym złego? Może nie do końca ale ja mam takie rozwiązanie i mam strukturę zużycia prądu w strefach noc/dzień - 70/30 w taryfie g12w na zwykłych konwektorach nie opłaca mi się nawet ani PC ani piece akumulacyjne zwrot byłby kosmicznie długi

I właśnie dlatego proponowałem grzejniki akumulacyjne które "ładują się" w taniej taryfie i oddają ciepło w miarę potrzeb. Np.https://www.emultimax.pl/pl/p/Piec-akumulacyjny-Dimplex-XLE100-dynamiczny-2%2C04-kW-DOSTAWA-gratis/2092

Może być też tak jak powyżej pisał @gawel, że opłaca się dać zwykle grzejniki i grzać w miarę potrzeb. To trzeba policzyć. Wtedy koszty inwestycyjne są na poziomie kilkuset PLN

Edytowane przez pawel_l