Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie fundamentów- wątpliwości

kris2682

Recommended Posts

Niezłe bagienko. Płyta takiego szalunku trochę waży, i nosić układać ją w takim terenie to wyzwanie. U mnie płyty posmarowane były płynem adhezyjny. Ściany lałem w lutym jak temperatura była około zera to było w miarę twardo.

Wyszły rowniótkie.

Pewnie słabo posmarowane płyty plus może zbyt wcześnie rozszalowali i się poobrywalo.

Wezwalem kierownika budowy ale on sobie wiele z tego nie zrobił. Powiedział to co napisane wyżej, zabrudzone fundament albo słabo wibrowane. Na wytrzymałość budynku nie wpływa. Wykonawca mówi że bardziej wibrować nie można bo kruszywo opadnie na dół albo rozwali szalunek.

U mnie ten płyn adhe coś tam to nic innego jak ropa była. Przynajmniej tak smierdzialo. Ciekawe jak teraz będą to dysperbitem malować? Tłusta chyba ta sciana. Złapie?

A po ostatnich deszczach mam basen w fundamentach. Nalalo a glina więc nie wchłania ze 30cm wody w środku.

A jakie to ma znaczenie czy złapie czy nie? Tak czy siak to żadna izolacja. Lepiej wygląda niż działa.

Jajmar Ty jako konstruktor nie powinieneś tak pisać, poprawnie zrobiona izolacja dysperbitem to izolacja typu lekkiego, czyli przeciwwilgociowa. To ze wykonawcy maziaja tym dysperbitem byle jak to inna historia. Dysperbity czy tez emulsje sa roznej jakości, ale poprawne zrobienie izolacji emulsja chroni konstrukcje przed zawilgoceniem.....

Jajmar Ty jako konstruktor nie powinieneś tak pisać, poprawnie zrobiona izolacja dysperbitem to izolacja typu lekkiego, czyli przeciwwilgociowa. To ze wykonawcy maziaja tym dysperbitem byle jak to inna historia. Dysperbity czy tez emulsje sa roznej jakości, ale poprawne zrobienie izolacji emulsja chroni konstrukcje przed zawilgoceniem.....

Może trochę racji w tym co napisałeś i jest.

• 2 weeks później...
Przez ostatnie dni pada i pada. Prace utkneły w błocie. Ściany fundamentowe wymazlone dysperbitem i nic nie można zrobić bo co wodę wypompuje to doleje. Grunt gliniasta już tak nasiakniety że nie przyjmuje wody. Coś się moze stać nie wiem ława? Czekać na suche dni czy odpompowywać. Wczoraj byłem to dobre 10cm wody stało.

A co się ma stać? Przecież od teraz te fundamenty będą już tam na zawsze, czy poziom wody będzie niski czy wysoki. Ta woda zawsze tam była tylko jej nie widziałeś. Jak już skończysz budowę, zrobisz opaskę i założyła trawnik to znów tej wody nie "będzie"

Swoją drogą to dobra działka na PC z wymiennikiem w gruncie. No i chyba płyta była by lepsza bo wyobraź sobie, że twój dom to ty i przy zerze na zewnątrz stoisz w wodzie po kolana. Łamie w kościach. A teraz zapytaj się tego co to zaprojektował ile ciepła ucieknie przez ten fundament.

Tak ściany domu i ławy były lane jak było sucho. Ławy budynku gospodarczego były lane jak było sucho natomiast ściany fundamentowe już nie. Dzień przed lalo. Po wylaniu nie padało. Wymalowali dysperbitem i się zaczęło. Rzuca żabami do dziś. Nie ma jak styrodur przykleić, o zasypania nie ma co myśleć. No chyba że wymyślili latające koparki. Pytanie czy tym sciana i ława co od dwuch tygodni w wodzie stoją, chociaż staram się odpompowywać wodę, może coś się stać? Rozmokniecie gruntu pod lawami chyba już nie. Napewno będzie problem z zagęszczenie piachu pod chudziak.

• 1 month później...