Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo

dino777

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie pojemności szamba.

Zgodnie z tym artykułem

https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/budowa-szamba-formalnosci-przed-budowa-i-normy-jakie-powinien-spelniac-zbiornik-aa-Cefa-G47q-PWGv.html

szambo powyżej 10m3 powinno mieć większe odległości a co w przypadku gdy obok siebie sa 4 szamba 10m3 połączone ze sobą bo jest tylko jedno wyprowadzenie do odbioru ścieków, czy to nadal 4 szamba 10m3 czy już jedno szambo 40m3 bo w drugim przypadku zmieniają się lekko zasady usytuowania

Mam pytanie odnośnie pojemności szamba.

Zgodnie z tym artykułem

https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/budowa-szamba-formalnosci-przed-budowa-i-normy-jakie-powinien-spelniac-zbiornik-aa-Cefa-G47q-PWGv.html

szambo powyżej 10m3 powinno mieć większe odległości a co w przypadku gdy obok siebie sa 4 szamba 10m3 połączone ze sobą bo jest tylko jedno wyprowadzenie do odbioru ścieków, czy to nadal 4 szamba 10m3 czy już jedno szambo 40m3 bo w drugim przypadku zmieniają się lekko zasady usytuowania

4 połączone między sobą zbiorniki z jednym przyłączem to nic innego jak 4 komorowe szambo. Zmiana wymogów prawnych dotyczy już pojemności powyżej 10m3 i poza koniecznością uzyskania pozwolenia na budowę takiego szamba, rosną znacznie wymagane odległości (np. odległość od okien i drzwi min 30 m od pokrywy i kominka).

Przy 4 bliźniakach może to wyglądać nieco inaczej.

Jeżeli 4 bliźniaki mają 4 przyłącza – każdy do teoretycznie swojego szamba to są to 4 szamba. To że jest jedno wyprowadzenie niekoniecznie musi dowodzić, że są połączone między sobą. Może akurat jeden z użytkowników tak sobie zrobił.

Sprawdź na stronie starostwa (geportal, system informacji przestrzennej, geomapa – różnie to w rejonach Polski jest nazwane) przebieg przyłączy przy tych szambach (te dane są ogólnie dostępne, tylko zaznacz aby mapa pokazywała infrastrukturę). Jak jest jedno – wyjdzie na Twoje, jak są cztery to niestety to Ty będziesz musiał udowadniać, że są połączone w całość co nie będzie łatwe bez zgłoszenia do nadzoru budowlanego.

Podstawa prawna - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie – par 36 ust 3, jeżeli jest jedno przyłącze (jeżeli są 4 obowiązują zapisy par 36 ust 2).

Edytowane przez inżH2O

• 3 weeks później...
Podepne się do tematu, właściwie chodzi mi o dalszy odbiór. Podczas montażu szamba dostałem jedynie kartę gwarancyjną i atest higieniczny. Jakie jeszcze dokumenty potrzebne mi będą do odbioru budowy. Chodzi mi jedynie o dokumenty dotyczące odbioru szamba.

Powinieneś dostać deklarację zgodności w której musi być wskazana ważna aprobata techniczna (chodzi o datę ważności – z reguły jest ważna 5 lat od roku wskazanego w numerze aprobaty) lub krajową deklarację właściwości użytkowych w której musi być wskazana uzyskana przez producenta szamba krajowa ocena techniczna. Zarówno DZ jak i KDWU muszą mieć znak B.