auna 01.05.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Dzień dobryPlanuję montaż instalacji PV w tym roku. Z różnych względów termin wykonania przesunie się w kierunku jesieni - pewnie 09/2019. Z założenia miało być tak, że wyprodukowana energia ma bilansować rachunki za prąd (instalacja dobrana pod kątem zapotrzebowania na energię)Mam wątpliwości czy tak będzie. Różnica w produkcji energii w miesiącach wiosenno - letnich a zimowych jest znaczna. Moja instalacja wystartuje powiedzmy we wrześniu, i nie wyprodukuje (zmagazynuje) wystarczającej energii do odebrania zimą. Rachunki za prąd więc w tym okresie będą. Energa wysyła je w okresach 2 miesięcznych. Na wiosnę instalacja zacznie produkować więcej energii i nadwyżki oddawać do sieci. Ale co z tego jeżeli mój okres rozliczeniowy zakończy się we wrześniu i przepadnie mi to co zmagazynowałem latem/wiosną. Proszę o poradę czy w takim przypadku start instalacji PV ma sens jedynie na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.05.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 za późno aby we wrześniu instalować PV energa rozlicza w 2 miesięcznych interwałach - jeśli w 2 miesiące się nie zbilansujesz z prądem płacisz jak za normalny rachunek za prąd. To co instalacja wyprodukuje we wrześniu możesz odebrać do września 2020r. ale wiadomo że zjesz to wcześniej. Też mam Energa i nie jest taka zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 01.05.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Zaraz, moment. Są dwie sprawy. 1. Faktycznie w Enerdze mamy rachunki wystawiane co 2 miesiące. W związku z tym, startując z instalacją we wrześniu, przez całą zimę będzie mała produkcja i rachunki będą prawie takie jak zawsze (pomniejszone o tą niewielką produkcję).2. Okres rozliczeniowy jest roczny, ale to nie oznacza, że to, co wyprodukujesz w czerwcu, będziesz mógł zużyć tylko w ciągu 3 miesięcy, bo przepadnie we wrześniu. Okres roczny liczy się od wprowadzenia nadwyżki do sieci, czyli to, co wprowadzisz w czerwcu, będziesz mógł wykorzystać do czerwca kolejnego roku. Nie dotarłem tylko do informacji, z jaką dokładnością w Enerdze ewidencjonują/datują nadwyżki. Założyłem, że cała nadwyżka wyprodukowana w ciągu dwumiesięcznego będzie datowana jakby była wyprodukowana na koniec tego okresu (tj. wrzucenie do sieci przez okres 1 maj-30 czerwiec będzie zaliczone jako wprowadzone 30 czerwca i do wykorzystania będzie do końca czerwca przyszłego roku). Jeśli ktoś ma sprawdzone informacje, to mógłby się podzielić, jak to faktycznie ewidencjonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 10.02.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Podepne sie pod temat. W enerdze jak rozliczaja prad jezeli chodzi o 2 taryfy ( droga i tania).? Nie moge sie tam dodzwonic..Jak produkujemy w drogiej a odbieramy w taniej ?Pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBAS777 11.02.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Podepne sie pod temat. W enerdze jak rozliczaja prad jezeli chodzi o 2 taryfy ( droga i tania).? Nie moge sie tam dodzwonic.. Jak produkujemy w drogiej a odbieramy w taniej ? Pzd Z tego co dzowniłem i pytalem wygląda to tak ze masz produkcje i pobór rozliczaną masz osobno droga i tania taryfę w okresie rozlcizeniowym . Jeśli masz nadwyzkę pordukcji w drogiej taryfie a w taniej za mało to jest ona przerzucona i zbilansowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 11.02.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Też sie zastanawiałem nad zmianą taryfy w Enerdze, ale przy takim rozliczaniu 2 taryfa nie wiele daje. Ja mam nadwyżkę z lata ok 1700 KWh. Jeżeli chciałbym ogrzewać sie prądem tylko w taniej taryfie to dopóki mam nadwyżkę z lata to nie ma znaczenia czy grzeje w taniej czy w drogiej - nic nie płace, aż nie zużyje całej nadwyżki. A jak mi się kończy nadwyżka to co wyprodukuję w drogiej to mi rozlicza ze zużycia w drogiej a nadwyżkę przerzucą na tanią i jak mi zabraknie taniej to dopłacę wg. taniej. Jeżeli całą nadwyżkę zużyje jesienią to całą zimę płacę zgodnie ze zużyciem,. Zimą jest u mnie za mała produkcja na bieżące potrzeby. Bardziej by mi się opłacało, aby całą nadwyżkę , która jest w 100% w drogiej taryfie rozliczać ze zużyciem w drogiej taryfie a płacić za zużycie taniej. Bilansowanie wyprodukowanej energii w drogiej taryfie z tanim prądem jest tylko korzystne dla Energi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts