Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

50% podatku

Wowka

Czy płaciłbyś taki podatek gdybyś zarabiał powyżej 600 000 zł rocznie  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy płaciłbyś taki podatek gdybyś zarabiał powyżej 600 000 zł rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem więcej. Osoba prowadząca działalność ZAWSZE ma możliwość wykazania przychodu mniejszego od rzeczywistego poprzez zwiększenie kosztów o wiele, wiele elementów. Pracownik takiej możliwości nie ma.

Właściciel firmy jeśli przeznaczy środki na jej rozwój to przecież zmniejsza tym samym swój dochód wykazywany w PIT.

Przypominam tylko, że z działalności gospodarczej przychodem do opodatkowania jest przychód NALEŻNY, a nie faktycznie otrzymany. Często zdarza się tak, że te pieniądze są tylko na papierku, a fizycznie spływają całymi miesiącami, latami albo nigdy. Gdybyś miał w takiej sytuacji zapłacić od nich jeszcze podatek w wysokości 50% to no, no ... Chociaż z drugiej strony czy 40% czy 50% to w takiej sytuacji wsio rawno.

Co do środków na rozwój, to inwestycje nie stanowią kosztu bezpośrednio, tylko w postaci odpisów amortyzacyjnych rozłożonych na kilka lat.

A w kwestii stawki 50%? Uważam, że ciało poselskie się ośmiesza nie po raz pierwszy na dodatek. Chyba w zaszłym roku wprowadzali podatk liniowy dla przedsiębiorców, w tym roku obniżyli podatek od spółek kapitałowych. Wszystko to w ramach polityki pro wzrostowej.

A teraz taki kwiatek! Widac bardzo pewni są swojego stołka w sejmie i kontynuacji zwolnionych z podatku diet.

Zastanawiam się tylko kto w takiej sytuacji nie próbowałby kombinować jak koń pod górkę, żeby chociaż dla satysfakcji nie oddać darmozjadom POŁOWY!!! swoich dochodów, jakkolwiek wysokie by one nie były. Przecież z nieba nikomu (no prawie) nie leci, każdy musi zapracować na to co ma. I co tak oddać po prostu? Tyle pieniędzy? A potem patrzeć bezsilnie jak to jest rozprowadzane na boki?

Jeżeli zarabiający 600 tys. złotych prowadzi działalność gospodarczą i z jej tytułu ma dochody w takiej wysokości to jego stawka na ZUS jest ok. 700 zł miesięcznie czyli ta najniższa. Chyba że sam zadeklaruje inaczej.

Tylko ci co pozostają w stosunku pracy płaczą ZUS od wysokości pensji.

Ale jaka emeryturka potem od tych 600 tys.

Paty.

Myślę że nic nie pokręciłam.

Aha ta składka ZUS która ma być podniesiona to niewesoła sprawa. Bo tu wchodzą naprawde bardzo niskie kwoty dochodu w grę. Z tego co słyszałam to około 2 tys. miesięcznie , a składka będzie chyba w dwókrotnej wysokości.

I to powinno wszystkich niepokoić bo małe firmy pryawtne nie poradzą sobie z takim obciążeniem , a nie garstka ludzi która pewnie jest w czołówce najbogatszych w kraju.

Paty.

Tak Paty, masz rację, pisałam o zarabiających z pracy najemnej a z "prywaciarzami" wyskoczyłam jak Filip z konopii :oops: Sama place tą najnizszą stawkę, a na emeryturę zbieram gdzie indziej 8)

W GW dzisiaj wydrukowali stawki podatkowe na przyszly rok

do 37024 - 19% podstawy minus 530,08

37024 - 74048 - 6504,48 + 30% nadwyżki ponad 37024

74048 - 600000 = 17611,68 plus 40% powyżej 74048

600000 = 227 922,48 + 50% nadwyzki ponad 6000000

Na ZUS odprowadza się składki (ubezpieczenie emerytalne, rentowe) tylko do chwili osiągnięcia wynagrodzenia brutto - 68700 zł. Powyżej tej kwoty na te ubezpieczenia składek nie odprowada się (bo i po co? - wszak i tak istnieje w I filarze górny próg wysokości emerytury czy renty którego nie można przekroczyć). Powyżej tej kwoty odprowadza sie tylko składki na ubezp. chorobowe, zdrowotne i podatek PIT oczywiście.

A ja i tak uważam, ze to k.....stwo

Jak ktoś komuś zabierze 200 zł to złodziej a jak ponad 220.000 zł to jest ok, bo to Skarb Państwa w imię sprawiedliwosci społecznej?????

Ja nie łapię się nawet na II próg i pewnie jeszcze jakiś czas pozostanę w I, ale i tak uważam, że to k........stwo :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

A ja prowadzę firmę i mam 19 % liniowego. Moim zdaniem progi podatkowe to kara za dobrą i ciężką pracę. Byłem kiedyś w 3 progu i po namyśle zlikwidowałem 3/4 firmy, bo po co pracować jeśli mi zabiorą. Wywaliłem na bruk kilkunastu ludzi - pewno to oni kiedyś łyknęli kiełbasę - efekty odczuli na sobie. Teraz przy 19 % liniowego (jeśli go nie zlikwidują) znów zaczynam powiększać firmę, zaczynam zatrudniać nowych ludzi. Ten kij ma dwa końce. I proszę mi wierzyć - największa przykrość z progami to poczucie kary. Bezsensowny jest również podatek procentowy. No bo jest proporcjonalny do wysiłku włożonego w zarabianie pieniędzy. Więcej pracujesz - więcej zarabiasz - więcej płacisz podatku, a od państwa dostajesz tyle samo!. Pamiętajcie jeszcze, że jest szara strefa i korupcja wszędobylska. Ci co mogą wejść w ten próg, śmieją się z tego. Porównajcie pęsje urzędnika ...

Ci co to ustalają to mają nieopodatkowane diety.

Jak ja bym miał taką dietę to normalnie wieńcówka gotowa z obtłuszczenia wszystkich mięśni, nie tylko sercowego.

Co do podatku to ciekawe czy coś ściągną bo ludziska mają kwartał, żeby się przenieść w inny kąt Europy, lub FUNDACJĘ załozyć. Jak się założy fundację to Służby opłacane skąd inąd z podatków nie potrafią nawet wręczyć zaproszenia na rozmowę. :lol: 8) :-? :o :-? 8) :lol:

Tak, tak, dziś 50% od 600000, a jutro? Towarzysze stwierdzą, że jeszcze mało i zrobią tak 50% od, powiedzmy 12000, bo to już wedlug nich dużo kasy i wtyedy, to lepianki bedziemy robić, a nie chalupy, pow warunkiem, że jeszcze nie dołożą katastrem od tychże i trzeba bedzię do lasu uciekać (i to szwedzkiego, bo tu będzie skarbówka ganiać też w chaszczach...)

No to ja już do piachu chyba wolę, tylko nad stylem musze się zastanowić.... :D :wink: Poza tym smród spalinowy na tym kempingu w stolicy :evil: , a jak się w dzicz wyniosę , to pracy nie będę miał :-?

Ja , po oststnich wyborach mówił: "więźniarką pojechać i wszystkich na Białołękę( przeprzszam _ZBYCH_ i inni :wink: ), a jak kto niewinny, to profilaktycznie, bo się i tak zdeprawuje :evil:

No ale nie chcieli słuchać, no , to mają tera....

A tak poważnie i nie na temat, widzialem w kinie (niedomowym) UPADEK. Poruszający film, rzeczywiście upadek cywilizacji, moralności i ludzi pokazany, Mocny film i ciężki....