Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie natryskowe - wewnątrz

Recommended Posts

Witam

Nie wiem czy dobry dział na temat malowania wewnątrz

Mam całe poddasze zrobione już w płytach k-g

Zagruntowałem wszystko 2x pistoletem malarskim - poszło szybko

teraz czas na malowanie

większość będzie na biało tylko niektóre ściany kolorem

Chciałbym to też pomalować pistoletem (wiadomo ściany z innym kolorem zostawię na koniec i pomaluje wałkiem)

Tych elektrycznych pistoletów za 200-300 zł to nawet nie kupuje bo domyślam sie ze z farba lateksowa bedzie to kiepsko malować

Czy malował ktoś kompresorem?

Jaka powinna być dysza?

Jakie ciśnienie?

jak wiadomo jest to dość gęsta farba i mam problem zeby nałożyć to na ścianę bez glutów :)

rozcieńczać przecież też nie można w nieskończoność

Witam

Nie wiem czy dobry dział na temat malowania wewnątrz

Mam całe poddasze zrobione już w płytach k-g

Zagruntowałem wszystko 2x pistoletem malarskim - poszło szybko

teraz czas na malowanie

większość będzie na biało tylko niektóre ściany kolorem

Chciałbym to też pomalować pistoletem (wiadomo ściany z innym kolorem zostawię na koniec i pomaluje wałkiem)

Tych elektrycznych pistoletów za 200-300 zł to nawet nie kupuje bo domyślam sie ze z farba lateksowa bedzie to kiepsko malować

Czy malował ktoś kompresorem?

Jaka powinna być dysza?

Jakie ciśnienie?

jak wiadomo jest to dość gęsta farba i mam problem zeby nałożyć to na ścianę bez glutów :)

rozcieńczać przecież też nie można w nieskończoność

Malowałem wnętrza agregatem Wagner z wypożyczalni. Bez trudu zaciąga gęste farby prosto z wiadra.

Zaden pistolet powietrzny nie puści Ci farby do ścian. Agregat hydrodynamiczny z dyszą 517 . Najtańsza Dedra do amatorskiego użycia kosztuje około 1500 zł.

Nie puści farby - co masz przez to na myśli?

nie pociągnie ze zbiorniczka?

Czy przez dysze?

Mam pistolet z górnym zbiorniczkiem do którego doprowadzony jest przewód z reduktorem.

w ten sposób farba nie opada grawitacyjnie do pistoletu ale jest wtłaczana - tak że nie mam problemu z tym że farby nie pociągnie.

Dysze mam tylko 1.4 i 2.0

próbowałem tym malować i tak:

przy dyszy 1,4 wychodzi to kiepsko

przy dyszy 2.0 już porównywalnie do wałka

Jako że jest to pistolet HP potrzebuje większego ciśnienia a aktualnie mam problem z kompresorem

Dlatego pytam czy moze zaopatrzyć się w większą dyszę i wydajniejszy kompresor? czy by to pomogło

Ale z tego co przeglądam różne strony to nikt kompresorem nie maluje tylko agregatami i ciężko mi będzie chyba uzyskać więcej informacji na ten temat