indikom 27.04.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Kopię studnię naciekową, która posłuży mi do podlewania dużego ogrodu. Planowałem wkopać 4 kręgi. Mam wkopane 3 i na dnie pojawiła się glina. Myślę, że przydatne będzie pokazanie planu terenu. Na dnie wolniutko płyną dwie malutkie strużki wody. Pytanie czy w zaistniałej sytuacji kopać dalej w tej glinie? Martwię się, że zatkam te stróżki. Problem w tym, że studnia jest teraz za płytka, bo w tym momencie zbierze się najwyżej 50cm wody (tyle wypompowałem po nocy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.04.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Sam sobie odpowiedziałeś: Problem w tym, że studnia jest teraz za płytka, bo w tym momencie zbierze się najwyżej 50cm wody (tyle wypompowałem po nocy). nie masz innego wyjścia niż do drugiej wody się dokopać.Możesz zostawić tak jak jest i po zimie będziesz miał ją pełną , podłączyć wody opadowe z dachów.A jak zwiad po sąsiadach.. mają studnie i na jakiej głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indikom 27.04.2019 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Możesz zostawić tak jak jest i po zimie będziesz miał ją pełną , podłączyć wody opadowe z dachów. A jak zwiad po sąsiadach.. mają studnie i na jakiej głębokości? Taki mam plan by doprowadzić do niej wodę z rynien. Sąsiad ma bardzo głęboka starą studnię, której wodę używa do picia - nie mam zamiaru inwestować w 15 kręgów. Zastanawiam się tylko, czy jest możliwe, że jeżeli wkopię ten czwarty krąg, to sobie zaszkodzę i woda przestanie napływać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.04.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Tak po prawdzie odpuść sobie studnię kopaną , ja mam starą studnię kopaną i zeszłego lata wody w niej było na 5 minut podlewania , wywierciłem sobie sam studnie wierconą inni nazywają to studnią głebinową , bierzesz kawałek blachy wycinasz kółko o średnicy 20 cm przecinasz je na połowę i te połówki dospawujesz do jakiegoś pręta czyli robisz coś ala świder i wiercisz i dokładasz profile 3x3 cm spawasz , mnie wiercenie do 320cm zajęło powiedzmy godzinę bo woda pokazała się na tych 320cm , potem wstawiłem rury od kanalizacji fi 160mm i wykonałem szlamówkę i wyciągałem piasek szlamówką aż do 650cm wbijając te rury fi 160 sukcesywnie potem kupiłem rury fi 110 kanalizacyjne połączyłem je razem a na samym dole na długości 1 metra nawierciłem dziurki fi12 mm w ilości 220 sztuk zawinąłem siatką studniarską siup to wszystko do dziury (denko zamknąłem) potem wyciągłem rury fi 160 i obsypanie piaskiem i gotowe , teraz mogę pompą o wydajności 4000 litrów na godzinę pompować nawet tydzień bez przerwy a woda stoi na tym samym poziomie czyli 350cm , studnia wiercona ma niesamowicie dużą wydajnośc i kopana przy niej to jak kałuża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indikom 27.04.2019 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Tak po prawdzie odpuść sobie studnię kopaną , ja mam starą studnię kopaną i zeszłego lata wody w niej było na 5 minut podlewania , wywierciłem sobie sam studnie wierconą inni nazywają to studnią głebinową . Pierwotnie chciałem zlecić wywiercenie studni głębinowej, ale lokalny studniarz powiedział, że się nie podejmie, bo w mojej okolicy nie da się zrobić studni głębinowej. Sam mi polecił zrobienie naciekowej. Mimo wszystko dzięki za opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.04.2019 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Czyli jest tak że masz pokłady gliny pod swoim trzecim kręgiem . I to głębokie, skoro lokalny fachman odmówił . To pofatyguj sie do studni i zasyp dno pospółką i grubym żwirem starając się jak najwięcej wbić pod krąg. Możliwe że lity beton blokuje częściowo wodę ew. nawierć kilkanaście otworów powyżej. Tam gdzie miałeś nawodniony grunt wodonośny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts