Łukasz Wro 27.04.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Witam zwracam się z prośbą o radę dotyczącą ścian fundamentowych. Podczas mojej nieobecności murarze postawili ściany fundamentowe przy czym na moje oko wykonali bardzo grube spoiny między bloczkami fundamentowymi dochodzące miejscami do 4 cm wysokości. Nie mam wykształcenia budowlanego, ale wydaje mi się że grubo przesadzili, stąd moje obawy czy mogą pojawić się w przyszłości jakieś konsekwencje np. w postaci osłabienia nośności ścian, rys na ścianach itp. Norma przewiduje że spoina powinna mieć od 1 do 1,5 cm stąd mój niepokój. Dodam że dom jest typem parterówki z poddaszem do adaptacji (lany strop) dach kopertowy. A może po prostu przesadzam ? kierownik raczej się tym nie przejął. Proszę o radę. [ATTACH=CONFIG]429645[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Pytanie czy ten wyrób to na bazie cementu czy sam piach........ od tego wiele zależy. Zdecydowanie nie powinno tak być, pytanie co zamierzasz z tą ściana dalej robić? Taka spoina ma sporo gorsze (niż przyzwoity bloczek) parametry na działanie wilgoci Jak to będzie izlolowane czym? Będzie wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Wro 27.04.2019 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Pytanie czy ten wyrób to na bazie cementu czy sam piach........ od tego wiele zależy. Zdecydowanie nie powinno tak być, pytanie co zamierzasz z tą ściana dalej robić? Taka spoina ma sporo gorsze (niż przyzwoity bloczek) parametry na działanie wilgoci Jak to będzie izlolowane czym? Będzie wieniec? Jeśli chodzi o zaprawę to trudno jest mi stwierdzić jakie stosowali proporcję ( widziałem tylko że zużyli dwie 5l bańki plastyfikatora na 1200 kg cementu - producent zaleca na taką ilość cementu 1 bańkę . Natomiast jeśli chodzi o izolacje to będzie smarowane Dyspermaxem, a potem Hydrostop EPS 100 i folia kubełkowa. Wieńca nie będzie. Dziękuję za odpowiedź bo mam wątpliwości czy nie zburzyć tego i nie przegonić ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 1200 kg cementu poszło na zaprawe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Wro 27.04.2019 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 1200 kg cementu poszło na zaprawe ?? No tak, 50 worków po 25 kg dużo czy mało ? Dom o gabarytach 14x18m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturSi 06.06.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Ja mam dokładnie taki sam problem. Wykonawca wymurował mi fundament z bloczka betonowego B15 i zaprawy cementowej (wysokość na 5 bloczków). Grubość zaprawy pomiędzy bloczkami to od 3 cm do 4 cm. Czy jest to odpowiednia grubość ? Jakie są zalety/wady zastosowania takiej grubej zaprawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 07.06.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Czyli praktycznie paleta na dom. Jeśli zaprawa robiona zgodnie ze sztuką to nie ma co się czepiać nie siejmy herezji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts