Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na poddaszu - którą opcję wybrać?

Recommended Posts

Mam parterowy dom z dosyć wysokim poddaszem, które do tej pory nie było zagospodarowane. Strop betonowy, więc ułożyłem na nim żółtą folię i na niej 15cm wełny szklanej 0,032.

Teraz przyszedł pomysł, aby zrobić tam męski pokój (do dyspozycji mam 110m2). Kupiłem więc krokwy 7x14, łaty 4x5 i deski 35mm.

Planuję ułożyć krokwy co 60cm i pomiędzy nie wełnę, która już tam leży. Krowky połączę łatami również co 60cm i pomiędzy nie ułożę wełnę 5cm, aby zlikwidować mostki termiczne, jakimi staną się krokwy. Na wierzch pójdą deski 35mm i może kiedyś jakieś panele.

Czy taki system montażu jest ok?

Bo mam problem z teściem, który w budowie domu dużo mi pomagał i on ma inną wizję na to. Chce te krokwy ułożyć na wełnie co 1,2m i bez łat przybić dechy do krokiew. Wg niego i będzie oszczędniej i mniej roboty, ale jak dla mnie to partanina.

Co o tym myślicie? Czy mój plan jest ok czy może lepszy będzie plan teścia?

Czy przy opcji nr 1 dołożyć jeszcze folię paroprzepuszczalną pod deskami, aby pył z wełny się nie wydostawał?

Drewno mam prosto z tartaku, zaimpregnowane. Nie wiem jaki ma stopień wilgotności, dopiero zamówiłem przyrząd do pomiaru. Na razie drewno składuję na wjeździe do garażu.

Izolację na podłodze położyłem, aby zatrzymać ciepło w części mieszkalnej na parterze. Teraz chciałem zrobić to samo, a z czasem prysnąć piankę w skosy.

O wentylacji w sumie nie myślałem. Na stropie są ułożone kanały wentylacyjne od rekuperatora, ale sam rekuperator nie był liczony na tą dodatkową kubaturę...

Od razu wszystkiego nie zrobię, muszę to rozłożyć w czasie. Najpierw podłoga, później ocieplenie dachu. Okno szczytowe usunę i wstawię drzwi, a na zewnątrz zamontuję schody metalowe.

Wentylacja poddasza jest w postaci 2 grzybków na dachu, ale to chyba za mało.

A co myślisz o samym pomyśle zbudowania podłogi w pierwszy czy drugi sposób?

Tak naprawdę to oba pomysły są słabe. Ale słabszy jest teścia.

Masz 15 cm wełny? - mało. Legary (nie krokwy) 7x14 - ogromne jak na to że będą leżeć na betonie. Ja bym je pół pociachał i z tego zrobił podłogę np 2x7 .... docieplił 5 cm lub w 2 warstwach po 3-4cm - to bardziej wygłuszenie.

Wełnę w skosy.

Chyba że nie planujesz togo ogrzewać.

Przy budowie domu nie planowałem robić pomieszczeń na poddaszu, dlatego też i PC i reku nie były liczone na taką dodatkową powierzchnię.

Dołożenie ogrzewania to już duży koszt, więc prawdopodobnie pomieszczenie zostanie składem na pierdoły, które się w domu i garażu nie mieszczą.

Legary dałem takie, żeby wełna w jednej warstwie spokojnie tam weszła, a na nie dodatkowo te 5cm pomiędzy łaty.

Ja mam tak że podłoga na strychu jak była betonowa tak jest ale pod dachem zapakowałem 30 cm wełny w dwóch warstwach na przemian i przykryłem karton gipsami i teraz w mrozy na strychu jest prawie 20 stopni bez jakiegokolwiek ogrzewania w połowie strychu a jak bym chciał grzać to na całym strychu wystarczyłby 1 kaloryfer 1200x60mm wiem bo testowałem ,powierzchnia tego strychu 120m2 .

W czasie gdy nie miałem ocieplonego poddasza, PC nie mogła nagrzać domu do 22C. Układając wełnę przez kilka dni, widziałem różnicę w temperaturze w pokojach nad którymi wełna była już ułożona. 2C różnicy było widać prawie z dnia na dzień.

Tak więc na razie ułożę podłogę, a w przyszłym sezonie ocieplę skosy. Parter jest priorytetem, tu musi być ciepło, a strych to tylko moja "fanaberia" ;)

• 2 weeks później...

Drewno schnie przed garażem, a ja dalej myślę co z tym zrobić.

Wymyśliłem, że na podłogę rzucę łaty 4x5, pomiędzy nie wełnę 5cm i na to krzyżowo deski. Krokiew (legarów) nie będę układał, zbędne obciążenie i koszty.

Wełnę z podłogi 15cm dam w skosy i krzyżowo dołożę jeszcze z 15cm.

• 6 months później...

Jak pisałem, tak zacząłem robić.

Podłogę ogarnąłem, teraz pakuję wełnę pomiędzy krokwie. Pierwszą warstwę już mam, teraz robię sufit.

Schodzi się z tym niemiłosiernie długo, bo i sam wszystko robię... Gdybym wiedział ile z tym roboty, to pewnie bym sobie odpuścił :cool:

Jeśli do mojego tematu zajrzy ktoś, kto ocieplał strych i może podpowiedzieć, czy mogę ułożyć wełnę między krokwiami i zostawić pustą przestrzeń pomiędzy nią a k-g?

IMG_20191115_170511.jpg

IMG_20191115_170539.jpg

• 2 weeks później...
Jak pisałem, tak zacząłem robić.

Podłogę ogarnąłem, teraz pakuję wełnę pomiędzy krokwie. Pierwszą warstwę już mam, teraz robię sufit.

Schodzi się z tym niemiłosiernie długo, bo i sam wszystko robię... Gdybym wiedział ile z tym roboty, to pewnie bym sobie odpuścił :cool:

Jeśli do mojego tematu zajrzy ktoś, kto ocieplał strych i może podpowiedzieć, czy mogę ułożyć wełnę między krokwiami i zostawić pustą przestrzeń pomiędzy nią a k-g?

[ATTACH=CONFIG]437040[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]437041[/ATTACH]

Nie zostawiaj krokwi nieocieplonych od dołu gdyż będa to liniowe mostki termiczne. Drewno przewodzi ok 6 razy bardziej ciepło niż wełna mineralna. Jeżeli nieocieplisz między rusztem metalowym to spora ilość ciepła będzie uciekała właśnie przez krokwie.