Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kotła na pellet

Łukasz S.

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje kotła na pellet i czym więcej czytam tym mniej wiem do ogrzania jest dom drewniany z bala z lat 50 ocieplony styropianem. Do tej pory dom opalany był kotłem na olej 16kw(nazwy kotla nie pamiętam, a zuzycie oleju nie jest mi znane bo jestem nowym wlascicielem). Do ogrzania jest parter 78m2 powierzchni użytkowej z czego 22 m2 beda ogrzewana podlogówką a reszta grzejnikami oraz CWU dla 3 osob, w przyszlosci pewnie 4. W przyszłosci do ogrzania bedzie równierz poddasze ktorego bedzie 55-60m2. Dom bez balkonów i dużych przeszkleń. Z wyliczen na stronie cieplowłasciwe.pl wyszlo ze potrzebuję kotla na pellet 14-16kw. Do tej pory myslalem nad jakims kotlem metal-fachu ze wzgledu na niewielka odleglosc do producenta. Na forum widze ze panuje tendencja na kotły wloskie, ale czy np ferroli biopellet 18+ nie bedzie dla mnie za duzym kotlem? Budzet nie wielki wiec nie piszcie o lagunie ;)

Pozdrawiam.

Nie ma to jak " nie mam , ale się wypowiem".

Oczywiście , że moduluje - mój Granpal i wiele innych . Zakres 20 do 100% mocy . Z buforkiem 500L bez zaworu 3D/4D nieźle się dogadują .

Mogę mu ustawić kaganiec na mocy jakiej chcę na sztywno , no 56% mocy. TZK od 60- 80° plus histereza. Temp CWU do 70 z histerezą 10° . Tryb lato , ręczny lub automat.. mogę też pozmieniać czasy podawania i moc nadmuchu. To że smieciuch nie moduluje nie znaczy że inne tego nie robią.

Jaki budżet ?

Edytowane przez cuuube

Nie to jak " nie mam , ale się wypowiem".
skąd wiesz, czy nie mam?

Nie ma to jak oceniać kogoś nie mając pojęcia!

Z buforkiem 500L bez zaworu 3D/4D nieźle się dogadują .
no właśnie, "z buforkiem".

uruchom go bez "buforka" i na bieżąco moduluj mocą

Edytowane przez Slawko123

Czytając notorycznie to samo , że peleciaki nie modulują wnioski są jaki są . Albo masz smieciucha z XXw jeszcze , albo masz gównianego peleciaka . Ewentualnie instalator wsadził cię na minę i coś spierd...ł i masz w domu albo za zimno , albo za gorąco.

W czym problem ? Bez bufora konieczny jest zawór 3 lub 4D - robi tę samą robotę . Taki już urok kotłów na paliwo stałe - wysokotemperaturowych.

Czytając notorycznie to samo , że peleciaki nie modulują wnioski są jaki są . Albo masz smieciucha z XXw jeszcze , albo masz gównianego peleciaka . Ewentualnie instalator wsadził cię na minę i coś spierd...ł i masz w domu albo za zimno , albo za gorąco.

W czym problem ? Bez bufora konieczny jest zawór 3 lub 4D - robi tę samą robotę . Taki już urok kotłów na paliwo stałe - wysokotemperaturowych.

pudło

tak jak pisałem, nie masz pojęcia co kto ma, a oceniasz.

ilość trafień 0(zero)

jak chcesz piec na pellet, to nie zapomnij o buforze. Zapewne będą zaraz tutaj pisać, że piec na pellet moduluje i robi cuda wianki. nie wierz w to.

W aucie też zapewne zainstalowałeś bufor :D Łukasz zleć rzetelne OZC bo w ten wynik 14-16kW ciężko uwierzyć chyba ,że masz okna jednoszybowe.Może zaproś też gościa od klimy do swojego domu aby Ci coś doradził i wycenił.Wtedy masz grzanie i chłodzenie w jednym przy podobnej inwestycji ,bez roboty w sezonie i koszty eksploatacji małe.

Czyli tak jak z twoją wiedzą o modulacji kotłów , mimo że miałeś niedawno tłumaczone to jak widać nie dotarło.
pomyliłeś mnie z kimś innym

W aucie też zapewne zainstalowałeś bufor :D ..........
co ma piernik do wiatraka, jeśli Twoja wiedza jest taka jak to porównanie, to współczuje twoim klientom.

Zapewne będą zaraz tutaj pisać, że piec na pellet moduluje i robi cuda wianki. nie wierz w to.
tak myślałem, w zasadzie powinienem napisać, nie "zapewne" tylko "na pewno".

