Łukasz S. 25.04.2019 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Witam, Poszukuje kotła na pellet i czym więcej czytam tym mniej wiem do ogrzania jest dom drewniany z bala z lat 50 ocieplony styropianem. Do tej pory dom opalany był kotłem na olej 16kw(nazwy kotla nie pamiętam, a zuzycie oleju nie jest mi znane bo jestem nowym wlascicielem). Do ogrzania jest parter 78m2 powierzchni użytkowej z czego 22 m2 beda ogrzewana podlogówką a reszta grzejnikami oraz CWU dla 3 osob, w przyszlosci pewnie 4. W przyszłosci do ogrzania bedzie równierz poddasze ktorego bedzie 55-60m2. Dom bez balkonów i dużych przeszkleń. Z wyliczen na stronie cieplowłasciwe.pl wyszlo ze potrzebuję kotla na pellet 14-16kw. Do tej pory myslalem nad jakims kotlem metal-fachu ze wzgledu na niewielka odleglosc do producenta. Na forum widze ze panuje tendencja na kotły wloskie, ale czy np ferroli biopellet 18+ nie bedzie dla mnie za duzym kotlem? Budzet nie wielki wiec nie piszcie o lagunie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.04.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 jak chcesz piec na pellet, to nie zapomnij o buforze. Zapewne będą zaraz tutaj pisać, że piec na pellet moduluje i robi cuda wianki. nie wierz w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.04.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie ma to jak " nie mam , ale się wypowiem".Oczywiście , że moduluje - mój Granpal i wiele innych . Zakres 20 do 100% mocy . Z buforkiem 500L bez zaworu 3D/4D nieźle się dogadują .Mogę mu ustawić kaganiec na mocy jakiej chcę na sztywno , no 56% mocy. TZK od 60- 80° plus histereza. Temp CWU do 70 z histerezą 10° . Tryb lato , ręczny lub automat.. mogę też pozmieniać czasy podawania i moc nadmuchu. To że smieciuch nie moduluje nie znaczy że inne tego nie robią. Jaki budżet ? Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.04.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie to jak " nie mam , ale się wypowiem".skąd wiesz, czy nie mam? Nie ma to jak oceniać kogoś nie mając pojęcia! Z buforkiem 500L bez zaworu 3D/4D nieźle się dogadują .no właśnie, "z buforkiem". uruchom go bez "buforka" i na bieżąco moduluj mocą Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz S. 25.04.2019 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Budzet na kociol do 10-11tysi. I musi spelniac normy 5 klasy i ecodesign z projektu czyste srodowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.04.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Czytając notorycznie to samo , że peleciaki nie modulują wnioski są jaki są . Albo masz smieciucha z XXw jeszcze , albo masz gównianego peleciaka . Ewentualnie instalator wsadził cię na minę i coś spierd...ł i masz w domu albo za zimno , albo za gorąco.W czym problem ? Bez bufora konieczny jest zawór 3 lub 4D - robi tę samą robotę . Taki już urok kotłów na paliwo stałe - wysokotemperaturowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.04.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Budzet na kociol do 10-11tysi. I musi spelniac normy 5 klasy i ecodesign z projektu czyste srodowisko. Masz namiar na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.04.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Czytając notorycznie to samo , że peleciaki nie modulują wnioski są jaki są . Albo masz smieciucha z XXw jeszcze , albo masz gównianego peleciaka . Ewentualnie instalator wsadził cię na minę i coś spierd...ł i masz w domu albo za zimno , albo za gorąco. W czym problem ? Bez bufora konieczny jest zawór 3 lub 4D - robi tę samą robotę . Taki już urok kotłów na paliwo stałe - wysokotemperaturowych.pudło tak jak pisałem, nie masz pojęcia co kto ma, a oceniasz. ilość trafień 0(zero) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.04.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Czyli tak jak z twoją wiedzą o modulacji kotłów , mimo że miałeś niedawno tłumaczone to jak widać nie dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 25.04.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 jak chcesz piec na pellet, to nie zapomnij o buforze. Zapewne będą zaraz tutaj pisać, że piec na pellet moduluje i robi cuda wianki. nie wierz w to. W aucie też zapewne zainstalowałeś bufor Łukasz zleć rzetelne OZC bo w ten wynik 14-16kW ciężko uwierzyć chyba ,że masz okna jednoszybowe.Może zaproś też gościa od klimy do swojego domu aby Ci coś doradził i wycenił.Wtedy masz grzanie i chłodzenie w jednym przy podobnej inwestycji ,bez roboty w sezonie i koszty eksploatacji małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.04.2019 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Czyli tak jak z twoją wiedzą o modulacji kotłów , mimo że miałeś niedawno tłumaczone to jak widać nie dotarło.pomyliłeś mnie z kimś innym W aucie też zapewne zainstalowałeś bufor ..........co ma piernik do wiatraka, jeśli Twoja wiedza jest taka jak to