Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia do systemu nawadniania - z kręgów, abisynka czy głębinowa?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie wyboru studni.

Planuję ją wykorzystać do wybudowania stanu surowego a następnie wykorzystywana będzie do systemu automatycznego nawadniania ogrodu. Sam ogródek będzie miał ok. 1000m2 (w tym ogródek warzywny ok 100m2). Sąsiad miał mała studnie do stanu surowego i lustro wody było na 2.5m, jednak ile tej wody tam jest to nie wiadomo..

Jaką studnie najlepiej wykonać? Przy takim ogrodzie trzeba ok. 5m3 dziennie, z tego co wyczytałem.. Czy abisynka lub studnia z kręgów się do tego nada? Która lepsza?

2. W jaki sposób określić poziom lustra wody i wydajność zasobów? Badania geotechniczne? Kto takie rzeczy wykonuje i jaki koszt?

Powiat nyski.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Wywiercić samemu , w godzinę dowiercisz się do wody przy trzech browcach a na drugi dzień szlamówka rury osłonowe mogą być kanalizacyjne fi 160 oraz rury kanalizacyjne fi 110mm , w twoim wypadku nie wierciłbym dalej jak do 6 metrów ja mam do 6,5 ale lustro wody mam na 3,30cm , mam pompę samozasysającą taka do hydroforu o wydajności 4000 litrów na godzinę i mogę pompować nawet tydzień bez przerwy i lustro nie opada nawet o 10 cm , tego typu studnie maja dużo większą wydajność niż kopane , resztę wpisz na jutubie studnie wiercone , zrobisz to sam z kumplami w jeden dzień ale warunek skrzynka piwa i grill .

Ja studnie zrobiłem, wprawdzie po stanie surowym czego żałuje. Mogłem ją zrobić wcześniej, bo ominęło by mnie kombinowanie z wodą do podlewania betonu. Z tego co pamiętam zakupiłem 12 kręgów 50 cm. Wykorzystałem 8 (czyli głębokość 4 m). Woda tam napływała, choć wolno, Ale lato było niewiarygodnie suche. Teraz, kiedy mam jeszcze podłączony drenaż i deszczówkę woda jest non stop na wysokości 4 metrów, nawet jak nie pada kika tygodni, Jak pada, to muszę pompować bo jeszcze nie zrobiłem żadnej przelewajki. Koszt żwiru, kręgów, geowłókniny oraz koparki to 3100 zł. Uważam, że warto bo też planuje to wykorzystać do podlewania ogrodu. I tak jeszcze myślę dorobić dodatkowy zbiornik o pojemności ok 5m3 i dać przelewajke ze studni, ale to jeszcze zobaczymy. Wszystko zależy od głębokjości lustra wody. Ja wziąłem po prostu koparkę dzień wcześniej i kazałem jej wykopać dół maksymalnie głęboki jak się da. Robota dla kopary na 30 min. Drugiego dnia chciałem zobaczyć czy i ile wody będzie. To zdecydowało o jej wykonaniu.

Tyle, że ja nie mam odprowadzenia deszczówki w drodze i zgodnie z projektem mam ją sobie zagospodarować na własnym terenie. A żeby z drenów wodę wyciągnąć również musi być jakieś miejsce umieszczone niżej niż dreny. Dla tego zdecydowałem się również za studnie kręgową, a nie wierconą.

Zrób sobie z tych kręgów studnię do zrzucania wody z dachu a do podlewania sobie wywierć i tyle , to jest prosta i tania sprawa bo tak czy siak nawet zwykłe podlewanie z węża ok ale jak bys chciał zakładać linie kroplujące to tego syfu ze studni kręgowej i tak byś nie mógł wpuszczać bo zatkasz węże .

Wywiercić samemu , w godzinę dowiercisz się do wody przy trzech browcach a na drugi dzień szlamówka rury osłonowe mogą być kanalizacyjne fi 160 oraz rury kanalizacyjne fi 110mm , w twoim wypadku nie wierciłbym dalej jak do 6 metrów ja mam do 6,5 ale lustro wody mam na 3,30cm , mam pompę samozasysającą taka do hydroforu o wydajności 4000 litrów na godzinę i mogę pompować nawet tydzień bez przerwy i lustro nie opada nawet o 10 cm , tego typu studnie maja dużo większą wydajność niż kopane , resztę wpisz na jutubie studnie wiercone , zrobisz to sam z kumplami w jeden dzień ale warunek skrzynka piwa i grill .

Co trzeba kupić do wykopania takiej studni? I jak to mniej więcej wygląda etapowo? Najpierw Świder, później jak dojdę do wody, wrzucam rurę 160 i wierce szlamówką do 6m, na koniec wkładam rurę 110 i wkładam do środka pompę? Czy coś ominąłem :)

I jak to wkoncu jest ze zgłaszanie i odległościami, trzeba zgłaszać i trzymać 5m od granicy działki czy nie?

Edytowane przez wjaskiewicz

Dokładnie mniej więcej , tylko od momentu jak pokaże się woda to szlamówką się nie wierci tylko opuszcza i szarpie kilka razy aż nabierze piasku z wodą i wyciągasz , szlamówka to kawałem rury np 90mm i dł około 70cm z gómową klapką na dole coś ala zawór zwrotny , na jutubie tego pełno , w twoim przypadku 3 rury 2-metrow 110mm oraz 3 rury 2-metrowe 160-ki oraz 1 metr siatki studniarskiej 14-ki , na samym dole rury 110-ki odcinek 1 metrowy nawiercasz wiertłem 10 lub 12 okolo 200 dziurek może być więcej a sam koniec trzaba zatkać jakimś denkiem zaślepką , nie rób filtra długiego bo to błąd woda ma pod ciśnieniem napływać do rury , niektórzy robią długie filtry i potem są problemy bo woda swobodnie ma ciężko napływać , ale jedno co wiem to to że te studnie są dużo wydajniejsze .

Czyli od poczatku:

Materiały:

Wiertnica, szlamówka, rury 160 i 110 6m, siatka studniarska, pompa (jaka?)

Plan działania:

1.Łącze rury, w rurze 110 wierce otwory, owijam siatką w miejscu dziurek a denko zatykam.

2.wierce otwór wiertnicą 178mm aż do momentu dostania się do wody.

3.wkładam rurę 160 jak dojdę do wody.

4.zaczynam wyciągać muł szlamówką aż dojdę do 6m cały czas dokonując rurę 160 w ziemię.

5. Jak będę na 6m to wkładam rurę 110 z pompą i po wsadzeniu wyjmuję rurę 160.

Dobrze?? :)

Jak wkońcu z tym zgłoszeniem i odległościami od granicy działki?

Dokładnie tak jak piszesz a zgłosenie ? jakie zgłoszenie daj sobie spokój , powyżej 30 metrów w głąb jest to wymagane a kto ci będzie jakąś dziurke sprawdzał ? pompa samozasysająca jakaś typu hydroforowego ceny od 140 zł wzwyż zależy jaka ci potrzebna wydajność , przy tych pompach im głebiej ciągną tym mniejsza wydajność ale taka 2-4 kubiki na godzinę powinna być ok .