Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie dużego kompresora/sprężarki.?

Recommended Posts

Witam.Mam następujące pytanie:

Budując dom wystapilem w energetyce o najtańsze przyłącze (12lub16kw) Wcześniej nie planowałem podlanczac w domu żadnych mocnych urządzeń elektrycznych ale ostatnio zastanawiam się o usługach piaskowania.

Czy jak kupię kompresor srubowy powiedzmy 15-25kw i spróbuje to uruchomić to czy on w ogóle "będzie działał"?Czy muszę np.cos zmienić w głównej skrzynce?co?i czy trzeba to zgłaszać do energetyki?

Dzieki za info.

Warunki zasilania 63 A/40 kW na domek to jedno, a drugie to załączanie silnika ok 20 kW do sieci publicznej. Wobec takiej potrzeby można wnioskować, ale bezskutecznie. Jeśli ktoś uważa inaczej to niech weźmie pełnomocnictwo od autora tematu i w jego imieniu sam spróbuje złożyć wniosek, a nie mędrkować na forum.

Powtarzam - Cały pomysł z kompresorem tej mocy w domku jest technicznie nierealny. I to jest mój ostatni wpis w tym temacie, bo szkoda mi czasu.

I to jest mój ostatni wpis w tym temacie, bo szkoda mi czasu.
A szkoda. Nieładnie tak rzucać tezy bez żadnych dowodów i uciekać z wątku.

Może ma Kolega przykre doświadczenia z PGE Dystrybucja, operatorem słynnym z "dziwnych" wymogów, ale inni operatorzy nie robią problemów z przyłączeniem 40kW/63A nawet w taryfie G. Drobne problemy (opóźnienia) mogą być, jeśli w danej lokalizacji brakuje mocy, ale znam przypadki że pod takie przyłączenia Energa modernizuje sieć nN, wymienia transformator, albo buduje nową stację SN/nN w dodatku z zapasem mocy pod ewentualne przyszłe przyłączenia. Można? Można.

Do Autora: udaj się do działu przyłaczeń rejonu obsługującego Twój teren i tam dopytaj. Przez internet nie można stwierdzić czy trafisz na twardogłowych i spełni się wizja Kolegi domsat.