porównanie, to współczuje twoim klientom. Zapewne będą zaraz tutaj pisać, że piec na pellet moduluje i robi cuda wianki. nie wierz w to. tak myślałem, w zasadzie powinienem napisać, nie "zapewne" tylko "na pewno". @Łukasz S. , poczytaj forum, kto ma problemy z ogrzewaniem, spalaniem itp. A jak jeszcze dasz zawór 4D, to witaj w gronie permanentnych użytkowników różnych for szukających rozwiązania swoich problemów. pamiętaj, że tutaj to połowa handlarzy, kliku co ma o tym pojecie, kilku co są neutralni, a reszta to różnej maści klakierów tych pierwszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 26.04.2019 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) pomyliłeś mnie z kimś innym Skoro jako jedyny nie jesteś sprzedawcą , ani niczyim klakierem to jesteś poprostu bajkopisarzem i kłamcą podobnie jak gaweł https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355135-Pellet-czy-ekogroszek-Prosz%C4%99-o-rad%C4%99&p=7803467&viewfull=1#post7803467 Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 26.04.2019 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Na włączonym kagańcu na 70% mocy pokazuje tyle nawet po wyłączeniu .(kominiarz tak) Na wyłączonym kagańcu pokazuje moc 22% ( kominiarz nie) bo do tyłu sobie w danym momencie zmodulowal. No ale wiesz lepiej, kotły nie modulują Oprócz jego modulacji mogę ustawić czas podawania paliwa i nadmuchu przy danej mocy procentowej. Tutaj dawka peletu . Dolna linijka Zmiana ilości powietrza przy mocy osiąganej przez kocioł . Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.04.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Budzet na kociol do 10-11tysi. I musi spelniac normy 5 klasy i ecodesign z projektu czyste srodowisko. Kociołek 10kw zupełnie z wielkim zapasem by ci pasował , Zębiec Agat 10kw ja podobnym ogrzewam 160m2 i on idzie na 1/2 swojej mocy nawet w największe mrozy , koszt ok 9 tys . Zębiec porządna firma z tradycjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 26.04.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Witam, . Do tej pory dom opalany był kotłem na olej 16kw(nazwy kotla nie pamiętam,. Można jeszcze rozważyć modernizację tego kotła przez dołożenie palnika na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 30.04.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Podobny problem więc nie zakładam nowego watku. Muszę szybko wymyślić ogrzewanie domu ok. 120m2, średnio ocieplony budynek z lat 70.Aktualnie pracuje stary kocioł zasypowy, instalacja otwarta w niezłym stanie. Musze zmienić na coś maksymalnie małoobsługowego- na gaz sieciowy nie ma co liczyć przez najbliższe 5-7 lat.Rozważam Lazara 11kW (max 15 kW) - dodatkowym argumentem jest to, że (chyba) wystarczy wkład w kominie 100 (120) mm -a tylko taki jestem w stanie włożyć bez rozwiercania komina.Kilka pytań:- jak w praktyce wygląda typowa obsługa kotła, czy wystarczy raz w tygodniu zajrzeć, wyczyścić ruszt, dosypać pellet?- czy moduł internetowy umożliwia zmianę ważniejszych parametrów pracy kotła czy tylko podstawowych temperatur.- czy temperatura zasilania ok. 55 stopni będzie umożliwiała stabilną pracę kotła - taka temperatura teraz zazwyczaj musi byc utrzymywana przy ok. -5 stopniach na zewnątrz. Grzejniki są lekko przewymiarowane.- zakładam podpięcie do istniejącej instalacji bez jej przeróbek, dodatkowych buforów, wymienników itp. Ewentualnie jakieś dodatkowe elementy typu mieszacze, zawory 4D itp. Proszę o opinie. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez pawel_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 01.05.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 jak w praktyce wygląda typowa obsługa kotła, czy wystarczy raz w tygodniu zajrzeć, wyczyścić ruszt, dosypać pellet?. Będzie to zleżało od pojemności zasobnika i zapotrzebowania domu na kwh. Przy nowym kotle 55 stopni to na powrocie.Więc zasilanie wiele więcej i dobrze zrobiona ochrona powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.05.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Oczywiście częstość napełniania zależy od pojemności. Bardziej chodziło mi o czyszczenie, usuwanie popiołu itp. Będę mógł to robić raz w tygodniu a może nawet raz na dwa tygodnie. Co do temperatur to bez mieszacza się nie obejdzie. A propos programu czyste powietrze, kotły pelletowe będą kwalifikowane dopiero od 1.07.2019. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 03.05.2019 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Bardziej chodziło mi o czyszczenie, usuwanie popiołu itp. . Po przejściu z kotła zasypowego na pellet stwierdzisz,że się nudzisz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.05.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Niekoniecznie. We własnym domu mam kocioł na gaz sieciowy więc to jest dla mnie punkt odniesienia. I dlatego nadal myślę nad ogrzewaniem w wersji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts