rafałek 22.10.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Czy ktoś ma powyższy kocioł? http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4 Jak go oceniacie? Jak się w nim pali? Czy paliliście czymś jeszcze poza drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 22.10.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Posiadam Fex-plus 40 narazie używam go 2 miesiące jeżeli chcesz podziele się wrażeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.10.2004 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 No jasne, że chcę !! interesuje mnie wszystko, począwszy od zakupu, poprzez montarz, a na obsłudze i jakości skończywszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 22.10.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 No to pokolei: Jeśli chodzi o jakość wykonania to ujdzie lecz mogłoby być lepiej znalazłem parę "niedoróbek" ale nie mają one żadnego wpływu na pracę kotła da się z tym żyć. Dostawa i montaż: w moim przypadku został dostarczony kurierem pod dom wniesienie i podłączenie było już w moim zakresie. Piec zamontowałem zwracając szczególną uwage na komin i podłączenie do komina czyli czopuch 1,5 raza większy niż kształtka wylotowa spalin (ślusarz nieżle się przy tym namarudził ale ja się uparłem ) . Odpowiedni przekrój komina i wysokość do danej mocy kotła też musi być. W moim przypadku komin jest za niski o 2m i piecyk czasem dymi po otwarciu dżwiczek zasypowych.Przed zimą na kominie wyląduje ocieplona rura 2 metrowa i problemy z dymieniem powinny się skończyć. TERAZ najciekawsze czyli jak się pali i obsługa: Moje odczucia są jak najbardziej pozytywne w tym temacie niestety na początku trzeba się troszke nabiegać by odpowiednio ustawić parametry powietrza podawanego do kotła ale robi się to tylko raz i zapomina o sprawie.Przy zmianie paliwa znowu kręcimy gałkami ale coś za coś albo grzejemy komin albo mieszkanie ja wolę pokręcic i grzać mieszkanie . Popielnik początkowo wydawał mi sie troszke za mały niepotrzebnie. Wybranie raz na tydzień popiołu w zupełności wystarcza przy paleniu drewnem. Porównując komfort obsługi tego pieca do tzw. górniaka niebo a ziemia przedtem biegałem co godzine do piwnicy+wybuchy gazów z węgla brrr horror. Obecnie zaglądam do pieca 2 razy na dobe ustawiam temperature wychodze i zapominam rano wstaje i jest poprostu ciepło. Jest czyściej niż przy poprzednim kotle mniej się kurzy, pomimo tego osobne pomieszczenie jak najbardziej pożądane. narazie tyle gdyby coś to pytaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.10.2004 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Palisz w nim węglem? A jak często podkładasz drewno? Jak wysoki masz komin? Jakiej średnicy? Ja mam pow. 312 cm2 i wysokość prawie 7m czyli brakuje mi około 1 m. Facet od nich mówił, że nie powinno być problemów, bo montował na mniejszych przekrojach i działało dobrze. Na czym polegają owe niedoróbki? Jak się dokłada przez drzwiczki od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 22.10.2004 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 drewno podkładam obecnie raz na 12-16 godzin. Rozpalac od nowa nie potrzeba nawet do 24 godzin trzyma żar chociaż nawet go nie widac we wnętrzu pieca tylko czuć ciepło. Wystarczy wrzucic trochę papieru lub suchego drewna i pali się od nowa.Komin 20X25 czyli 500 cm2 wysoki na 7 metrów powinno być 9m według dtr. Przez drzwiczki od góry jak dla mnie jest poprostu wygodniej szczególnie długie polana.Węgla na razie nie mam jak braknie drewna wtedy pomyślę o węglu. Twój komin niestety ma za mały przekrój MINIMUM to 400 cm2 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5189&highlight=atmos poczytaj ten wątek od deski do deski powinno ci to naswietlic troszke sprawe. http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24876&highlight=komin no i ten A te niedoróbki : przednia blacha zewnętrzna jest krzywo i na tej samej blasze jest pomarszczona farba w jednym punkcie. W sumie pierdoły ale piec swoje kosztował i moim zdaniem nie powinno to mieć miejsca.Nie robiłem o to "dymu" u producenta każdy może miec zły dzien w pracy. Na funkcjonalność nie ma to żadnego wpływu.Wobec tego narazie sobie odpuściłem.Aż takim estetą nie jestem .Kilku znajomych oglądało kociołek i własnie to rzuciło im się w oczy nie funkcjonalność tylko wygląd być może przez to Ferrum straciło kilku potencjalnych klientów.A szkoda bo tych kopcących kominów w okolicy mam dosyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.10.2004 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Te 400 cm2 to mówi PN. Wydaje mi się, że powinno to być zmienne w zależności od mocy, a PN przewiduje o ile pamiętam albo tylko ten albo 2 przekroje czyli jest bardzo szablonowa. Ciekawe czy ktoś potrafi wyliczyć ilość powietrza do spalania drewna w zależności od mocy? To powinno dawać pow. komina. Tym bardziej, że facet od piecy twierdził, że nie powinno być problemów bo działają dobrze na dużo mniejszych. Jednak przy problemach mają się czym podeprzeć. Wielu producentów zamiast pow komina podaje ciąg. Do tego jeszcze facet od tych piecy uważa, że komin okrągły zachowuje się zupełnie inaczej niż kwadratowy. Znajomi nają VIGAS'y na mniejszych przekrojach i pali im się równie dobrze. Z tym kominem to sam już nie wiem. a na koniec jeszcze pytanko: jakim drewnem palisz? gatunek, wilgotność?Ile przewidujesz na sezon?Jak grzejesz CWU w zimie i latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 22.10.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Z kilograma drewna masz 3,5 kW mocy. Drewna suchutkiego podkreślam!30 kW to 8,6 kg. Do spalenia 1 kg potrzeba 7 m3 powietrza. Na godzinę trzeba coś około 60 m3 /8,6x7/. Do rozpalenia trzeba dwa razy tyle powietrza. Jak bedziesz rozpalał godzinę to 120m3/godzinę. Jak już się pali i komin masz nagrzany to możesz komin zmniejszyć nawet o połowę / przekrój/. Rozpalanie jest ważne.Norma podaje nie dwa a jeden wymiar komina. Wymiar najmniejszy. Najmniejszy, kapujesz? Dla małych kociołków. Dla duzych są większe wymiary. Tutaj trzeba to policzyć.A więc nie kombinuj jak Józka z pułku koń pod górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 22.10.2004 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Jeszcze coś. Norma mówi o kotłowni wbudowanej. Wbudowanej w twoja chałupę. Ze względów na bezpieczenstwo też jest podany ten wymiar minimalny 400 cm kwadratowych. Chyba zalezy ci na rodzinie, czy chcesz ją czadem wytruć ? Może chcesz na zapas pozbyć się wyrzutów sumienia i tak mędrkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 23.10.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 przepisane z dtr kotła----Przekrój oraz wysokość komina dla kotłów FE-X PLUS powinien wynosić odpowiednio (wartość minimalna):20 i 30 kW – 400 cm2 i h ≥ 8 m Czyli w twoim przypadku te 400 cm2 przekroju komina musi być.I naprawdę niema co się oszukiwać z mniejszym kominem.Po pierwsze sprawność kotła spada na mniejszym kominie że nie wspomne o bezpieczeństwie warto? życie ma się tylko jedno.Jak masz taki komin to doleję troszkę oliwy do ognia czy w kotłowni masz wentylację nawiewno wywiewną ? Cwu. grzeję zimą bojlerem z wężownicą 140 l a na lato jest drugi elektryczny 80l oba umieszczone w kotłowni. Drewno to obecnie sosna, dąb, topola pochodzi ono z przecinki sanitarnej lasu jedne kawałki to tzw suszki inne mokre scinane wszystko na wiosnę sezonowane tylko tego lata. A ile tego pójdzie w sezonie to się dopiero okaże obecnie mam około 20 mp i myśle że braknie (dom nieocieplony 300 m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.10.2004 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Jeszcze coś. Norma mówi o kotłowni wbudowanej. Wbudowanej w twoja chałupę. Ze względów na bezpieczenstwo też jest podany ten wymiar minimalny 400 cm kwadratowych. Chyba zalezy ci na rodzinie, czy chcesz ją czadem wytruć ? Może chcesz na zapas pozbyć się wyrzutów sumienia i tak mędrkujesz? Jeśli by było tak jam piszesz to większość ludzi dawno by się już wydusiła. Kiedyś gdzieś czytałem, że komin o przekroju kwadratu ma efektywną powierzchnię kołową (w rogach powstają zawirowania które jeszcze pogarszają ciąg, do tego szybko są zawalane sadzą). Z wypowiedzi Pana od ww kotłów pow. komina kołowego o przekroku fi 200 jest wystarczająca. Czyli co facet gada co popadnie? PN jest do całęgo szeregu kotłów, tych o mocy większej niż 30kW też. Jeśli idziemy dalej tą drogą i przyjmujemy, że kotły z górnej półki mocowej mają zapasu powierzchni na styk to te z dolnej mają od licha zapasu. Czy nie tak? Jeśli nie to PN jest do d... bo powinna być bardzoiej szczegółowa. Inna sprawa to taka że większość sprzedawców nie podaje wymaganej powierzchni tylko ciąg. A co będzie jeśli mam dobry ciąg a za małą powierzchnię? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.10.2004 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Co jest jeszcze ciekawe mimo, że mój komin nie spełnia minimalnej powierzchni wg PN to jego ciąg przewyższa minimalne wymagania producentów... czyli gdzie tu logika?To tak jak z wodą - przez rurę o tej samej średnicy przepłynie różna ilość wody w zależności od ciśnienia. Jeśli ciśnienie będzie za małe (za mały ciąg) to nic Wam nie pomoże duża średnica rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 23.10.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 No tak dzień nieobecności i Rafałek szaleje. W rurze wodociągowej masz w sztuczny sposób podniesione ciśnienie. Ciąg kominowy tworzy się samoistnie. I nie ma tu znaczenia przekrój, tylko wysokość komina. Odpowiednikiem dla komina kwadratowego 20x20cm, jest rura o przekroju fi 23cm, a wiesz dlaczego tak jest? Bo balast (sadza itp) odkłada się właśnie w tych rogach które krytykujesz. Komin okrągły nie ma rogów, ale balast musi się gdzieś odłożyć. W kwadratowym, prostokatnym kominie następuje to w rogach. Te rogi to taki magazyn na śmiecie. Rogi się zapychają, ale średnica wpisanego okręgu nie zmienia się (wpisanego w kwadrat o boku 20cm). Mając natomiast komin okrągły fi 20cm, a nie fi 23cm, gdzie pomieścimy sadzę? Na bokach. Nadmiaru na magazynowanie sadzy nie ma. I co sie dzieje? Komin traci wymiary. Te własnie 23cm, a nie 20cm spowodowane jest tym, że mamy 1.5 cm zapasu na ściankach. Zapasu do osadzania się sadzy. W rzeczywistości jest tak, że komin o fi 23cm ma przelotu 20cm, bo na ściankach jest sadza. Siedzę w tym około 30 lat, to bądź na tyle uprzejmy i uszanuj to co mówię i błagam!: przestań przytaczać idiotyczne zasłyszane czy też przeczytane argumenty. Masz zjechany komin, to nie szukaj tutaj usprawiedliwienia, że ten to , a tamten tamto powiedział itp. Spoważniej w końcu. Rozumiem, że forum jest to wymiana doświadczeń, ale wszystko ma jakieś granice przyzwoitości.Mam pytanie do forumowiczów: Czy ja naprawdę tak mgliście wyjaśniam sprawy kominowe, że po co najmniej 200 postach dotyczących kominów w dalszym ciągu są ludzie którzy nie potrafią zrozumieć tego, że minimalna średnica komina dla kotła c.o. usytuowanego w kotłowni wbudowanej to 400cm2. Masz mniejszy komin i chcesz podłączyć kocioł, to w skrytości podłączaj, ale nie wprowadzaj innych w błąd, bo znajdą się tacy którzy w te bzdury uwierzą. Przepraszam za te ostre słowa, ale ręce mi opadły:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 23.10.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Co jest jeszcze ciekawe mimo, że mój komin nie spełnia minimalnej powierzchni wg PN to jego ciąg przewyższa minimalne wymagania producentów... czyli gdzie tu logika? To tak jak z wodą - przez rurę o tej samej średnicy przepłynie różna ilość wody w zależności od ciśnienia. Jeśli ciśnienie będzie za małe (za mały ciąg) to nic Wam nie pomoże duża średnica rury. A niby to skąd wiesz, że Twój komin przewyższa minimalne wymagania producentów? Masz już jakiś podłączony kocioł i odpowiednią temperaturę spalin? Zmierzyłeś ciąg przy tej temperaturze? Zrobiłeś analizę spalin? Jaka w takim razie jest sprawność spalania? Nie sprawność kotła, tylko sprawność spalania. Czy potrafisz odpowiedzieć na te pytania? Jeżeli potrafisz logicznie odpowiedzieć na powyższe pytania, możemy podyskutować dalej. Czy jesteś pewien, że na tym kominie osiągniesz zakładane temperatury? Masz rację pisząc, gdzie tu logika. Ja nie widzę logiki w Twoim rozumowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.10.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Mam 30-tke już drugi rok i palę w nim drewnem.7-16 godz ,a przy brykiecie nawet 24.Zależy od temperatury na zewnątrz i u Ciebie wewnątrz. A co do komina -to czasem "pójdzie "na 14*14 ale zależy gdzie stoi dom ,jaki przekrój komina (kwadrat czy okrągły), wysokość(b.ważne). Znajomy pali 30 tką przy kominie 14*14 i jest ok.Inna klientka ma 20-tkę i komin fi 20 -nie działa to poprawnie.Tak że lepiej mieć na wyrost niż po wydaniu ok. 4 tys pluć sobie w brodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.10.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Aha na "wunglu" ponad 40 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 23.10.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Mały.Nie możesz twierdzić, że jest oki. Może Ci się najwyżej wydawać, że tak jest. Sam znam takie przypadki, że na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku. To można sprawdzić dopiero aparaturą pomiarową. A i tak mogą być przekłamania, bo dzisiaj mamy komin czysty, ale jutro.... I tak zostaje, bo musi zostać. W moich wypowiedziach staram się przedstawić sprawę tak jak to powinno być prawidłowo wykonane. Czasami może być taki zbieg niekorzystnych warunków, że komin najlepiej wykonany i z najlepszego materiału robi nam psikusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 23.10.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Jeszcze coś mi sie przypomniało.Są takie przypadki, że dwóch klientów ma takie same kotły. Jeden zgłasza reklamację, bo jego kocioł zużywa więcej paliwa, dużo więcej niż tego drugiego. Po sprawdzeniu sprawy na miejscu okazuje się, że właściwie niby wszystko gra, ale..... No właśnie. Ma mniejszy przekrój komina. Nieprawidłowe spalanie ( a więc i kocioł ma mniejszą sprawność, mniej produkuje energi z tej samej ilości paliwa co sąsiada) kompensuje większą dawką paliwa. Dobrze jeżeli jest na tyle inteligentnym człowiekiem, że to zrozumie. Gorzej sprawa się przedstawia jak zaczyna wykrzykiwać ( a wcale nie są to rzadkie przypadki), że wciskamy mu głupoty, bo wina leży po stronie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.10.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Ja mam komin 14*27 czyli ok. 380 cm2i wiem że to troszkę za mało(wys .10 m)i przekrój niewłaściwy (powinien być stosunek max 1/1,5) ,ale wiem ile spalam i na jak długo wystarcza mi jeden załadunek. I nie raz walczyłem z klientem w/g którego wina była po stronie kotła ,mimo ,że komin(ale tez często opał-mokry) nie spełniał jakichkolwiek warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 23.10.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Żeby było weselej, to w domu w którym mieszkam, też jest właśnie komin 14x27. Nie ja go budowałem. Wysoki na 12m. Sądzę, że było wszystko w miarę O.K. Obecnie dom zasilam z kotłowni firmy. Nie znaczy to jednak, ze mam tutaj na forum twierdzić, że komin o przekroju 14x27 jest prawidłowy, gdyż ja taki właśnie mam i było w miarę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts