Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie istniejącego dachu płytami PIR

ulawoj

Recommended Posts

Witam,

Jestem właścicielką domu jednorodzinnego z dachem skośnym i poddaszem użytkowym. Dach pokryty jest blachą ocynkowaną malowaną . Wykonawca zaproponował ocieplenie styropianem grafitowym o gr. 5 cm i pokrycie blachodachówka modułowa po wcześniejszym usunięciu starej blachy. Przeprowadziłam audyt energetyczny budynku, w którym zalecono zastosowanie płyt PIR o gr. 8 cm. W związku z tą zmianą wykonawca stwierdził, że może położyć ocieplenie na stary dach bez usuwania istniejącej warstwy blachy. Czy mam zgodzić się na taką procedurę, czy technologicznie jest to poprawne i można płyty PIR w ten sposób zastosować, czy istnieją jakieś przeciwwskazania.

Dziękuję z góry za informacje.

W Twoim przypadku nie należy korzystać z propozycji wykonawcy. Z tego co piszesz, wykonawca ma nikłe pojęcie o projektowaniu.

Poproś architekta, konstruktora o projekt modernizacji dachu i przedstaw tu na forum.

Tak krótko, moim zdaniem:

1. Zdjąć stare poszycie (blachę) i łaty.

2. Wyrównać krokwie do idealnej płaszczyzny połaci dachu, przytwierdzić nowe łaty lub rygle w/g projektu.

3. Ewentualnie zabezpieczyć więźbę przed degradacją (grzyby i robale)

4. Przytwierdzić płyty PIR 16 cm gr. w okładzinie z aluminium nakrokwiowo.

5. Na to, znów łaty i blacha lub blachodachówka.

Płyta PIR 8cm gr. to słabe ocieplenie. Poproś architekta o dobranie grubości ocieplenia dachu, takie, aby spełniało WT 2021