ulawoj 23.04.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Witam,Jestem właścicielką domu jednorodzinnego z dachem skośnym i poddaszem użytkowym. Dach pokryty jest blachą ocynkowaną malowaną . Wykonawca zaproponował ocieplenie styropianem grafitowym o gr. 5 cm i pokrycie blachodachówka modułowa po wcześniejszym usunięciu starej blachy. Przeprowadziłam audyt energetyczny budynku, w którym zalecono zastosowanie płyt PIR o gr. 8 cm. W związku z tą zmianą wykonawca stwierdził, że może położyć ocieplenie na stary dach bez usuwania istniejącej warstwy blachy. Czy mam zgodzić się na taką procedurę, czy technologicznie jest to poprawne i można płyty PIR w ten sposób zastosować, czy istnieją jakieś przeciwwskazania. Dziękuję z góry za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.04.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 W Twoim przypadku nie należy korzystać z propozycji wykonawcy. Z tego co piszesz, wykonawca ma nikłe pojęcie o projektowaniu. Poproś architekta, konstruktora o projekt modernizacji dachu i przedstaw tu na forum. Tak krótko, moim zdaniem: 1. Zdjąć stare poszycie (blachę) i łaty.2. Wyrównać krokwie do idealnej płaszczyzny połaci dachu, przytwierdzić nowe łaty lub rygle w/g projektu.3. Ewentualnie zabezpieczyć więźbę przed degradacją (grzyby i robale)4. Przytwierdzić płyty PIR 16 cm gr. w okładzinie z aluminium nakrokwiowo.5. Na to, znów łaty i blacha lub blachodachówka. Płyta PIR 8cm gr. to słabe ocieplenie. Poproś architekta o dobranie grubości ocieplenia dachu, takie, aby spełniało WT 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts