Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jestem na samym początku drogi i bardzo proszę o pomoc... Bardzo mały dom.

Recommended Posts

Dzień dobry,

całe życie mieszkałam w domu. Cierpię na nadwrażliwość na dźwięki. Obecne mieszkanie w bloku to dla mnie udręka pomimo prób wyciszenia ścian. Dlatego chciałabym wybudować sobie mały domek. Mam działkę w dobrej lokalizacji, jednak z tego co zdążyłam się zorientować, trzeba dopiero "dostarczyć" tam wodę i prąd.

Tak naprawdę wystarczy mi dom-pokój, 20 metrów kw.? Wiem, że często udziela się rad w stylu: "wybuduj od razu coś większego", ale ja naprawdę nie potrzebuję nic większego. Nie gotuję, śpię na materacu na stelażu (bo tak lubię), wszystkie ubrania, które mam, mieszczą się w jednym plecaku. Takie prowadzę życie i nie potrzebuję kolejnych metrów powierzchni do sprzątania.

Jaki jest w ogóle realny koszt postawienia takiego małego domku? Nie chcę żadnych luksusów, ale też nie chcę, żeby ta konstrukcja rozpadła się przy pierwszym większym wietrze i ulewie. Na razie w ogóle nie orientuję się w pozwoleniach na budowę, ale to będzie moje docelowe miejsce zamieszkania, chcę się tam zameldować.

Pytam o cenę taką, żeby domek był w takim stanie, że tylko wstawić do środka materac, biurko, talerz z owocami i... żyć :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Jak masz działkę to postaw domek do 35m2 grzany tylko klimą. W 100 tyś powinieneś się zmieścić z wykończeniem. Na forum był temat https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334057-AC25K-czyli-zbuduj-sam-dom-50m2-za-25-tys-z%C5%82-na-dodatek-bez-formalno%C5%9Bci

zapytaj się autora pewnie dużo Tobie wyjaśni i da wskazówki jak będzie chciał.

Na forum są tematy wystarczy trochę czasu na czytanie.

Jak masz działkę to postaw domek do 35m2 grzany tylko klimą. W 100 tyś powinieneś się zmieścić z wykończeniem. Na forum był temat https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334057-AC25K-czyli-zbuduj-sam-dom-50m2-za-25-tys-z%C5%82-na-dodatek-bez-formalno%C5%9Bci

zapytaj się autora pewnie dużo Tobie wyjaśni i da wskazówki jak będzie chciał.

Na forum są tematy wystarczy trochę czasu na czytanie.

tkaczor123

Maria90 jest kobietą, miłego dnia

A gdybym chciała zmieścić się w 50 tysiącach? Działka jest moja, budowlana.

Nie ukrywam, że zależy mi na czasie, m.in. w związku ze stanem zdrowia.

A jeśli chodzi o tzw. domki całoroczne - może to byłoby dla mnie rozwiązanie?

Chciałabym po prostu mały domek, który będzie bardziej pokojem z wydzielonym miejscem na kabinę prysznicową (a może być nawet bez - sam prysznic w ścianie jest ok) i toaletą.

Dziękuję. A czy możecie polecić jakieś strony z domkami holenderskimi dobrej jakości?

Jeżeli nie można zamieszczać tutaj takich informacji, to wybaczcie.

Jak szukam w Internecie informacji o takich małych domkach to mam wrażenie, że nikt nie traktuje tego poważnie, tzn. tego, że można chcieć mieszkać na 20m^2, gdzie postawi się tylko materac i będzie miejsce, żeby wziąć prysznic i iść do toalety...

Trochę mieszkałem w różnych domkach holenderskich. Nowe są drogie. Są stare, różnej jakości i zazwyczaj mają kiepską izolację, przy silnych wiatrach są nieszczelne. Tam system jest taki, że zimą jakoś się dogrzeją, bo mają tani gaz, latem otwiera się okno w słoneczne dni, inaczej nie da się wytrzymać. Mimo to, te stare się wymienia, bo nikt nie chce w tym mieszkać, nawet w urlop.

Tak więc, wybieraj z kimś, kto się zna, szukaj wśród domków całorocznych i przygotuj się na to, że zimą będzie ciężko.