Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpoczecie budowy - jak ogarnąć budowe długoterminową

Recommended Posts

Witam,

Wreszcie udało mi się dotrzeć do momentu składania projektu domu do urzedu w celu otrzymania pozwolenia na budowę.

Po otrzymaniu pozwolenia plan na kolejnych kroków był następujący :

1- zrobienie kosztorysu budowy do etapu deweloperskiego

2 - biennia z kosztorysem po bankach w celu uzyskania kredytu na budowę

Po uzyskaniu zgody z banku - poszukiwanie ekipy oraz szefa budowy, a raczej szefa budowy z ktorym poszukam ekipy na konkretne etapy.

Buduję na kredyt z wiadomych względów. Jestem mocno powściągliwy przed takimi ruchami, ale niestety finansowo jest do tego zmuszony. Działkę na której ma stanąć dom kupiłem za gotówkę i to ma być mój wkład w inwestycje - potencjalnie jest to około 20% kredytu.

Planowałem rozpocząć budowe jesienią. Doprowadzić do stanu surowego otwartego i niech dom postoi przez zime, a w kolejnym roku dokończyć.

Niestety będę musiał ten proces prawdopodobnie przesunąć do wiosny przyszłego roku z paru względów.

Nie zmienia to faktu, że chciałbym juz coś zacząć robic w tym roku. W pewnym sensie jestem do tego zmuszony.

Dostałem zgodę na podciągnięcie gazu. Ta zgoda przedawnia sie w grudniu tego roku.

Chciałbym także ogrodzic - przynajmniej tymczasowo teren działki i postawic sobie blaszaka. Powoli przygotować sie do faktycznej budowy.

Mam teraz pare pytan - czy prace takie jak postawienie ogrodzenia drewnianego z siatką i podciągnięcie gazu pod działke wymagają formalnego rozpoczęcia budowy ?

Na czym dokładnie polega rozpoczęcie budowy z dziennikiem budowy. Czy tymczasowo mogę ja samemu to rozpocząc bez szefa budowy który tak naprade nie bedzie mial nic do roboty do wiosny i pozniej wpisac szefa budowy faktycznego ??

W tym stanie bez problemu możesz postawić ogrodzenie i jeśli jest wymagane odrolnić działkę.

Możesz oczywiście szukać ekipy budowlanej - to byłoby również wskazane - bo potem może być zbyt późno.Kierownik budowy to też ważny człowiek na budowie. Postawienie blaszaka nie wymaga zezwoleń i możesz to zrobić również teraz w oczekiwaniu na pozwolenie.

Wystąpienie i budowa przyłącza gazu to już budowa, a przynajmniej rzecz którą wpisuje się w dziennik budowy i z reguły nr pozwolenia jest wymagany przy składaniu wniosku więc z tym poczekaj do uprawomocnienia się pozwolenia.

• Like 1