bronson90 24.04.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Witam wszystkich. Posiadam wolną działkę budowlaną, w granicy tej działki sąsiad ma postawiony budynek gospodarczy. Chciałbym "dostawić" do jego gospodarczego budynek o tych samych wymiarach, który docelowo byłby na działalność usługową - branża kosmetyczna. Czy budowa takiego budynku pod działaność przebiega inaczej od strony formalnej czy są jakieś niedogodności? Zastanawiam się czy nie lepiej budować jako budynek mieszkalny a później z niego zrobić usługowy, przejść przez odbiór sanepidu itd. ? Jestem zielony w tej kwestii, wybudowałem dom ale pod usługi zawsze wynajmowałem. Za wszelkie rady, wskazówki będę wdzięczny. Niedługo chce zabrać się za część formalną i nie wiem na co się przygotować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.04.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 - jeżeli budynek sąsiada jest w granicy, to jak najbardziej możesz "dostawić" się do tego budynku zachowując wysokość zabudowy zgodnie z Warunkami Zabudowy lub Planem Miejscowym oraz w przypadku gdy Plan Miejscowy na to pozwala ! W przypadku ztakiego zbliżenia ściana przy istniejacym budynku musi być ścianą oddzielenia pozarowego.- niedogodności raczej nie ma - należy opracować projekt zgodnie z tematem opracowania ( architektura / konstrukcja / instalacje + właściwe uzgodnienia dla budynku "usługowego- " lepiej budować jako budynek mieszkalny a później z niego zrobić usługowy " to zależy pod jaką działalność ( ? ) ale raczej nie ma sensu zamawiać projekt budynku mieszkalnego, a następnie projekt zmiany sposobu użytkowania ( części lub całości ) budynku mieszkalnego w usługowy. Lepiej na tym etapie już przewidywać budynek mieszkalny z częścią usługową, który ( zgodnie z Prawem budowlanym ) nadal jest budynkiem mieszkalnym jednorodzinnym :" budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku; " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 29.04.2019 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź, mam już jakiś ogląd w sprawie, przez resztę będę musiał jakoś przebrnąć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts