Summer92 29.04.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Witam, W tym roku chciałbym wymienić w domu ogrzewanie z węglowego (kocioł zasypowy) na kocioł kondensacyjny gazowy. Wszystkie elementy zostały dobrane przez firmę zajmującą się kotłowniami, jednak ze względu na szeroko pojęte opinie, iż ciepło z gazu to nie to samo ciepło co z węgla oraz na fakt iż aktualna izolacja poddasza nie wydaje się być wystarczająca chciałbym wykonać dodatkową izolację. Dom wolnostojący z dachem płaskim (lekkim opadem w jedną stronę) ocieplony styropianem 5-7 cm (ocieplenie wykonane dosyć dawno, nie jestem pewien co do grubości). Dach przykryty papą. Poddasze od strony sufitu oklejone zostało styropianem 5 cm. Zastanawiam się nad obłożeniem całego styropianu wełną mineralną 150 [mm] / Lambda 0.039. Jednak nie jestem w 100% przekonany, że jest to dobre rozwiązanie. Czy mógłbym prosić o Państwa pomoc? Dodatkowo chciałbym prosić o informację jak powinno zostać to ułożone: - czy wystarczy jeśli taka wełna zostałaby ułożona płat do płata na styropianie? - czy powinno się znajdować coś pomiędzy styropianem a wełną? - czy powinno coś znajdować się na wełnie? - dla przedstawionych na zdjęciach wywietrzników chciałbym przygotować otwory tak aby powietrze miało swobodny przepływ. Z góry dziękuję za pomoc! Serdecznie pozdrawiam, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.04.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Witam, W tym roku chciałbym wymienić w domu ogrzewanie z węglowego (kocioł zasypowy) na kocioł kondensacyjny gazowy. Wszystkie elementy zostały dobrane przez firmę zajmującą się kotłowniami, jednak ze względu na szeroko pojęte opinie, iż ciepło z gazu to nie to samo ciepło co z węgla oraz na fakt iż aktualna izolacja poddasza nie wydaje się być wystarczająca chciałbym wykonać dodatkową izolację. Dom wolnostojący z dachem płaskim (lekkim opadem w jedną stronę) ocieplony styropianem 5-7 cm (ocieplenie wykonane dosyć dawno, nie jestem pewien co do grubości). Dach przykryty papą. Poddasze od strony sufitu oklejone zostało styropianem 5 cm. [ATTACH=CONFIG]429763[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]429764[/ATTACH] Zastanawiam się nad obłożeniem całego styropianu wełną mineralną 150 [mm] / Lambda 0.039. Jednak nie jestem w 100% przekonany, że jest to dobre rozwiązanie. Czy mógłbym prosić o Państwa pomoc? Dodatkowo chciałbym prosić o informację jak powinno zostać to ułożone: - czy wystarczy jeśli taka wełna zostałaby ułożona płat do płata na styropianie? - czy powinno się znajdować coś pomiędzy styropianem a wełną? - czy powinno coś znajdować się na wełnie? - dla przedstawionych na zdjęciach wywietrzników chciałbym przygotować otwory tak aby powietrze miało swobodny przepływ. Z góry dziękuję za pomoc! Serdecznie pozdrawiam, Mateusz Ciepło to jest "najlepsze" z węgla jak się wugiel przed spalaniem namoczy..... A co do ocieplenia. Co jest pod tą warstwa stryopianu, tzn jaki jest tam strop, z jakiego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Summer92 30.04.2019 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Witam, Cytując dokumentacje:„Stropy - wylewane gestożeberkowe typu Ackermana o wysokości pustaka 18 cm, betonu Rw = 140 at. Wieńce stropowe na ścianach nośnych grubości stropu o marce betonu j.w.” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.04.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Witam, Cytując dokumentacje: „Stropy - wylewane gestożeberkowe typu Ackermana o wysokości pustaka 18 cm, betonu Rw = 140 at. Wieńce stropowe na ścianach nośnych grubości stropu o marce betonu j.w.” Beton a nie jekieś deski. Czyli co nie połozysz to powinno byc OK z wilgocią. Styropian powienieneś ułożyć możliwie dokładnie bez szpar. Pokleić nawet. Wełne ułożysz prościej, w warstwach na mijankę. Jeśli nie potrzebujesz po tym chodzić, to stosuje się też zasypywanie granulatem wełny. Gorsza izolacyjośc, ale bez problemu dajesz grubszą warstwe a miejsca masz dosyc.. A szybka robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Summer92 30.04.2019 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 W przypadku kładzenia na mijankę powinienem zakupić wełnę o mniejszej grubości i ulżyć jedna na drugiej zakrywając szczeliny? Odnośnie samej wełny, zaproponowana przezemnie wełna będzie odpowiednia? Ostatnie pytanie czy przy tych wywietrznikach powinienem obłożyć czymś wełnę? Poddasze jest nieużytkowane ze względu na wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.04.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 W przypadku kładzenia na mijankę powinienem zakupić wełnę o mniejszej grubości i ulżyć jedna na drugiej zakrywając szczeliny? Odnośnie samej wełny, zaproponowana przezemnie wełna będzie odpowiednia? Ostatnie pytanie czy przy tych wywietrznikach powinienem obłożyć czymś wełnę? Poddasze jest nieużytkowane ze względu na wysokość. wełnę możesz ułożyć w jednej warstwie ale na mijanke ze styropianem. W tym celu najlepiej użyć wełny z rolki np. MEGAROCK PLUS o lambdzie 0,039 http://www.rockwool.pl/produkty/megarock-plus Wełny nie musisz zabezpieczać przy kratkach wentylacyjnych aczkolwiek najlepiej by było gdyby kratki były zlokalizowane nad ociepleniem. Zachęcałbym również do zastosowania 20cm izolacji o tej lambdzie dzięki czemu uzyskasz parametry przegrody energooszczednej czyli współczynnik U na poziomie 0,15 W/m^2*K alternatywnie możesz rozważyć również nadmuch granulatu o czym wspominali wcześniej . http://www.rockwool.pl/produkty/granrock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 30.04.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 kup w ekorolke w castoramie, poloz dwie albo 3 warstwy i ciesz sie tanim i dobrym ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.05.2019 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) Witam, Nie wiem czym się forumowicz naraził ale z czegoś musi wynikać takie natężenie złej woli u przedmówców (nie wszystkich ) Optymalnym wyborem jest doizolowanie stropu płytami EPS, XPS lub PIR, z aktywnym użyciem piano-kleju, (optymalnie w dwóch warstwach lub na frezy) a potem w miarę potrzeb ewentualne ułożenie lekkiej, pływającej podłogi z desek, OSB, sklejki. Ponieważ to nie wszystko na co należy zwrócić uwagę aby rozwiązać kompleksowo problem to najlepiej żeby mini audyt zrobił inżynier budownictwa specjalizujący się w doradztwie termoizolacyjnym a nie wrogie środowisko (patrz wstęp) czy etatowy, forumowy pracownik producenta materiałów. Żaden z przedmówców nie zwrócił uwagi na kilka bardzo istotnych rozwiązań w takim przypadku. Pozdrav, SM Edytowane 4 Maja 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.05.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Czy dasz 0.39 czy 0.45 czy 0.21 to tak jak byś dał przy tej samej grubości 2-3 cm w tą lub w tą tak mniej więcej to wygląda a koszt między 0.31 a np 0.45 może wynosić nawet 500 procent różnicy to teraz zadaj sobie pytanie co warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Summer92 07.05.2019 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Witam, Nie wiem czym się forumowicz naraził ale z czegoś musi wynikać takie natężenie złej woli u przedmówców (nie wszystkich ) Optymalnym wyborem jest doizolowanie stropu płytami EPS, XPS lub PIR, z aktywnym użyciem piano-kleju, (optymalnie w dwóch warstwach lub na frezy) a potem w miarę potrzeb ewentualne ułożenie lekkiej, pływającej podłogi z desek, OSB, sklejki. Ponieważ to nie wszystko na co należy zwrócić uwagę aby rozwiązać kompleksowo problem to najlepiej żeby mini audyt zrobił inżynier budownictwa specjalizujący się w doradztwie termoizolacyjnym a nie wrogie środowisko (patrz wstęp) czy etatowy, forumowy pracownik producenta materiałów. Żaden z przedmówców nie zwrócił uwagi na kilka bardzo istotnych rozwiązań w takim przypadku. Pozdrav, SM Witam, Dziękuje również za Pana odpowiedź. Nawiazując do spostrzeżenia wydaje mi się, że nie miałem okazji podpaść komukolwiek Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania wełny mineralnej? Nie jestem pewien czy fizycznie jest możliwość wniesienia na poddasze płyt ze względu na wielkość włazu. Dodatkowo w związku z bardzo niskim poddaszem (w pewnych miejscach będzie konieczność czołgania się) kierowałem się w kierunku wełny, którą chciałem rozwinąć na aktualnie znajdującym się tam styropianie. Rozwiązanie wydaje się być prostsze jednak po Pana wypowiedzi nie wiem czy skuteczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.05.2019 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Witam, Dziękuje również za Pana odpowiedź. Nawiazując do spostrzeżenia wydaje mi się, że nie miałem okazji podpaść komukolwiek Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania wełny mineralnej? Nie jestem pewien czy fizycznie jest możliwość wniesienia na poddasze płyt ze względu na wielkość włazu. Dodatkowo w związku z bardzo niskim poddaszem (w pewnych miejscach będzie konieczność czołgania się) kierowałem się w kierunku wełny, którą chciałem rozwinąć na aktualnie znajdującym się tam styropianie. Rozwiązanie wydaje się być prostsze jednak po Pana wypowiedzi nie wiem czy skuteczne.. Nie ma żadnych przeciwskazań możesz spokojnie użyć wełny mineralnej w tego typu rozwiązaniu. Przegroda będzie funkcjonowała prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts