Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne do bufora 750 litrów

Ne

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem używany bufor 750 litrów z wężownicą solarną i do CWU http://www.solvarming.no/Produkter/page16/page16.html coś takiego.

Ile kolektorów słonecznych potrzeba, żeby korzystać z CWU w lecie bez grzania kotłem i grzałką elektryczną ?

Jest w ogóle sens kupować kolektory ?

Pytam ponieważ początkiem maja będzie robione ocieplenie domu i zastanawiam się czy przewidzieć rurki do solarów pod styropian.

IMG_20181101_154329.jpg

Tutaj zdjęcie domu, kolektory widziałbym najchętniej na dachu wiatrołapu. Będzie on dłuższy o jakieś 50 cm i podniesiony od frontu, czyli mniejszy kąt.

Górne ograniczenie to 750/50 = 15m^2 kolektora - czyli 7 sztuk

Dolne ograniczenie to 1,2-1,6m^2 * ilość osób.

Jak dasz mało kolektorów, to w okresach przejściowych zbiornik nie będzie się odpowiednio nagrzewać. Jak dasz za dużo kolektorów, to w środku sezonu nie będziesz w stanie odebrać ilości ciepłej wody i kolektory będą stagnować.

Ten zbiornik jest raczej zbyt duży na potrzeby.

Jak chcesz dać rurki pod styropian, to niech te rurki będą w odpowiedniej otulinie. Glikol okresowo osiąga temperatury, które są szkodliwe dla styropianu

Czyli ogólnie mówiąc jest sens inwestować w kolektory słoneczne w moim przypadku ? Czy grzać bufor kotłem nawet w lecie i ewentualnie dogrzewać grzałką elektryczną (jest 6KW trochę wyżej niż w połowie bufora).

Jeśli zakładać kolektory to jakie ? Jak tym sterować ? Jaki koszt instalacji, żeby to miało sens ?

Przy 3-4kolektorach nie będzie nigdy problemu z przegrzewaniem i kolektory będą zawsze grzaly z największą sprawnością bo na dole zawsze będzie ciepla nie gorąca woda dodatkowo potrzebujesz wymiennik plytowy zewnętrzny i z kolektorów najpierw idzie w wymiennik plytowy z wymiennika plytowego grawitacyjnie na górę bufora i dopiero ewentualne resztki ciepła w wezownice solarna do sterowania wystarczy zwykly sterownik roznicowy za 150zl dla mnie inwestycja która się zwróci za 10lat jeszcze ma sens niewiem ile by Cię wyszło grzanie grzałką w te ok.6miesiecy powiedzmy ze ok 100zl miesiąc to zwrot pewnie po ok.8lat