MBMA 22.04.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć ! Mam wykonaną więźbę płatwiowo - kleszczową. Poniżej płatwi znajdują się kleszcze. Każda krokiew łączona jest kleszczami od boku (jeden kleszcz łączy dwie przeciwległe krokwie). W projekcie nie ma nic napisane na temat sposobu łączenia. Wykonawca połączył krowkie z kleszczami za pomocą dwóch wkrętów ciesielskich (talerzykowych), po dwa na strone. Więźba została odebrana przez kierownika budowy. Takie połączenie nie budziło jego wątlipowści. Z tego co podpowiada moja intuicja, wkręty powinno się stosować w elementach narażonych na wyrywanie. Mam wrażenie, że wykonawca bał się odkształceń i wyrywania gwozdźi przy dosychaniu więźby, dlatego zastosował wkręty. Ale nie jestem pewien czy jest to odpowiedni rodzaj złączy dobrany do sił jakie działają na kleszcze. Wg. projektu na kleszcze "od góry" powinny pójść deski, a od dołu powinien zostać wykonany ruszt kart-gips. Myślę o wzocnieniu tych węzłów za pomocą dodatkowej śruby 12. Na poglądowym rysunku zaznaczyłem na niebiesko miejsca gdzie są wykonane połączenia wkrętami. Kolorem czerwonym planowane miesjce dodatkowego połączenia. Co o tym myślicie ? Krokwie - 16/8 Kleszcze - 16/8 Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez MBMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 23.04.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Jako Cieśla stosuje to rozwiązanie które przedstawiłem 2 wkręty ciesieslkie i dotego śruba M12, chyba że długość kleszczy nie przekracza 2m to wtedy pozostają same wkręty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 To są kleszcze czy jętki? Niby to samo a zupełnie inne przenoszenie sił. Jętki pracują na ściskanie więc powinny mieć przekrój krokwi i powinny być montowane w płaszczyźnie krokwi. Kleszcze pracują na rozciąganie mogą być zatem cieńsze ale powinny być montowane parami i obejmować krokwie. Wkręty ciesielskie są bardzo dobrym rozwiązaniem. Oczywiście jak najbardziej można dołożyć śruby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MBMA 25.04.2019 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Dziękuje za odpowiedzi. Projekt więźby jest... dziwny. Dach ma rozpiętość 9m. Dwie płatwie biegnące wzdłuż budynku, podparte na słupach i ścianach nośnych. I wszystko wyglądało by jak typowa więźba płatwiowo kleszczowa gdybya nie ta "hybryda". Na każdą krokiew przypada jeden kleszcz (tak jest opisany w projekcie), przykręcany od boku, nie ma zaciosu, Przekroje: Krokiew - 16x8Płatew - 16x16Murłata - 14x14Kleszcz - 16x8 Pokrycie:Pełne deskowanie, papa, blacha rąbek ("click"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Projektanci też czasami nie odróżniają jętki od kleszcza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts