Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka dużą pompa powietrze woda

Dymek10269

Recommended Posts

Witam mam do ogrzania 250mkw budynku mieszkalnego parter poddasze, podłogowka na 15mkw, reszta grzejniki, ocieplenie styropian 15cm ,na górze wełna 15cm ,dachówka ceramiczna na dachu ,okna dwuszybowe . Jaką dużą pompę ciepła założyć żeby nie musieć dogrzewać w inny sposób, i ile to może mniej-więcej spalić prądu rocznie bo nie wiem ile paneli fotowoltaicznych dołożyć żeby pokryć zapotrzebowanie pompy? Z góry dziękuję za każdą radę

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu może być problem z pompą ciepła ( izolacja dachu w/g normy z 1974r.)

Jeżeli chodzi o ten dach to właśnie poddasze gdzie jest tak ocieplone mam około 100mkw w zimę jest tam włączoną tylko podłogowa w kuchni i łazience i wcale nie na Maxa, jak są mega chłody do włączam jeszcze grzejnik w salonie jeden z dwóch i jest ok więc takich dużych strat ciepła nie ma sypialni nie ogrzewam bo ciepło idzie z innych pomieszczeń jednej pokoju nie ogrzewam bo nie jest tam zimno A z niego nie korzystam za bardzo i skrytki też nie muszę ogrzewać i nie jest tam źle

Witam mam do ogrzania 250mkw budynku mieszkalnego parter poddasze, podłogowka na 15mkw, reszta grzejniki, ocieplenie styropian 15cm ,na górze wełna 15cm ,dachówka ceramiczna na dachu ,okna dwuszybowe . Jaką dużą pompę ciepła założyć żeby nie musieć dogrzewać w inny sposób, i ile to może mniej-więcej spalić prądu rocznie bo nie wiem ile paneli fotowoltaicznych dołożyć żeby pokryć zapotrzebowanie pompy? Z góry dziękuję za każdą radę

Witam,

jak chcesz wstępnie oszacować moc PC , to wpisz parametry domu na http://www.cieplowlasciwe.pl.

Jeśli chcesz więcej i dokładniej -zleć zadanie profesjonaliście.

Pzdr

Witam,

jak chcesz wstępnie oszacować moc PC , to wpisz parametry domu na http://www.cieplowlasciwe.pl.

Jeśli chcesz więcej i dokładniej -zleć zadanie profesjonaliście.

Pzdr

To może spytam inaczej ponieważ nie znam wszystkich parametrów swego domu (niedawno go kupiłem) wiem że jest zamontowany za duży piec na ekogroszek , jest teraz 37kw myślę że jeśli chodzi o ekogroszek to 20kw w zupełności wystarczy. Więc jeśli moim zdaniem starczy mi piec na ekogroszek 20kw to jeśli chodzi o pompę to odpowiednik jest również 20kw czy liczy się to jakoś inaczej?

To może spytam inaczej ponieważ nie znam wszystkich parametrów swego domu (niedawno go kupiłem) wiem że jest zamontowany za duży piec na ekogroszek , jest teraz 37kw myślę że jeśli chodzi o ekogroszek to 20kw w zupełności wystarczy. Więc jeśli moim zdaniem starczy mi piec na ekogroszek 20kw to jeśli chodzi o pompę to odpowiednik jest również 20kw czy liczy się to jakoś inaczej?

Miałem w firmie piecol na „ekogroszek” też 37 kW (na prawie 500m2) , dwa lata temu go zlikwidowałem - prawie cały sezon grzewczy ciągnie T-cap 9 kW, przy dużych mrozach jest odpalany Panas powietrze-powietrze 11kW (w tym roku ani razu...).

Wpisz co wiesz do kalkulatora i zapodaj co wyszło-to pomyślimy

Bobrow, weź sam spróbuj policzyć cokolwiek za pomocą tego linka, dobrze?

Liczyłem -do mojej chałupy i do firmy.

Ten kalkulator ( i inne np heat kalkulator) jest moim zdaniem przydatny tylko przy oszacowaniu mocy- reszta jest nie istotna.

Zresztą -kilka osób tu sprawdzało ten parametr z OZC i różnica w mocy była ok 15-20%, a typoszeregi „mocowe” PC są przecież zazwyczaj większe...

Tak jak pisałem- jeśli ktoś chce mieć więcej pewności, niech zamówi profesjonalny audyt (tylko co wtedy, jeśli nie wiadomo z czego i jak była budowana chałupa ...)

Ok- może przekręciłem nazwę , a tak chyba działa :

http://cieplowlasciwie.pl/

Za dużo tam informacji żądają , nie wszystkie znam

Jest kalkulator na stronie producenta mojego aktualnego pieca ( pereko) gdzie wpisałem grubość ocieplenia ,wysokosc pomieszczeń ,ilość domowników, jaki posiadam bojler i wyszło mi że potrzebuje kocioł na ekogroszek 18kw, teraz pytanie czy to jest jednoznaczne z pompa ciepła 18kw? Czy jeśli okaże się że jest ona za mała i nie daje rady w 100 % czy mogę dołożyć dodatkową pompę np. 5 KW żeby wspomagała tą 18kw w duże mrozy? Czy one że sobą będą współgrać że będzie wszystko ładnie chodziło?

Chodzi o pompę ciepła 12.5 kw ?

Tak-ale to nadal duże uproszczenie.

Wpisz co wiesz i czego się domyślasz , masz izolację, wiesz jakie są okna.

To nie wiesz z czego chałupa jest zrobiona ?

Jak nie wiesz jaka jest izolacja w podłodze , to załóż 0...

Przy doborze mocy pieca węglowego zawsze masz uwzględnioną sprawność spalania.

Przy ekogrochu sprawność jest min 0.7-czyli jeśli dobór był ok , potrzebujesz 12.5 kW

Czyli standardowo 50W/m2

Moc to moc, a sprawnosc to inna rzecz, jedno z drugim nie powiazane. Nie mozna liczyc ze rzeczywista moc kotła to iloczyn sprawnosci i mocy znamionowej. Producent zawsze podaje moc znamionowa i sprawnosc.

Za dużo tam informacji żądają , nie wszystkie znam

Jest kalkulator na stronie producenta mojego aktualnego pieca ( pereko) gdzie wpisałem grubość ocieplenia ,wysokosc pomieszczeń ,ilość domowników, jaki posiadam bojler i wyszło mi że potrzebuje kocioł na ekogroszek 18kw, teraz pytanie czy to jest jednoznaczne z pompa ciepła 18kw?

kalkulator ze strony do tego pieca wskazuje bardziej marzenia niż rzeczywistość :p

a czy tamte 18 jest 18 w pc? NIE

zanim zaczniesz pisać czasem warto co nieco o pompach poczytać, chociażby podstawy...