Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosta stodoła z garażem poza bryłą

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Można powiedzieć, że jestem tutaj nowy. Przeczytałem już kilka dzienników od A do Z. W ciągu 2-3 lat zamierzam zbudować dom własnymi rękami (ile tylko się da).

Założenie to prosta stodoła prawdopodobnie na płycie fundamentowej, ogrzewana kablami, dach wiązary lub strop drewniany ze zwykłą wieźbą.

Czy taki dostawiony garaż z płaskim dachem, nieogrzewany, znacząco wpłynie na zapotrzebowanie domu na energię?

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 25.04.2019 113816.jpg

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 25.04.2019 113816.jpg

jeśli to garaż z płaskim dachem to spokojnie możesz go wybudować na oddzielnym fundamencie (oddzielnej płycie) w taki sposób żeby żaden jego element konstrukcyjny nie łączył się z elementami ciepłej części domu. wtedy nie masz żadnych mostków i strat. w garażu nie robisz izolacji pod płytą, dzięki czemu nie będzie tam siarczystych mrozów, chociaż temperatura może zbliżać się do 0°C, a nawet poniżej (bo garaż w ogóle nie będzie ogrzewany stratami z domu). u mnie przy tej konstrukcji przy niezbyt szczelnej bramie garażowej miałem najmniej około 0°C (w głębi garażu +2°C), ale przypuszczam, że przy dłuższych mrozach mogłoby być mniej. jeśli planujesz ewentualnie prace zimą w garażu to może warto zainstalować tam jakieś ogrzewanie elektryczne nadmuchowe. jeśli jednak będzie mostek do ciepłej części, to raczej temperatury pozostaną dodatnie, kosztem strat z domu.