Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 40m2 do ogrzania

bartek21

Recommended Posts

Witam. Kupuję mieszkanie w budynku wielorodzinnym starej daty na parterze. Planuję w nim ocieplić podłogę z zewnątrz budynek będzie ocieplony we wrześniu. Obecne ogrzewanie to kocioł śmietnik grawitacyjny w piwnicy . Zastanawiam się nad ogrzewaniem do wyboru kominek na pellet z płaszczem to ok 15 k plus instalacje, gaz jest przy budynku bez skrzynki trzeba by doprowadzić do mieszkania i pozostałe sprawy ile to może kosztować ? Lub z innej beczki pompa pw woda tu jest plus bo zbiornik 150l 200l ukrył bym w piwnicy i nie zabierał miejsca którego jest mało w mieszkaniu były by grzejniki. Pompa to ok 23k tylko ile to naprawdę kosztuje ?

Może są jakieś nowe lepsze źródła ciepła ? Co byście mogli doradzić?

Witam. Kupuję mieszkanie w budynku wielorodzinnym starej daty na parterze. Planuję w nim ocieplić podłogę z zewnątrz budynek będzie ocieplony we wrześniu. Obecne ogrzewanie to kocioł śmietnik grawitacyjny w piwnicy . Zastanawiam się nad ogrzewaniem do wyboru kominek na pellet z płaszczem to ok 15 k plus instalacje, gaz jest przy budynku bez skrzynki trzeba by doprowadzić do mieszkania i pozostałe sprawy ile to może kosztować ? Lub z innej beczki pompa pw woda tu jest plus bo zbiornik 150l 200l ukrył bym w piwnicy i nie zabierał miejsca którego jest mało w mieszkaniu były by grzejniki. Pompa to ok 23k tylko ile to naprawdę kosztuje ?

Może są jakieś nowe lepsze źródła ciepła ? Co byście mogli doradzić?

Masz na rynku fajny piecokominek z płaszczem wodnym Włoski ferroli za około 6 tys zł bardzo ładnie się prezentuje w salonie , są 12kw oraz większe taki 12kw u ciebie szedłby cały czas na podtrzymaniu więc za grosze grzejesz . daj sobie spokój z kominkami bo to drogie jak diabli nie wiedząc dlaczego .

Jaki rodzaj kuchenki planujesz? Jak chcesz rozwiązać ciepłą wodę?

Przy gazie wszystko ogarnie jeden czynnik.Przy klimatyzatorach trzeba myśleć o przepływowych podgrzewaczach i indukcji.

Dokładnie tylko potrzebował bym ciągnąć gaz po budynku na ok 10/15m podłączenia i ok 10m2 wkładu kominowego i tu się też pojawiają koszta gaz przy budynku jest ale nikt nie używa

co do kuchenki to jeszcze nie jest wybrana wiadomo będzie gaz bedę bardziej skłonny do gazowej jeśli pompa bądź inne urządzenie indukcja

Masz na rynku fajny piecokominek z płaszczem wodnym Włoski ferroli za około 6 tys zł bardzo ładnie się prezentuje w salonie , są 12kw oraz większe taki 12kw u ciebie szedłby cały czas na podtrzymaniu więc za grosze grzejesz . daj sobie spokój z kominkami bo to drogie jak diabli nie wiedząc dlaczego .

oglądałem na YT ten kominek pewien pan opisuje go dosyć szczegółowo. Miałem raz kominek na pellet tylko samo powietrze i pierwszy rok był spoko ale drugi to już nie ciekawie, zareklamowałem towar i wymienili mi na zwykły kominek z płaszczem na drewno, bardziej tu myślałem nad właśnie takimi kozami z płaszczem niż o wkładzie :) ale np thermorosssi kiedyś widziałem go na żywo i wyglądał solidnie.tylko cena troche z xxxxx

Dokładnie

Dopytać w gazowni, w zakładach instalacyjnych o koszty przyłącza.Może wkład nie będzie potrzebny bo wystarczy przewiert przez ścianę na zewnątrz..

Jak planowany jest generalny remont to może warto rozważyć ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników.

Chciałbym ale tam chyba strop drewniany. Na pewno będę pytal jak już będę posiadał klucze

Dopytać w gazowni, w zakładach instalacyjnych o koszty przyłącza.Może wkład nie będzie potrzebny bo wystarczy przewiert przez ścianę na zewnątrz..

Jak planowany jest generalny remont to może warto rozważyć ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników.

W wielorodzinnym do 5 kW, problem wtedy z cwu.