Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt materiału na wylewke podlogową

Mati78

Recommended Posts

Cześć

Jak obliczyć ile bede potrzebowal betonu (cementu + żwir+...) na posadzke dodam ze posadzka na podłogówke

powierzchnia 140m2 grubosć 6cm. Nie wiem czy to sie oplaca Posadzkarz bierze 13zl od metra a material (cement i żwir) ma kupic sam mowi ze srednio wychodzi ok 11zl za metr. czy aby napewno?

Chłopie opamiętaj się ,po kiego grzyba jakiś żwir piach cement ? i męczarnia , zamów sobie ekipę z mixokretem i z kilka godzin masz wszystko zrobione profesionalne , też nad samodzielną wylewką medytowałem ale żona zakazała i wezwałem firmę i za te grosze co oni wzięli to byłbym kompletnym idiota jak bym się za to zabrał , oni robią szybko dobrze równo i w sumie bardzo tanio to wychodzi , ja za prawie 100m2 zapłaciłem 2300 zł 3,5 roku temu a z tego co ostatnio rozmawiałem nie wiele się zmieniło .

Tak to średnio wygląda jak piszesz ale jedno się nie zgadza czyli żwir , tam tylko piach cement jakieś włókna i ewentualnie plastyfikator ale to grosze , najlepiej jak on sam przywiezie piasek i cement , oni wiedzą jaki ma być piasek a ty kupisz jakiś z kamykami i mixokret będzie się zapychał to ma być czysty piasek .

Żwir jak najbardziej ale taki 2-8mm

Kup 25t piachu, ze 3-4t żwiru i co najmniej paletę cementu.

mniej wiecej mozesz policzyć

140m2x0.06=8,4m3 zaprawy/wylewki

miksokret to ok 200l

8,4/0.2=42 miksokrety

1,5worka cementu na miksokreta czyli 1,5x42=63 worki niektórzy dają 2 worki na miksa, jak ktos daje mniej, to go wyrzuć z budowy

plastyfikator, ok 0.2l na miksa czyli = ok 6,3l kup 10. i ze 3kg włókna

piach sam policz.

• Like 1

Mam propozycję użycia przez wykonawcę plastyfikatora i włókien polipropylenowych do wylewki z miksokreta. Wylewki będzie ok 80 m2, grubość 7 cm, czyli 5-6 m3 betonu. Cement w ilości 2 worki na jeden cykl. Wykonawca wycenił koszt tych dodatków na 410 zł ( 230 plastyfikator i 180 zł włókna) . Wydaje mi się, że trochę przesadził. Są wogóle w Polsce takie plastyfikatory i włókna w takich cenach na 80 m2 posadzki ??

Ok. Wykonawcy obecnie lubią używać słowa "niemieckie" aby wyróżnić swoje dodatki od tych ogólnodostępnych. Chodzi mi generalnie o to, czy na rynku jest jakiś plastyfikator do jastrychu ( w celu polepszenia jego właściwości ) w cenie ok 230 zł za 10 l ? Rozumiem, że włókna dozuje się opakowanie na kubik betonu czyli ok 6 woreczków na 6 m3 wylewki ?

Czy te włókna potem jakoś widać w resztkach zaprawy albo na zatartej powierzchni ? Byłem zobaczyć pracę tej ekipy. W jednym pomieszczeniu są na powierzchni pojedyncze zwitki włókien ( od zacieraczki), w bryłkach zaprawy są widoczne igiełki ( 1-2 włókna na cm), w innym pomieszczeniach nie widać nic a w resztkach zaprawy pojedyncze włókienka ( kilka na garść). W sieci nie znalazłem zdjęć więc sam nie wiem.

u mnie w świeżej mokrej zaprawie, po wzięciu do reki i roztarciu palcami włókien było setki jak nie tysiące. W każdym pomieszczeniu po zatarciu widać "kępki" włókien, tych które się nie "rozbiły" po wymieszaniu w miksokrecie. Kupiłem 6kg włókien na 250m2, w tym 55m2 wylewka grubości 13-17cm i jeszcze 1,2kg mi zostało. Włókna dawane były od serca.