Ne 24.04.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Witam Zakupiłem używany bufor 750 litrów z wężownicą solarną i do CWU http://www.solvarming.no/Produkter/page16/page16.html coś takiego. Ile kolektorów słonecznych potrzeba, żeby korzystać z CWU w lecie bez grzania kotłem i grzałką elektryczną ? Jest w ogóle sens kupować kolektory ? Pytam ponieważ początkiem maja będzie robione ocieplenie domu i zastanawiam się czy przewidzieć rurki do solarów pod styropian. Tutaj zdjęcie domu, kolektory widziałbym najchętniej na dachu wiatrołapu. Będzie on dłuższy o jakieś 50 cm i podniesiony od frontu, czyli mniejszy kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 27.04.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Górne ograniczenie to 750/50 = 15m^2 kolektora - czyli 7 sztukDolne ograniczenie to 1,2-1,6m^2 * ilość osób.Jak dasz mało kolektorów, to w okresach przejściowych zbiornik nie będzie się odpowiednio nagrzewać. Jak dasz za dużo kolektorów, to w środku sezonu nie będziesz w stanie odebrać ilości ciepłej wody i kolektory będą stagnować.Ten zbiornik jest raczej zbyt duży na potrzeby.Jak chcesz dać rurki pod styropian, to niech te rurki będą w odpowiedniej otulinie. Glikol okresowo osiąga temperatury, które są szkodliwe dla styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.04.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Za duża objętość zbiornika.Na tym małym daszku moze zabraknąć miejsca nawet na połowę tego baniaka.No i kolektor pewnie trzeba by podpiąć pod górną wężownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.04.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 3-4kolektory wystarczą 7 to zdecydowanie za dużo ja mam 7i 1000l i już wypuszczam nadmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 29.04.2019 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Czyli ogólnie mówiąc jest sens inwestować w kolektory słoneczne w moim przypadku ? Czy grzać bufor kotłem nawet w lecie i ewentualnie dogrzewać grzałką elektryczną (jest 6KW trochę wyżej niż w połowie bufora).Jeśli zakładać kolektory to jakie ? Jak tym sterować ? Jaki koszt instalacji, żeby to miało sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.04.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Przy 3-4kolektorach nie będzie nigdy problemu z przegrzewaniem i kolektory będą zawsze grzaly z największą sprawnością bo na dole zawsze będzie ciepla nie gorąca woda dodatkowo potrzebujesz wymiennik plytowy zewnętrzny i z kolektorów najpierw idzie w wymiennik plytowy z wymiennika plytowego grawitacyjnie na górę bufora i dopiero ewentualne resztki ciepła w wezownice solarna do sterowania wystarczy zwykly sterownik roznicowy za 150zl dla mnie inwestycja która się zwróci za 10lat jeszcze ma sens niewiem ile by Cię wyszło grzanie grzałką w te ok.6miesiecy powiedzmy ze ok 100zl miesiąc to zwrot pewnie po ok.8lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts