Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kotła na pellet

Łukasz S.

Recommended Posts

pawel_l napisał:
Podobny problem więc nie zakładam nowego watku.

Muszę szybko wymyślić ogrzewanie domu ok. 120m2, średnio ocieplony budynek z lat 70.

Aktualnie pracuje stary kocioł zasypowy, instalacja otwarta w niezłym stanie. Musze zmienić na coś maksymalnie małoobsługowego- na gaz sieciowy nie ma co liczyć przez najbliższe 5-7 lat.

Niekoniecznie. We własnym domu mam kocioł na gaz sieciowy więc to jest dla mnie punkt odniesienia. I dlatego nadal myślę nad ogrzewaniem w wersji elektrycznej.

To w końcu co masz?Bo widzę ,że już się sam pogubiłeś.

Zdaję sobie z tego sprawę ale też dlatego prosiłem o praktyczne opinie/doświadczenia. Szczególnie w zakresie niezawodności (no i bezpieczeństwa). W grę może wchodzić np. pozostawianie domu (i ogrzewania) bez bezpośredniego nadzoru na kilka (3-4 dni). Oczywiście z nadzorem zdalnym

Jako jedyną dostępną alternatywę (i w 100% spełniającą wymagania bezobsługowości) widzę prąd (piece akumulacyjne), pompy ciepła itp. raczej odpadają. Jestem przy tym w stanie pogodzić się z wyższymi kosztami.

• 4 weeks później...

pawel_l

Kocioł na pellet z odpowiednio dużą komorą spalania/popielnikiem Tu może być problem bo większość producentów jedzie po kosztach np Kostrzewa w nowych piecach Mini-Bio zmniejszył ilość miejsca na popiół i tym samym trza częściej popiół wybierać .

Odpowiedni ''pelleciak'' z odpowiednio dużym zbiornikiem na pellet może zimą w mroźne dni śmigać przez 6-7 dni bez żadnej obsługi , jesienią jak załadujesz 15 worków pelletu to i 2 tygodnie można do kotłowni nie schodzić. Warunek to samoczyszczący sie palnik tu Kostrzewa VG jest w j czołówce.

Chciałbym mieć kocioł Stalmark Eko Silver z palnikiem Kostrzewy VG , taki zestaw biłby chyba całą konkurencję na rynku.

Pamiętaj nawet 3/4 tu piszących to instalatorzy ,sprzedawcy albo ich pomagiery . :)