kirlen 30.04.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Witajcie, prośba o pomoc. Na szybko zakupiłem grzejnik: https://allegro.pl/oferta/grzejnik-lazienkowy-czarny-polysk-sigma-1170x475-6458250362?snapshot=MjAxOS0wMi0wM1QxNzozNzo1My41NDJaO2J1eWVyO2ZkOWZiMGQ5NWNkZGY1NDQxZDdhOGU2NmY4YzZhYzY3MWNjMWZjZThmZjQ4Yjg1M2M0MmIzNTc0OGY2NTM2ZjM%3D ... I niestety niedoczytem parametrów nadanych mi ze spółdzielni mieszkaniowej odnośnie wymiany grzejnika w łazience. Okazuje się bowiem że moja spółdzielnia posiada stary system grzewczy który wymaga grzejnika o poniższych parametrach, moc może się lekko różnic, ale martwią mnie temperatury. Zasilanie 90CPowrót 70CW - 520N - 3,0 Na szybko wychodzi mi ze dla 90/70 moc zakupionego grzejnika to około 568, czy on jednak wytrzyma? Nie wiem czy temperatury mają tu znaczenie, ciśnienie wyglada dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 30.04.2019 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Patrz na ciśnienie w instalacji i jaka jest wartość ciśnienia roboczego grzejnika. W tym przypadku jest to 6 bar. Instalacje tyle nie mają i są zabezpieczone przed wzrostem ciśnienia. Lepszym wyborem byłby grzejnik na 10bar, ale mniejsza o większość.Wracając do parametrów, producenci grzejników podają jaką moc mają przy danych parametrach, a nie że muszą być instalowane tylko na te parametry. Ściągnij sobie jakikolwiek katalog większych producentów grzejników, tam są podane moce przy dwóch, trzech parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirlen 30.04.2019 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedź Grzejnik ma:ciśnienie robocze 0,6 MPaciśnienie próbne 0,90 MPa Natomiast wytyczne to :ciśnienie robocze 0,6 MPa Czyli wychodzi ze grzejnik się nadaje, dzieki wielkie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts