Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie kleszy z krokwią

MBMA

Recommended Posts

Cześć !

Mam wykonaną więźbę płatwiowo - kleszczową. Poniżej płatwi znajdują się kleszcze. Każda krokiew łączona jest kleszczami od boku (jeden kleszcz łączy dwie przeciwległe krokwie). W projekcie nie ma nic napisane na temat sposobu łączenia. Wykonawca połączył krowkie z kleszczami za pomocą dwóch wkrętów ciesielskich (talerzykowych), po dwa na strone. Więźba została odebrana przez kierownika budowy. Takie połączenie nie budziło jego wątlipowści.

Z tego co podpowiada moja intuicja, wkręty powinno się stosować w elementach narażonych na wyrywanie. Mam wrażenie, że wykonawca bał się odkształceń i wyrywania gwozdźi przy dosychaniu więźby, dlatego zastosował wkręty. Ale nie jestem pewien czy jest to odpowiedni rodzaj złączy dobrany do sił jakie działają na kleszcze. Wg. projektu na kleszcze "od góry" powinny pójść deski, a od dołu powinien zostać wykonany ruszt kart-gips.

Myślę o wzocnieniu tych węzłów za pomocą dodatkowej śruby 12.

Na poglądowym rysunku zaznaczyłem na niebiesko miejsca gdzie są wykonane połączenia wkrętami. Kolorem czerwonym planowane miesjce dodatkowego połączenia. Co o tym myślicie ?

Krokwie - 16/8

Kleszcze - 16/8

laczennie.jpg

Edytowane przez MBMA

To są kleszcze czy jętki? Niby to samo a zupełnie inne przenoszenie sił. Jętki pracują na ściskanie więc powinny mieć przekrój krokwi i powinny być montowane w płaszczyźnie krokwi. Kleszcze pracują na rozciąganie mogą być zatem cieńsze ale powinny być montowane parami i obejmować krokwie. Wkręty ciesielskie są bardzo dobrym rozwiązaniem. Oczywiście jak najbardziej można dołożyć śruby. Pozdrawiam.

Dziękuje za odpowiedzi.

Projekt więźby jest... dziwny. Dach ma rozpiętość 9m. Dwie płatwie biegnące wzdłuż budynku, podparte na słupach i ścianach nośnych. I wszystko wyglądało by jak typowa więźba płatwiowo kleszczowa gdybya nie ta "hybryda". Na każdą krokiew przypada jeden kleszcz (tak jest opisany w projekcie), przykręcany od boku, nie ma zaciosu,

Przekroje:

Krokiew - 16x8

Płatew - 16x16

Murłata - 14x14

Kleszcz - 16x8

Pokrycie:

Pełne deskowanie, papa, blacha rąbek ("click").