Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż klamki przy oknie

Recommended Posts

Cześć, mam problem z montażem klamek przy oknach Oknoplast. Nie znam się na tym i muszę to jakoś sama ogarnąć. Wszystkie klamki mam z takim wystającym bolcem kwadratowym i z wkrętami. W załączniku przesyłam dwa zdjęcia. Zdjęcie nr. 1 klamka umiem zamontować bez problemu ale nie wiem co zrobić w przypadku zdjęcia nr. 2 bo ten otwór w środku ma taki "grzybek" a klamka mam wystający pręt i nie wiem jak to przykręcić. Czy mogę prosić o pomoc?

IMG_6354.jpg

IMG_6355.jpg

Przykrecasz jak do kazdego okna innej marki ;) a poważnie..to tak oczywisye, ze az nie wiem od czego zacząć i gdzie może być problem.. ps. Nie moze tego zrobić montażysta? Przy okazji wyreguluje okna..

Ten wystający bolec to trzpień o długości od32do42 mm. Zakladam ze masz odpowiednią długość. Wkladasz klamke trzpieniem w środkowy otwor/inaczej nie pasuje/. Wcześniej popraw/domknij okno przekręcając klamką/ tak by kwadrat był ustawiony równo

Tak, to wiem! tylko zobacz na zdjęciu. Ten bolec od klamki jest za długi :( wydaje mi się, że ktoś pomylił je i tu leży problem. Mam 3 okna gdzie klamki zamontowałam bez problemów ale problem jest właśnie na tych pozostałych. Klamka z długim bolcem a otwór zakończony tym grzybkiem.

Chyba nie ta klamka

Photo0002.jpg

Albo bolec z klamki się wysunął - lekkie puknięcie młotkiem i po sprawie

albo po prostu klamka do grubszego profilu - obciąć nadmiar piłką bądź kątówką

dopiero też przyjrzałem się dokładniej zdjęciu

Babol produkcyjny - śle względem otworu na klamkę zamontowana zasuwnica Prostokątny otwór na klamkę powinien być centralnie w otworze PVC - a nie jest i wystająca część klamki przy bolcu po prostu się o okno opiera uniemożliwiając wprowadzenie klamki do końca

Co zrobić ?

Obciąć rozetkę w klamce która jest wokół bolca lub po prostu reklamować skrzydło u producenta

Edytowane przez Ok**se

Faktycznie (na normalnym monitorze) dziwnie wygląda to skrzydło i mocowanie okucia. Może to ten Pixel (?) ma jakąś dziwną konstrukcję? Wtedy chyba zostaje obciąć trzpień i śruby (o ile nie dali odpowiednio dopasowanej klamki)

Wracam do swojej pierwszej uwagi: może warto zadzwonić do sprzedawcy/montażysty. Dobre firmy często mają pierwszą regulację gratis, w ramach montażu.. Warto zapytać.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie