Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość zaprawy na ścianie fundamentowej

Łukasz Wro

Recommended Posts

Witam

zwracam się z prośbą o radę dotyczącą ścian fundamentowych.

Podczas mojej nieobecności murarze postawili ściany fundamentowe przy czym na moje oko wykonali bardzo grube spoiny między bloczkami fundamentowymi dochodzące miejscami do 4 cm wysokości. Nie mam wykształcenia budowlanego, ale wydaje mi się że grubo przesadzili, stąd moje obawy czy mogą pojawić się w przyszłości jakieś konsekwencje np. w postaci osłabienia nośności ścian, rys na ścianach itp. Norma przewiduje że spoina powinna mieć od 1 do 1,5 cm stąd mój niepokój. Dodam że dom jest typem parterówki z poddaszem do adaptacji (lany strop) dach kopertowy. A może po prostu przesadzam ? kierownik raczej się tym nie przejął. Proszę o radę.

[ATTACH=CONFIG]429645[/ATTACH]

IMAG0622.jpg

IMAG0613.jpg

Pytanie czy ten wyrób to na bazie cementu czy sam piach........ od tego wiele zależy. Zdecydowanie nie powinno tak być, pytanie co zamierzasz z tą ściana dalej robić? Taka spoina ma sporo gorsze (niż przyzwoity bloczek) parametry na działanie wilgoci Jak to będzie izlolowane czym? Będzie wieniec?

Pytanie czy ten wyrób to na bazie cementu czy sam piach........ od tego wiele zależy. Zdecydowanie nie powinno tak być, pytanie co zamierzasz z tą ściana dalej robić? Taka spoina ma sporo gorsze (niż przyzwoity bloczek) parametry na działanie wilgoci Jak to będzie izlolowane czym? Będzie wieniec?

Jeśli chodzi o zaprawę to trudno jest mi stwierdzić jakie stosowali proporcję ( widziałem tylko że zużyli dwie 5l bańki plastyfikatora na 1200 kg cementu - producent zaleca na taką ilość cementu 1 bańkę . Natomiast jeśli chodzi o izolacje to będzie smarowane Dyspermaxem, a potem Hydrostop EPS 100 i folia kubełkowa. Wieńca nie będzie. Dziękuję za odpowiedź bo mam wątpliwości czy nie zburzyć tego i nie przegonić ekipy.

• 1 year później...

Ja mam dokładnie taki sam problem.

Wykonawca wymurował mi fundament z bloczka betonowego B15 i zaprawy cementowej (wysokość na 5 bloczków). Grubość zaprawy pomiędzy bloczkami to od 3 cm do 4 cm.

Czy jest to odpowiednia grubość ? Jakie są zalety/wady zastosowania takiej grubej zaprawy ?