Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielenie ścieków w dwie różne strony

majster_kowicz

Recommended Posts

Temat, którego nie przerabiałem, ale takie jest życzenie.

Sprawa wygląda następująco. Kanalizacja z całego domu schodzi się w jednym punkcie wewnątrz budynku. I w tym miejscu wewnątrz budynku na korytarzu należy dokonać rozdzielenia ścieków w dwa różne kierunki do wyboru przez właścicieli tj: kierunek w prawo - stare szambo, kierunek w lewo - oczyszczalnia.

W zleceniu jest, żeby można było w domu zrobić rozdzielenie ścieków na dwa kierunki - dopóki oczyszczalnia nie działa lub w przyszłości gdyby była awaria w oczyszczalni właściciele przełączają się na szambo. Kiedy oczyszczalnia jest ok, to z niej korzystają.

W jaki sposób w sposób zrobić w miarę łatwo takie rozdzielenie wewnątrz budynku? Rozważałem dwie rury i możliwość wyboru ale co zastosować do tego wyboru? Najładniej wygląda zasuwa burzowa, tyle tylko, że nie wiem jak to połączyć, bo wszystkie trójniki mają dwa wejścia i jedno wyjście, a ja musiałbym mieć sytuację odwrotną. Może jakieś propozycje?

Najładniej wygląda zasuwa burzowa, tyle tylko, że nie wiem jak to połączyć, bo wszystkie trójniki mają dwa wejścia i jedno wyjście, a ja musiałbym mieć sytuację odwrotną. Może jakieś propozycje?

A nie myślałeś żeby trójnik odwrócić? Wtedy ma jedno wejście i dwa wyjścia :) Na obu wyjściach dajesz te zasuwy i po sprawie.