@Łukasz S. , poczytaj forum, kto ma problemy z ogrzewaniem, spalaniem itp. A jak jeszcze dasz zawór 4D, to witaj w gronie permanentnych użytkowników różnych for szukających rozwiązania swoich problemów.

pamiętaj, że tutaj to połowa handlarzy, kliku co ma o tym pojecie, kilku co są neutralni, a reszta to różnej maści klakierów tych pierwszych.

pomyliłeś mnie z kimś innym

:lol2:

Skoro jako jedyny nie jesteś sprzedawcą , ani niczyim klakierem to jesteś poprostu bajkopisarzem i kłamcą podobnie jak gaweł

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355135-Pellet-czy-ekogroszek-Prosz%C4%99-o-rad%C4%99&p=7803467&viewfull=1#post7803467

Edytowane przez cuuube

Na włączonym kagańcu na 70% mocy pokazuje tyle nawet po wyłączeniu

8d1cb279fddc5d84m.jpg

.(kominiarz tak)

eae71c6a86dc7bc1m.jpg

Na wyłączonym kagańcu pokazuje moc 22% ( kominiarz nie)

64334fc1febf885dm.jpg bo do tyłu sobie w danym momencie zmodulowal.

No ale wiesz lepiej, kotły nie modulują

Oprócz jego modulacji mogę ustawić czas podawania paliwa i nadmuchu przy danej mocy procentowej. Tutaj dawka peletu

6a601c51a5947e51m.jpg

.

fe5888cd4c7b879em.jpg

Dolna linijka

Zmiana ilości powietrza przy mocy osiąganej przez kocioł

7405757c4d865e9em.jpg

.

7011ee269ab34a21m.jpg

Edytowane przez cuuube

Budzet na kociol do 10-11tysi. I musi spelniac normy 5 klasy i ecodesign z projektu czyste srodowisko.

Kociołek 10kw zupełnie z wielkim zapasem by ci pasował , Zębiec Agat 10kw ja podobnym ogrzewam 160m2 i on idzie na 1/2 swojej mocy nawet w największe mrozy , koszt ok 9 tys . Zębiec porządna firma z tradycjami .

Podobny problem więc nie zakładam nowego watku.

Muszę szybko wymyślić ogrzewanie domu ok. 120m2, średnio ocieplony budynek z lat 70.

Aktualnie pracuje stary kocioł zasypowy, instalacja otwarta w niezłym stanie. Musze zmienić na coś maksymalnie małoobsługowego- na gaz sieciowy nie ma co liczyć przez najbliższe 5-7 lat.

Rozważam Lazara 11kW (max 15 kW) - dodatkowym argumentem jest to, że (chyba) wystarczy wkład w kominie 100 (120) mm -a tylko taki jestem w stanie włożyć bez rozwiercania komina.

Kilka pytań:

- jak w praktyce wygląda typowa obsługa kotła, czy wystarczy raz w tygodniu zajrzeć, wyczyścić ruszt, dosypać pellet?

- czy moduł internetowy umożliwia zmianę ważniejszych parametrów pracy kotła czy tylko podstawowych temperatur.

- czy temperatura zasilania ok. 55 stopni będzie umożliwiała stabilną pracę kotła - taka temperatura teraz zazwyczaj musi byc utrzymywana przy ok. -5 stopniach na zewnątrz. Grzejniki są lekko przewymiarowane.

- zakładam podpięcie do istniejącej instalacji bez jej przeróbek, dodatkowych buforów, wymienników itp. Ewentualnie jakieś dodatkowe elementy typu mieszacze, zawory 4D itp.

Proszę o opinie.

Edytowane przez pawel_l

jak w praktyce wygląda typowa obsługa kotła, czy wystarczy raz w tygodniu zajrzeć, wyczyścić ruszt, dosypać pellet?.

Będzie to zleżało od pojemności zasobnika i zapotrzebowania domu na kwh. Przy nowym kotle 55 stopni to na powrocie.Więc zasilanie wiele więcej i dobrze zrobiona ochrona powrotu.

Oczywiście częstość napełniania zależy od pojemności. Bardziej chodziło mi o czyszczenie, usuwanie popiołu itp. Będę mógł to robić raz w tygodniu a może nawet raz na dwa tygodnie. Co do temperatur to bez mieszacza się nie obejdzie. A propos programu czyste powietrze, kotły pelletowe będą kwalifikowane dopiero od 1.07.2019.