gooldweell 23.04.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, od razu przechodzę do rzeczy. Wyliczenia z projektu mam takie: Wydajność centrali wentylacyjnej 600 m3/h Kubatura wentylowana budynku 580 m3 nawiew 390 i wywiew 390 m3/h Zaproponowano mi centralę thessla green AirPack 650h rozmowa była też o tym czy poradzi sobie z GWC podobno tak. Ale z czego ta pewność wynika nie wiem. Budowa GWC wygląda tak: od poddasza do wyjścia z budynku około 15 metrów fi 200 mm - dalej w ziemi rozdziela się na 2 nitki po 40 metrów fi 160 mm. Układ nitek to dwie proste linie. Dla uproszczenie przyjmuje że GWC ma 100 metrów długości. Oporów sam nie policzę mało o tym w sieci, kalkulatora online do liczenia takich rzeczy nie znalazłem. Co sądzicie o tej centrali czy mi ogarnie mój dom 217m2 pow. użytkowej, i da radę pociągnąć powietrze z czerpni GWC do centrali 50 metrów dalej. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez gooldweell Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246840-dob%C3%B3r-rekuperator-do-instalacji-z-gwc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts