gawel 10.05.2019 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 I właśnie dlatego proponowałem grzejniki akumulacyjne które "ładują się" w taniej taryfie i oddają ciepło w miarę potrzeb. Np.https://www.emultimax.pl/pl/p/Piec-akumulacyjny-Dimplex-XLE100-dynamiczny-2%2C04-kW-DOSTAWA-gratis/2092 Może być też tak jak powyżej pisał @gawel, że opłaca się dać zwykle grzejniki i grzać w miarę potrzeb. To trzeba policzyć. Wtedy koszty inwestycyjne są na poziomie kilkuset PLN Dokładnie, ja miałem w projekcie piece akumulacyjne ale pod koniec budowy piece odjechały mi dosłownie bo skradziono mi samochód i musiałem kupić coś tańszego. I całe szczęście zasada jest bardzo prosta bez względu na medium grzewcze; im lepsze sterowanie tym system oszczędniejszy a właśnie prąd daję taką mozliwość. Obcenie są promiennikowo-akumulacyjne grzejniki w których specjalizuje się firam atlantic moga to być drzejniki duoheat lub nowe konwektory z promiennikiem podczerwieni uruchamianym czujnikiem ruchu. wtym ostatnim przypadku deklarowana oszczędność to 40% w porównaniu z klasycznym konwektorem. Atlantic produkuje też fajne grzejniki łazienkowe typu drabinka grzejna z dodatkową dmnuchawą do podwyżswzania teperatury na czas kąpieli z fajnym sterowaniem. Jeszcze innym pomysłem jest zastosowanie systemów hybrydowych mieszanych i w tę stronę będę zmierzał przy remoncie bo ceny prądu na pewno wzrosną a moje metody optymalizacji jego zużycia zostały po 16 latach wyczerpane. A mianowicie w salonie planuję klimatyzator split jako źrdóło ciepła z tym że jednostka będzie pod paratpetem okiennym i w kuchni podłogówka na kablach i w gabinecie folia pod panelami . w pozostałych pomieszczenaich zostaja konwektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 10.05.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Ceny prądu wzrosną ale podobnie jak innych nośników energii. Raczej nie będzie skokowego wzrostu cen prądu. Jesteśmy na poziomie typowej ceny wUE. No chyba że jakiś nowy rząd wejdzie w model niemiecki gdzie tylko odbiorcy indywidualni robią zrzutkę na "ekologię"i OZE i prąd jest dwa razy droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.05.2019 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) Ceny prądu wzrosną ale podobnie jak innych nośników energii. Raczej nie będzie skokowego wzrostu cen prądu. Jesteśmy na poziomie typowej ceny wUE. No chyba że jakiś nowy rząd wejdzie w model niemiecki gdzie tylko odbiorcy indywidualni robią zrzutkę na "ekologię"i OZE i prąd jest dwa razy droższy Pewno że masz rację nienawidzę gdybania, co będzie to będzie. W moim przypadku przez około 1/2 sezony grzewczego wszyscy są w pracy i dlatego zużycie pradu w taryfie dziennej jest bardzo małe, kiedy to się zmieni klima pozwoliłaby na zachowanie obecnego poziomu zużycia prądu i zwiększenie komfortu to w zasadzie główny powód. Polecając ogrzewanie elektryczne mam konkretne doświadczenia o których nie miałem pojęcia decydując się na nie argument był taki ze innych mediów nie było, w domu rodzinnym wiele lat temu miałem piece kafłowe w których tata a potem ja paliłem i dlatego od razu skreśliłem na początku. Prąd to dla mnie był wybór w ciemno na szczęscie okazał się strzałem w dychę Edytowane 10 Maja 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.05.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Żywotność zapalarek jest przewidywana a nie znana eliks a pisanie o dużej żywotności to trochę takie pisanie w stylu handlarza kotłami prędzej mi by pasowało niż Tobie Pisałem o grzalkach ceramicznych i powtarzam, żywotność jest długa, choć bywają wyjątki. Grzałka do mojego kotła kosztuje 170zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.05.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 I chciałbyś przebywać w takich pomieszczeniach gdzie grzejniki by się odpalały tylko w taniej taryfie? Przy takiej kalkulacji trzeba by uwzględnić średnią cenę kwh. Myślę,że rachunek będzie się przedstawiał tak: 6000kwh x 0,4pln=2400 bez CWU. To za ile prądu wyszło by mi przy zapotrzebowaniu 16000kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.05.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Pisałem o grzalkach ceramicznych i powtarzam, żywotność jest długa, choć bywają wyjątki. Grzałka do mojego kotła kosztuje 170zł. Nie zacytowałeś całości ale ja też pisałem tylko i wyłącznie o tych przypadkach gdzie zapalarki były ceramiczne. Eliks to jak również napisałem tylko prognozy że ma tyle i tyle odpaleń w praktyce bywa z tym różnie ale ogólnie są to dość trwałe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.05.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Nie, zwiedziłem już 7 różnych salonów z kotłami i w każdym wersja jest zgodna Czekam na alternatywy od ciebie skoro tak uważasz i orientacyjną wycenę kosztów montażu. To odwiedź może jeszcze kilka tych salonów, może w końcu spotkasz tam jakiegoś mądrego człowieka który nie będzie widział tylko potencjalnego jelenia który wchodzi do tegoż salonu z kotłami żeby go tam ogolić z kasy. Wybacz tego jelenia ale tak się tam traktuje ludzi którzy myślą że jedynym i najlepszym systemem grzewczym jest "zapalenia ogniska" gdzie by się to ognisko zapaliło. Alternatywa? wsadź bufor z grzałkami i przejdź na prąd dwutaryfowy, grzej bufor w tanim prądzie i ciesz się ciepłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.05.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 To za ile prądu wyszło by mi przy zapotrzebowaniu 16000kWh? Jeśłi bufor i tylko tania taryfa to około 4300zł.Jeśli zamontujesz jeszcze klimę do tego podgonisz COPem. Na jakiej podstawie stwierdzasz 16000kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 10.05.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Autor wątku nie podał kilku podstawowych informacji bez których trudno przedstawić (nie robiąc być może chybionych założeń) jakąś spójną koncepcję. Np:- czy jest już jakaś instalacja co (grzejniki w mieszkaniu). Jeśli tak to w jakim stanie.- czy i w jakim stanie w potencjalnej kotłowni jest instalacja wentylacyjna (nawiew i wywiew)- w jakim stanie jest komin spalinowy, czy da się do niego włożyć wkład (i jakiej średnicy)- czy ma prawo do dysponowania jakimś terenem na którym można postawić PC- jaką ma moc przyłączeniową (elektryczną) a jeśli ma mniej niż 10kW (i/lub tylko przyłącze jednofazowe) czy jest możliwość jej zwiększenia Do tego oczywiście informacje na podstawie których można byłoby dokładniej policzyć (lub choćby oszacować) zapotrzebowanie energetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.05.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Jeśłi bufor i tylko tania taryfa to około 4300zł.Jeśli zamontujesz jeszcze klimę do tego podgonisz COPem. Na jakiej podstawie stwierdzasz 16000kWh? Na podstawie spalenia 4 ton pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.05.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 bez ciepłomierza lub ozc to nie takie pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
body90 10.05.2019 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Grzejniki są w mieszkaniu zamontowane w dobrym stanie najzwyklejsze. W piwnicy był piec więc jest ona przystosowana do kotła. Mieszkanie jest dobrze ocieplone bo jest środkowe, okna z wyższej półki. Jedynie do dyspozycji mam piwnice bardzo dużą. Jest możliwość zwiększenia mocy przyłączeniowej. Komin jest w dobrym stanie, ale niestety nei znam średnicy kotła. wentylacje w piwnicy można zrobić bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.05.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 bez ciepłomierza lub ozc to nie takie pewne To nie musi być warzone wagą aptekarska ale 4kWh z kilograma pokrywało by sie z modulacją mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.05.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Wg wikipedi pelet ma 15-18MJ czyli 4,2-5kWh i przy tak dużym spalaniu 4 tony uważam że sprawność ma duże znaczenie.Wychodzi 16-20MWh bez uwzględnienia sprawności a bez ciepłomierza to dupa. Osobiście uważam że rozrzut np 2000kWh w przypadku grzania prądem to dużo bo to ok 500-600zł w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 10.05.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) Panowie rozmawiajmy o mieszkaniu z wątku. Przy 56m2 i przyjęciu nawet 100kWh/r/m2 wychodzi 5600 kWh. A uwzględniając to co ostatnio napisał autor wg mnie max. 4000kWh. W Tauronie to ok 1000PLN - autor jest że Świdnicy Polskiej niedaleko Wrocławia więc na dodatek z wysoką średnią temperaturą roczną.Przy takiej ilości ciepła można (zamiast grzejników akumulacyjnych) pójść w bufor ciepła ładowany grzałkami. Powinno wystsrczyć 1500l. Wadą jest to że trzeba by znaleźć kogoś lokalnie kto by to ogarnął, typowy fachowiec kotlarz wyśmieje pomysł. Edytowane 10 Maja 2019 przez pawel_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
body90 10.05.2019 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 A jak bufor wychodzi cenowo na sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
body90 10.05.2019 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 I czy np moge podpiąc zwykły piec pod taki bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
body90 10.05.2019 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Wielkie dzięki za tyle przydatnych informacji. Zorientuje się w temacie buforu. Co do kolegi wyżej. Prąd jest drogi, ale w taryfie nie.W samej taryfie nie idzie utrzymać wystarczającej temperatury w mieszkaniu dlatego znam ludzi co placili po 2500zł rachunki za prąd. Jednak bufor daje bardzo dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
body90 10.05.2019 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Chyba nie doczytałeś ostatniego zdania. Poza taryfą wychodzi drogo jednak przy zastosowaniu bufora faktycznie idzie sporo zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.05.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Jak na mój gust to szkoda sobie zdzierać paliuchy odwiedzi chłopina jeszcze z 7 następnych salonów kotłowych gdzie potwierdzą co w poprzednich i zaaplikują chłopu kloca z 15kW a najlepiej weź pan ze 20, piec będzie miał lżej, nie będzie się męczył, hehe Standardowe pierdo...nie debili w tych salonach a ludzie łykają to jak pelikany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts