Robert999 22.04.2019 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Witam.Mam następujące pytanie:Budując dom wystapilem w energetyce o najtańsze przyłącze (12lub16kw) Wcześniej nie planowałem podlanczac w domu żadnych mocnych urządzeń elektrycznych ale ostatnio zastanawiam się o usługach piaskowania.Czy jak kupię kompresor srubowy powiedzmy 15-25kw i spróbuje to uruchomić to czy on w ogóle "będzie działał"?Czy muszę np.cos zmienić w głównej skrzynce?co?i czy trzeba to zgłaszać do energetyki?Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.04.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 musisz wystąpić o wyższy przydział mocy w miejscowym ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.04.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 ale ostatnio zastanawiam się o usługach piaskowania A to już inna taryfa i osobny licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 23.04.2019 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Powiedzmy że narazie będę się zajmował tylko dla swoich celów bez zmiany taryfy i dodatkowego licznika.Ile takie zwiększenie kw może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.04.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Podłączanie silnika o mocy rzędu 20 kW do ogólnej sieci jest niedopuszczalne, wręcz niemożliwe ze względu na prądy - znamionowy i rozruchowy. Max realne zabezpieczenie odbiorcy prywatnego = 40 A, przynajmniej w w moich stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 A gdzie indziej nawet 63 A przy mocy przyłączeniowej 40 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.04.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Gdzie indziej - czyli gdzie ? 63 A/40 kW to jednak na mały zakład produkcyjny, a nie na domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.04.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Zapytaj u swojego Dystrybutora, czy dostaniesz zgodę na moc 40 kW. I mowa oczywiście o domku jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 25.04.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Zapytać się można, tylko po co, jeśli wiadomo, że max moc silnika włączanego bezpośrednio do sieci publicznej to 5,5 kW. Przez przełącznik gw/tr = 15 kW. Cały pomysł z kompresorem tej mocy w domku jest technicznie nierealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.04.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Niby dlaczego?Wskaż mi, że odbiorca indywidualny nie może wnioskować i otrzymać, w ramach V grupy przyłączeniowej mocy do 40 kW przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 63 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 25.04.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Warunki zasilania 63 A/40 kW na domek to jedno, a drugie to załączanie silnika ok 20 kW do sieci publicznej. Wobec takiej potrzeby można wnioskować, ale bezskutecznie. Jeśli ktoś uważa inaczej to niech weźmie pełnomocnictwo od autora tematu i w jego imieniu sam spróbuje złożyć wniosek, a nie mędrkować na forum.Powtarzam - Cały pomysł z kompresorem tej mocy w domku jest technicznie nierealny. I to jest mój ostatni wpis w tym temacie, bo szkoda mi czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.04.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 kompresor śrubowy jest zwykle wyposażony w falownik. Start silnika jest bardzo łagodny więc technicznie (przy odpowiedniej mocy przyłącza) nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 29.04.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 I to jest mój ostatni wpis w tym temacie, bo szkoda mi czasu.A szkoda. Nieładnie tak rzucać tezy bez żadnych dowodów i uciekać z wątku. Może ma Kolega przykre doświadczenia z PGE Dystrybucja, operatorem słynnym z "dziwnych" wymogów, ale inni operatorzy nie robią problemów z przyłączeniem 40kW/63A nawet w taryfie G. Drobne problemy (opóźnienia) mogą być, jeśli w danej lokalizacji brakuje mocy, ale znam przypadki że pod takie przyłączenia Energa modernizuje sieć nN, wymienia transformator, albo buduje nową stację SN/nN w dodatku z zapasem mocy pod ewentualne przyszłe przyłączenia. Można? Można. Do Autora: udaj się do działu przyłaczeń rejonu obsługującego Twój teren i tam dopytaj. Przez internet nie można stwierdzić czy trafisz na twardogłowych i spełni się wizja Kolegi domsat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 30.04.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Rzeczywiście moje doświadczenia dotyczą PGE Łódź i okolice. Max zabezpieczenie p/licznikowe z którym się spotkałem w domku to 40A. I nie mogę uwierzyć, że Energa poważnie modernizuje sieć, by dogodzić prywatnemu odbiorcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 30.04.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 nie mogę uwierzyć, że Energa poważnie modernizuje sieć, by dogodzić prywatnemu odbiorcy Nie musisz wierzyć. Zatrudnij się w firmie świadczącej usługi dla OSD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts