Lukasz11 23.04.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Zastanawiam się nad takim domem: https://www.extradom.pl/projekt-domu-aps-266-LUA1363 Jest tu dach nad garażem oraz dach wielospadowy nad częścią mieszkalną (koperta z dwoma lamaniami). Czy wykonanie tego dachu jako konstrukcji na wiazarach miałoby sens?Czy jednak tylko tradycyjna więźba?Czy zamiana z betonowego stropu nad piętnem i potem więźby dachowej na lekki strop podwieszany do wiazarow obniży znacząco koszty budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.04.2019 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 To może podpowiem.Dostałem wstępną wycenę na wiązary ale TYLKO nad częścią mieszkalną. Cena wraz z montażem to 20 tyś brutto.Czy to dużo? Ile może kosztować tradycyjna więźba na cześć mieszkalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.04.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Dziwnie postawione pytanie, bo wiązary powinieneś porównać do strop+więźba tradycyjna (uwzględnić tynki na suficie itd) . A nie tylko do więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Dlaczego zakładasz kolejny temat na ten sam temat ??https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355655-Strop-musi-by%C4%87-betonowy&highlight=Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.04.2019 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Dziwnie postawione pytanie, bo wiązary powinieneś porównać do strop+więźba tradycyjna (uwzględnić tynki na suficie itd) . A nie tylko do więźby. Strop murowany oraz lekki potrafię wycenić, bo wiem, ile potencjalni wykonawcy sobie obecnie życzą. Wiązary- mam te ofertę. Pozostaje jeszcze pytanie o koszt więźby (orientacyjnie oczywiście, materiał plus robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.04.2019 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Dlaczego zakładasz kolejny temat na ten sam temat ?? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355655-Strop-musi-by%C4%87-betonowy&highlight=Lukasz11 Tamten temat dotyczył przecież zadaszenia garażu i okapu. Ten dotyczy więźby i wiazarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.04.2019 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tematy sa o tym samym, a co rozumiesz przez strop lekki? Edit, oferta na dźwigary z łaceniem,/ deskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.04.2019 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Tematy sa o tym samym, a co rozumiesz przez strop lekki? Edit, oferta na dźwigary z łaceniem,/ deskowaniem? Strop lekki, czy zabudowa z płyt g-k. Ta oferta to same wiązary, bez łacenia, deskowania itp. Może w tamtym temacie tego nie napisałem, ale po co nad garażem w ogóle jakikolwiek strop? A zadaszenie nas wejściem też jest zaprojektowane na płycie żelbetowej. Potrzebna ona jest? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.04.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Strop lekki, czy zabudowa z płyt g-k. Ta oferta to same wiązary, bez łacenia, deskowania itp. Może w tamtym temacie tego nie napisałem, ale po co nad garażem w ogóle jakikolwiek strop? A zadaszenie nas wejściem też jest zaprojektowane na płycie żelbetowej. Potrzebna ona jest? Nie ma czegoś takiego jak strop lekki z płyt g-k ........to jest sufit podwieszany, --- SUFIT Z tego co kojarzę (po wymiarach) tam nie ma płyty a strop gęsto-żebrowy. Czy konieczny - w wizji projektanta tak. Pewnie nie jest to jedyne rozwiązanie , ale każde inne wymaga analizy zaczynającej się na fundamencie- potem ściany i tu "strop" lub odrazu dach. Nie da się zmienic dachu bez analizy całości. Do tego dochodzi sztywnośc konstrukcji i takie tam............ . Zmienić się da na 100% ale czasem moze to nie być zmiana kosmetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.04.2019 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Dobrze, jestem laikiem budowlanym i używam nieprawidłowych określeń. Mój błąd. Ale od początku. Tak, w projekcie tego domu są 2 stropy typu teriva. Widziałem ten dom na żywo, gdzieś u kogoś w stanie surowym. Strop nad garażem, parterem oraz pietrem był monolityczny (i nieważne w tym momencie, czy była to zmiana potrzebna, kosmetyczną, czy inna). Zadaszenie nad wejściem też było na wylewanej płycie żelbetowej.Nie pytalem w obu watkach o przeliczanie fundamentów, ścian i całej konstrukcji (Ale skoro poruszyłeś ten temat, to zapytam za chwilę).Moje wątki sprowadzają się do jednego - kosztu budowy domu jako całości, gdzie jedna zmiana, pociąga za sobą inne.Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami (firmy, a nie pan Zdzichu spod sklepu) i koszt mkw płyty żelbetowej na gotowo (robocizną plus material) oscyluje w okolicy 350zl. Stąd zastanawiam się, jakie zmiany wprowadzić, by trochę obniżyć koszt budowy.A konkretnie:1. Czy strop nad garażem musi w ogóle być? Dach garażu nie opiera się na stropie (chyba), więc po co to robić? 2. Zadaszenie nad wejściem - Czy musi być na płycie żelbetowej? Czy nie można rozwiązać w inny sposób?3. Czy zamienić nad częścią mieszkalną, na piętrze strop betonowy (nieważne, czy teriva, czy lany, czy inny) i więźbę na wiązary i sufit g-k. I skoro poruszyłeś temat liczenia konstrukcji budynku. Czy jeśli zamiast więźby zastosuje się wiązary i zamieni betonowy strop na sufit podwieszany. To czy (Tak, znów zapytam) istnieje szansa, że jeśli ściany nośne będą z silikatu 18cm, to będzie mniej rdzeni żelbetowych? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.04.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Przy zmianie stopu masywnego na "sufit podwieszany" raczej będzie więcej niż mniej trzpieni żelbetowych w ścianach piętra i pewnie parteru.Ale nie ze względu na nośność tylko na stateczność ścian i budynku.Pogorszy się też akumulacyjność stropu (stropodachu). Na niekorzyść oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.04.2019 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Przy zmianie stopu masywnego na "sufit podwieszany" raczej będzie więcej niż mniej trzpieni żelbetowych w ścianach piętra i pewnie parteru. Ale nie ze względu na nośność tylko na stateczność ścian i budynku. Pogorszy się też akumulacyjność stropu (stropodachu). Na niekorzyść oczywiście. Z tą akumulacyjnoscia to zdaję sobie sprawę. I trochę mnie to martwi. O stateczności ścian nie pomyślałem. Podsumowując - czyli wiązary prefabrykowane to kiepski pomysł? Zainteresowałem się nimi,bo jeden z potencjalnych wykonawców twierdzi, że rezygnacja z lanego stropu i więźby na konto wiązarow i sufitu podwieszanego obniży koszty budowy o kilkadziesiąt tysięcy. Szczerze mowiac, to najchętniej bym się zdecydował na poddasze użytkowe pod prostym 2-spadowym dachem. Ale przerażają mnie skosy, kompletny brak akumulacyjnoscia oraz okna dachowe. Tym bardziej, że planuje dom maks 160 mkw po podłodze (włącznie z garazem). Czyli na piętrze byłoby to około 65-70 mkw podłóg i schodów. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.04.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Wprowadzając ściany grubości 18 cm zdecydowanie nie unikniesz rdzeni mało tego takie ściany musisz zakończyć wieńcem żelbetowym. Jakieś oszczędności to wszystko może dać, strop za 350 zł chyba dość drogo...... Weź pod uwagę że takie zmiany to nie są zmiany kosmetyczna i tu też poniesiesz koszty projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.04.2019 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam małą działkę 20m (od frontu) na 28m. Znaleźć odpowiedni projekt, to wyzwanie. Dodatkowo mam wysoki poziom wod gruntowych i kilku konstruktorów radzi płytę fundamentowa. Z tych względów skłaniam się mu projektowi indywidualnemu. Projekt indywidualnych też można trochę zoptymalizować jeśli chodzi o koszty budowy. Bo podobno projekty gotowe często np przewidują użycie więcej stali, niż potrzeba.Jestem skłonny zapłacić więcej, czy za projekt, czy za jakieś konkretne rozwiązania techniczne, jeśli finalnie przyniesie mi to oszczędności.Stąd zastanawiam się nad silikatem 18, a nie 24cm, nad wiazarami. Ale nie jestem konstruktorem, nie znam się na budowlance, stąd piszę wątki na forum, by konsultować jakieś swoje pomysły, czy mają one sens. Czy w jakimś przypadku można zrezygnowac z wieńca żelbetowego? Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.04.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 [quote=Lukasz11;7812264 Czy w jakimś przypadku można zrezygnowac z wieńca żelbetowego? Nie wieniec jest zawsze niezbędny, ale w przypadku wiązarów trochę inaczej pracuje niż jak jest połączony ze stropem. A moze cos takie ? Nie mam stropu mam tylko dach - tradycyjna więźba. Jak planujesz indywidualny projekt masz ogrom możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.04.2019 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Ciekawie to wygląda. Nie masz gorąco latem? Jak to potem jest ocieplone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.04.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Podsumowując - czyli wiązary prefabrykowane to kiepski pomysł? Zainteresowałem się nimi,bo jeden z potencjalnych wykonawców twierdzi, że rezygnacja z lanego stropu i więźby na konto wiązarow i sufitu podwieszanego obniży koszty budowy o kilkadziesiąt tysięcy. Wykonawca twierdzi ale nie przedstawił konkretnych kosztorysów. Np. 50.000 PLN tanie (drożej) za ok. 70m2 stropu i zmienionej więźby dachu. Czyli 700 PLN/m2 taniej lub drożej ?? Znaleźć odpowiedni projekt, to wyzwanie. Dodatkowo mam wysoki poziom wod gruntowych i kilku konstruktorów radzi płytę fundamentowa. Z tych względów skłaniam się mu projektowi indywidualnemu. Projekt indywidualnych też można trochę zoptymalizować jeśli chodzi o koszty budowy. Bo podobno projekty gotowe często np przewidują użycie więcej stali, niż potrzeba. Jestem skłonny zapłacić więcej, czy za projekt, czy za jakieś konkretne rozwiązania techniczne, jeśli finalnie przyniesie mi to oszczędności. Stąd zastanawiam się nad silikatem 18, a nie 24cm, nad wiazarami. Ale nie jestem konstruktorem, nie znam się na budowlance, stąd piszę wątki na forum, by konsultować jakieś swoje pomysły, czy mają one sens. Czy w jakimś przypadku można zrezygnowac z wieńca żelbetowego? Projekt indywidualny też kosztuje. Czasami stosunkowo mało ale wtedy nie wymagaj za dużo od projektantów. Ile jesteś "gotów" zapłacić za projekt indywidualny ? Projekt gotowy może być zoptymalizowany lub nie. Tak samo jest z projektem indywidualnym. Mając lany strop (płytę żelbetową) nie musisz wykonywać wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 26.04.2019 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Ten wykonawca rzucił dokładnie kwota 50 tyś taniej. Stąd ten wątek, bo chciałem zweryfikować, czy może być faktycznie aż tyle taniej. Projekt indywidualny, to z tego co się zorientowałem to od 6 tyś (Ale słaby architekt i trzeba by mu zwyczajnie powiedzieć co się chce) do 16 tyś netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts