Hesus16 29.04.2019 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Witam Chciałbym uratować przed zawaleniem, budynek gospodarczy wykonany z kamienia wapiennego. Niestety czas i erozja skarpy odcisnęło na nim swoje piętno. Jedna ze ścian wyraźnie się przechyla a róg budynku wyraźnie się zapada. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia budowlanego ale mam sporo zapału i chęć nabycia nowej wiedzy dlatego będę wdzięczny każdemu za wsparcie i wyrażenie swojego zdania na temat. Chciałbym ułożyć chronologiczny plan prac i wybrać odpowiednie techniki. Założeniem jest praca sposobem gospodarskim czyli bez specjalistycznego sprzętu i wielkich nakładów finansowych. W pierwszej kolejności zdjęcie poglądowe budynku od przodu. Jak widać problem jest po lewej stronie budynku. Podmywana skarpa nie stanowi już oparcia dla fundamentu ? i budynek ciągnie w dół… Zdjęcie od środka pokazuje pękniecie jakie powstało na wysokości „lewego okna”, jak widać kamienna „oprawa” okna nie „trzyma” już. Drugie foto pokazuje ścianę „krótszą która wyraźnie odchyla się od pionu a od środka ma kolejne pękniecie. Wydaje mi się że należy: 1 Odkopać róg budynku, naprawić kamienny fundament. Następnie dosypać ziemi na ok 1 metr na około tego rogu i krótszej ściany do wysokości fundamentu i ewentualnie dostawić murek oporowy na końcu skarpy. 2. Krótszą ścianę budynku przewiercić i spiąć z przeciwległą ścianą drutem zbrojeniowym z dospawanym gwintem i podkładkami. Wydaje mi się zę dobrze byłoby to zrobić w dwóch miejscach. 3. Naprawić pęknięcia wewnątrz budynku nad oknem i na krótszej ścianie. To tyle bardzo ogólnie bo nie jestem pewny ani kolejności tych prac ani dokładnych technik jak tego dokonać. Czy moglibyśmy na podstawie tych punktów ułożyć harmonogram i sposób naprawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts