dino777 30.04.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Mam pytanie odnośnie pojemności szamba.Zgodnie z tym artykułem https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/budowa-szamba-formalnosci-przed-budowa-i-normy-jakie-powinien-spelniac-zbiornik-aa-Cefa-G47q-PWGv.html szambo powyżej 10m3 powinno mieć większe odległości a co w przypadku gdy obok siebie sa 4 szamba 10m3 połączone ze sobą bo jest tylko jedno wyprowadzenie do odbioru ścieków, czy to nadal 4 szamba 10m3 czy już jedno szambo 40m3 bo w drugim przypadku zmieniają się lekko zasady usytuowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 04.05.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Mam pytanie odnośnie pojemności szamba. Zgodnie z tym artykułem https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/budowa-szamba-formalnosci-przed-budowa-i-normy-jakie-powinien-spelniac-zbiornik-aa-Cefa-G47q-PWGv.html szambo powyżej 10m3 powinno mieć większe odległości a co w przypadku gdy obok siebie sa 4 szamba 10m3 połączone ze sobą bo jest tylko jedno wyprowadzenie do odbioru ścieków, czy to nadal 4 szamba 10m3 czy już jedno szambo 40m3 bo w drugim przypadku zmieniają się lekko zasady usytuowania 4 połączone między sobą zbiorniki z jednym przyłączem to nic innego jak 4 komorowe szambo. Zmiana wymogów prawnych dotyczy już pojemności powyżej 10m3 i poza koniecznością uzyskania pozwolenia na budowę takiego szamba, rosną znacznie wymagane odległości (np. odległość od okien i drzwi min 30 m od pokrywy i kominka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 04.05.2019 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 też mi się tak wydaje i się zastanawiam czy jest na to jakieś obejście ale jak byś miał rację to było by miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 04.05.2019 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 masz może jakąś podstawę prawną?? na co można się powołać?? chodzi o 4 bliźniaki na działce z 4 szambami obok siebie i jednym wyprowadzeniem w płocie do odbioru ścieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 04.05.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) Przy 4 bliźniakach może to wyglądać nieco inaczej. Jeżeli 4 bliźniaki mają 4 przyłącza – każdy do teoretycznie swojego szamba to są to 4 szamba. To że jest jedno wyprowadzenie niekoniecznie musi dowodzić, że są połączone między sobą. Może akurat jeden z użytkowników tak sobie zrobił. Sprawdź na stronie starostwa (geportal, system informacji przestrzennej, geomapa – różnie to w rejonach Polski jest nazwane) przebieg przyłączy przy tych szambach (te dane są ogólnie dostępne, tylko zaznacz aby mapa pokazywała infrastrukturę). Jak jest jedno – wyjdzie na Twoje, jak są cztery to niestety to Ty będziesz musiał udowadniać, że są połączone w całość co nie będzie łatwe bez zgłoszenia do nadzoru budowlanego. Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie – par 36 ust 3, jeżeli jest jedno przyłącze (jeżeli są 4 obowiązują zapisy par 36 ust 2). Edytowane 4 Maja 2019 przez inżH2O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 04.05.2019 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 to budowa developera, Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 04.05.2019 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 znalazłem https://swieszyno.e-mapa.net/ ale nei ma naniesionej kanalizy itd. albo nei wiem co włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor1987 21.05.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Ja jestem na etapie budowy domu i powiem Wam, że w temacie około szambowy byłem totalnie zielony- szwagier podesłał mi takie coś i troche już ogarniam- jak ktoś szuka takie podstawowej wiedzy na ten tematto mega polecam )) Edytowane 21 Maja 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haxxa 22.05.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Podepne się do tematu, właściwie chodzi mi o dalszy odbiór. Podczas montażu szamba dostałem jedynie kartę gwarancyjną i atest higieniczny. Jakie jeszcze dokumenty potrzebne mi będą do odbioru budowy. Chodzi mi jedynie o dokumenty dotyczące odbioru szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 22.05.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Podepne się do tematu, właściwie chodzi mi o dalszy odbiór. Podczas montażu szamba dostałem jedynie kartę gwarancyjną i atest higieniczny. Jakie jeszcze dokumenty potrzebne mi będą do odbioru budowy. Chodzi mi jedynie o dokumenty dotyczące odbioru szamba. Powinieneś dostać deklarację zgodności w której musi być wskazana ważna aprobata techniczna (chodzi o datę ważności – z reguły jest ważna 5 lat od roku wskazanego w numerze aprobaty) lub krajową deklarację właściwości użytkowych w której musi być wskazana uzyskana przez producenta szamba krajowa ocena techniczna. Zarówno DZ jak i KDWU muszą mieć znak B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts