Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trach i jego dziennik - komentarze

trach

Recommended Posts

Rany jak ja lubię Twój dziennik :p Super się czyta. Nie powinnam tego mówić, ale po cichutku mam nadzieję, że dalsze budowanie również będzie emocjonujące, bo ma to niewątpliwie pozytywny wpływ na styl Twojego dziennika. Ty pewnie o tym nie marzysz i dobrze Cię rozumiem :D

W każdym razie czekamy na dalszy ciąg :p

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jagienko, ja po prostu nie mam kiedy pisać. W tej chwili nawet nie przez moją budowę - aktualnie dwaj cieśle-dekarze obijają dach deskami i papą i są już na finiszu bez mojej pomocy, a ja w sobotę zakończyłem z teściem sadzenie brzóz - ale przez problemy przed odbiorem na budowie w mojej firmie. Latam tam jak kot z pęcherzem między projektantami, inwestorem a placem budowy i próbuję łapać naraz wszystkie sroki za ogon. A każda ucieka w swoją stronę. Nie sądzę żebym w tym tygodniu znalazł czas, chociaż mi się już ckni bez Forum. Tymczasem wpadam tu na dziesięć minut dziennie i zaraz pędzę dalej...

• 2 months później...

Noooo, nareszcie. Trach żyje.

Czekamy, czekamy. A co do albumu w Onecie, to Ci mogę tylko powiedzieć, że ja też już mam tylko trzy procent wolnego... :evil: Może zmiana użytkownika coś da? Bo nawet zmniejszanie pojemności zdjęć w ACDSee też na dłuższą metę nie zda egzaminu :( Pozostaje tylko przenieść album na jakąś inną stronę. Też o tym myślę.

Trach - przeczytałęm Twój dziennik i mam takie pytanie? Czy po zrobieniu stanu "0" nie brakowało wam (na początku) ław sznurkowych?

U mnie wyby użytkowane praktycznie do czasu położenia pierwszej warstwy muru. Jak mówił i kierownik i murarz - z obmiaru ław nie można się nawiązywać (za duże ryzyko błędu).

Dzięki za rady, dziewczyny! :D

rafałek:

Masz rację. Dlatego na zimę zdjąłem tylko same sznurki. Większość okołkowania pozostało nietkniętego, gwoździki nadal wskazywały co trzeba (trasowałem osie i powierzchnie ścian oraz krawędzie ściany fundamentowej - po pięć gwoździ na każdym końcu każdej ławy). Zniszczeniu uległ narożnik najbliższy na ostatnim zdjęciu, a to za przyczyną wykopów dla założenia wody. Zostały one więc po odkopaniu i zdjęciu folii ze ścian fundamentowych odtworzone i skorygowane(domierzone teodolitem) a zlikwidowane dopiero jak "mury poszły w górę".

Podoba mi się, podoba... Czekam na więcej :)

A jeśli chodzi o album na Onecie, to mam raczej złe doświadczenia - najpierw kilkukrotnie kasował mi wybiórczo niektóre zdjęcia (miejsca miałem zawsze dość, więc nie było to "zastępowanie" starych zdjęć nowymi), a na koniec powiedział mi, że mojego albumu nie ma :evil: No to wrzuciłem zdjęcia na inny serwerek...

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Wpadam na 15 sekund i lecę dalej -

Kredyt biorę - już mam umowę i wszystko. 200 kawałków w PKO BP SA, naprawdę dobre warunki i prosta obsługa. Ale załatwienie tego to był kolejny majstersztyk i rzut na taśmę. Później wszystko opisze. Chociaż - dopiero teraz sie zacznie tempo! Ranyjulek! Juz po wpół do ósmej?! Gnam, bo mi dzieciaka ukradną. Nawet do wyrwizęba spóźniłem się dziś 45 minut...

Jeszcze raz sorry - nie bójcie się, notuję trochę, nie zapomnę :D

Pa wszystkim!

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 8 months później...

Witaj Andrzej,

Mam takie małe pytanko.

Zamierzam budować we wsi Chodów (okolica pewnie Ci znana).

Zakupiłem działkę rolną, w wypisie napisali: działka oznaczona R i RL dopuszcza się budowę budynków gospodarczych i innych budynków.

Napisałeś, że Twoja działka z pozwoleniem na zabudowę siedliskową - gdzie to sprawdzić?

Czy to jest ten właśnie wpis w wypisie z plany?

Daj Znać :-)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Tak, informację podstawową zawiera mPZP (miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego), do wglądu w siedzibie gminy (o ile jest taki plan zatwierdzony - nie wszystkie gminy go mają). Skoro wypis z tego planu zawiera informację o dopuszczalnej zabudowie gospodarczej i innej, to już połowa sukcesu, ale nie widzę tam sformułowania o dopuszczeniu zabudowy zagrodowej lub siedliskowej czyli mieszkaniowej. Na razie więc nie jest to cały sukces.

Ostateczną decyzję podejmuje Starostwo Powiatowe, do którego powinieneś złożyć wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy z zaznaczeniem że planujesz zabudowę mieszkaniową lub siedliskową na tej działce. Nie musisz jej naprawdę dokładnie i już teraz planować, chodzi tylko o to aby sprawdzić czy takiego typu obiekt na tej nieruchomości wolno postawić. Jak dostaniesz decyzję, znajdziesz tam narzuconą dopuszczalną wysokość, linię zabudowy, itp. szczegóły. Dopiero wtedy możesz mieć 100% pewności że jak się w tych wymaganiach podczas robienia projektu zmieścisz, to na pewno dostaniesz pozwolenie na budowę.

No, chyba że decyzja będzie negatywna, czego Ci nie życzę.

Jeśli zabudowa będzie zagrodowa / siedliskowa, a na to się zanosi, to najprawdopodobniej projekt będzie musiał zawierać na planie zagospodarowania działki przynajmniej 2 obiekty - oprócz domu budynek gospodarczy lub inwentarski (garaż wolnostojący chyba nie wystarczy). Z tym że nie mam 100% pewności, czy musisz składając później wniosek o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę zgłosić od razu projekty obu budynków, czy też pozwolą Ci zbudować na razie sam dom, a drugi budynek pozostawić na bliżej nieokreśloną przyszłość - tego najlepiej dowiedz się u źródła, w Starostwie. Ja budowałem oba naraz.

Powodzenia!

• 6 years później...