Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złe podłoże pod chudziak

adasko185

Recommended Posts

Witam, 4 lata temu postawiłem dom w SSO zabity dechami, po wymurowaniu fundamentów zostało to zasypane ziemią z wykopu ( oprócz humusu) grunt to raczej taki żwir suchy z taką sucha gliną, teren jest suchy, fundamenty na 1.2m głębokości, gdy zabrakło tego co było z wykopu to dosypane było pulpą z kopalni :( , było to zagęszczane jakimiś tam warstwami zagęszczarką ok 150kg ale raczej 2 razy więc pewnie co jakieś 50cm stało to tak z 1,5 miesiąca. Po tym czasie ubijane było skoczkiem i ponoć ubiło się jakieś 20cm ( skoczek spory). Robota szła dalej czyli ściany itp ale nie wylewano chudziaka, miedzy czasie dosypano pospółki i zagęszczono skoczkiem, zalewanie wodą też tam było i to sporo wody. Dom został nakryty i przestał tak 4 lata, Po tym piasku chodzi się jak po betonie jest twardo itp ale to pewnie przez warstwę pospółki i nie widać aby coś więcej tam siadło. Chciałbym wylać tego chudziaka i nie wiem czy wywalać to i zasypywać jeszcze raz czy tak zostawić. Może ktoś z was miał podobne dylematy ?

jajmar napisał:
Jak masz wątpliwości zleć badanie geotechniczne. Najprostszy sposób to pręt zbrojeniowy próbuj wbijać w kilka miejsc jak jest luźna warstwa wyczujesz.

Już tak robiłem, wcisnąć drut w tą pospółkę się nie da, nawet mogę na nim zawisnąć i się nie wbija, wbijając go młotkiem 10kg też nie idzie łatwo, nawet jak wbije drut na 50cm, zastanawiam się tylko nad tą pulpą bo tego się zagęścić się chyba nie da, ale skoro jest przysypana pospółką to nie ma gdzie ta pulpa se ruszyć

Nam fundament robiła firma i wszytsko ok, a dom stał na terenie podmokłym, tak usypali, że wsyztsko jest ok.

O ta firma nam robiła wykop: [spam]

Może lepiej poprosić taką firmę o poradę? "Konsultacje przecież zazwyczaj są darmowe, a jak coś to od razu zrobią wycenę ewentualnej napracy i będzie wiadomo na czym się stoi :confused:

Edytowane przez Elfir