Barliniak 03.05.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 pawel_l napisał: Podobny problem więc nie zakładam nowego watku. Muszę szybko wymyślić ogrzewanie domu ok. 120m2, średnio ocieplony budynek z lat 70. Aktualnie pracuje stary kocioł zasypowy, instalacja otwarta w niezłym stanie. Musze zmienić na coś maksymalnie małoobsługowego- na gaz sieciowy nie ma co liczyć przez najbliższe 5-7 lat. Niekoniecznie. We własnym domu mam kocioł na gaz sieciowy więc to jest dla mnie punkt odniesienia. I dlatego nadal myślę nad ogrzewaniem w wersji elektrycznej. To w końcu co masz?Bo widzę ,że już się sam pogubiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.05.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 We własnym domu mam gaz (co widać choćby w moich wpisach z przed 15 lat ) W tym wątku napisałem, że szukam rozwiązania- ale problem nie dotyczy mojego domu, co nie zmniejsza chęci jego rozwiązania. Wygoda ogrzewania gazowego jest dla mnie punktem odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 03.05.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Wygodniejszego rozwiązania gazu nad pelletem się nie spodziewaj a nawet nie czaruj.Pellet może konkurować ze śmieciuchami i ekogrochem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.05.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Zdaję sobie z tego sprawę ale też dlatego prosiłem o praktyczne opinie/doświadczenia. Szczególnie w zakresie niezawodności (no i bezpieczeństwa). W grę może wchodzić np. pozostawianie domu (i ogrzewania) bez bezpośredniego nadzoru na kilka (3-4 dni). Oczywiście z nadzorem zdalnymJako jedyną dostępną alternatywę (i w 100% spełniającą wymagania bezobsługowości) widzę prąd (piece akumulacyjne), pompy ciepła itp. raczej odpadają. Jestem przy tym w stanie pogodzić się z wyższymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemmek 31.05.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 pawel_l Kocioł na pellet z odpowiednio dużą komorą spalania/popielnikiem Tu może być problem bo większość producentów jedzie po kosztach np Kostrzewa w nowych piecach Mini-Bio zmniejszył ilość miejsca na popiół i tym samym trza częściej popiół wybierać . Odpowiedni ''pelleciak'' z odpowiednio dużym zbiornikiem na pellet może zimą w mroźne dni śmigać przez 6-7 dni bez żadnej obsługi , jesienią jak załadujesz 15 worków pelletu to i 2 tygodnie można do kotłowni nie schodzić. Warunek to samoczyszczący sie palnik tu Kostrzewa VG jest w j czołówce. Chciałbym mieć kocioł Stalmark Eko Silver z palnikiem Kostrzewy VG , taki zestaw biłby chyba całą konkurencję na rynku. Pamiętaj nawet 3/4 tu piszących to instalatorzy ,sprzedawcy albo ich pomagiery . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts