Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Okazuje się, że w moim projekcie bliźniaka był pewien błąd. Otóz kominy (obu częsci) zostały wybudowane zbyt blisko siebie. Mają ok 1 m długości, a pomiędzy nimi jest...no własnie szczelina szerokości tylko ok 20cm. Obecnie ekipa dekarzy kończy kłaść folię, w przyszlym tygodniu dachówka i obróbki. Powstał problem obróbki blacharskiej tych kominów-dokładnie części między nimi.

sprawa wydaje mi się dość poważna.

Jak właściwie uszczelnić tę część, by zapewnić szczelność między kominami? Czy nacięcie kominów i wsunięcie tam rynny blaszanej rozwiąże problem, może dodatkowe listwy lub jakiś super szczelny silikon?

Bardzo proszę o pomoc, nie chce rozbierać kominów(są z klinkieru) lub łączyć ich poprzez zamurowanie szczelin (niezbyt dobrze by o wygladało ze względu na widoczne fugi)

https://forum.murator.pl/topic/24685-trudna-obr%C3%B3bka-komin%C3%B3w-prosze-o-fachow%C4%85-rad%C4%99/

Ja sądze, że stosować i jedno i drugie...tzn. i wcięcie na kominach i silikon. Nie wie dlaczego poprzez pasek blachy wyciętej przez blacharzy może być tak problematyczny..jedynie może montaż tego w kominach..ale może byś zastanowić na wywierceniem w fudze otworów pod kołek rozporowy, który by tą blachę tam przytrzymał?? Pod tą blachą zrobić tam jakąś konstrukcję z desek, a już resztą powinni się zająć blacharze...jeśli są ekipą dobrą i z wyobraźnią (a pewnie tak nie jest, bo jak widzę że zdieli z siebie problem, na zasadzie "nie da się tego zrobić") to zrobili by ty tak dobrze i w takim stylu, że ty byś nawet o tym nie wiedział....Na dachu masz i blachę i drzewo...jak to powiedział mój kier. budowy..."Z drzewem można wszystko zrobić..." równie plastyczna jest blacha....trzeba tylko pomyśleć więc sądze że nie powinno być problemu...czyż nie ??

Moi drodzy, jest coś takiego jak taśma do obróbki kominów, najlepsza jest ołowiana. Ma ona szerokość 30, układa się ją cześciowo na kominie i częściowo na dachówce. Jesli wiec obrobisz oba kominy taką tasmą, dodatkowo zastosujesz listwę do komina i silikon (umieszcza sie ją na taśmie, na tej części która oblkleja komin) i nie powinno być problemow z przeciekaniem.

Polecam takie taśmy firmy MAGE lub MÓJ DOM, cena ok. 60mb.

Uwaga,

trzeba je układać gdy temperatura na dworze nie spada poniżej +5, w przeciwnym razie trzeba ogrzewac to miejsce do którego ma być przyklejona.

Co do dekarzy, to i oni i ja jesteśmy zdania, że trzeba zrobic to dobrze, nie umywają rąk. Chcę tylko byc pewny jak to rozwiązać, a nie tylko zdawać się na ich pomysł, który wcale nie musi byc najlepszy.
A te kominy jak sa ustawione prostopadle do kalenicy czy rownolegle?

a co to ma za znaczenie ???

Bardzo duze ma znaczenie bo komin rownolegle do kalenicy zatrzymuje splywajaca wode i dobrze jest wtedy wykonac tzw kozuby