mikolaj36 03.05.2019 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Witam, Posiadam instalację solarną firmy eko sun. Dwa zestawy po 16 kolektorów próżniowych z lustrami parabolicznymi pod spodem. Zbiornik 300 litrów. Na chwilę obecną nie mieszkam jeszcze w mieszkaniu. Instalacja zamontowana 3 miesiące temu (nowa). Problem mój polega na tym, że jeżeli jest słonecznie to woda podgrzewa się do około około 60-70 stopni. Jeżeli kolejnego dnia jest ładna i słoneczna pogoda a nie spuszczę wody celem zmniejszenia temperatury w zbiorniku to w południe mam ponad 80 stopni. Wówczas przy przekroczeniu 85 stopni włącza się alarm. Raz miałem taką sytuację i spuszczenie wody sprawiło że temperatura spadła i alarm się wyłączył. Niestety w tym tygodniu nie mogłem podjechać do mieszkania we wtorek i w środę w południe komputer wskazywał 85 stopni. Zlałem wodę, ale alarm się nie wyłączał. Zrobiłem zdjęcie wyświetlacza komputera i wysłałem do serwisanta. Powiedział mi że czujnik temperatury na kolektorach jest uszkodzony. Dodam, że w wakacje wprowadzam się do tego mieszkania. Do tej pory monitorowałem temperaturę każdego słonecznego dnia nie dopuszczając do wzrostu temperatury powyżej 80stC. Wydaje mi się że moc tych kolektorów jest zbyt duża. Przecież w takiej sytuacji to będę musiał w chałupie siedzieć i nigdzie nie wyjeżdżać na dłużej niż jeden dzień. Śmieszne to ale przyznam się że już przestało mnie to bawić. Zwariuję jeżeli będę miał w kółko monitorować temperaturę a w wakacje to nie będzie opcji abym gdzieś wyjechał. Na początku tygodnia odwiedzi mnie serwisant i wymieni czujnik. Co waszym zdaniem powinienem zrobić? Będę bardzo wdzięczny za jakieś rady. PozdrawiamMikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.05.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Normalnie "homo sapiens"...A jakiegoś " pstryczka" do wyłączenia słońca nie zamontowali aby nożna było je wyłączyć jak nie korzystasz z ciepłej wody użytkowej...? A tak na serio to każda instalacja solarna do CWU powinna mieć możliwość zrzutu nadmiaru energii do instalacji grzewczej bo przecież słońca nie da się wyłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj36 03.05.2019 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Dzięki za odpowiedź. Jeżeli masz na myśli zrzut do CO to za instalacja nie jest połączona z instalacją ogrzewającą mieszkanie. Jest zawór zrzutowy w zbiorniku który uruchamia się po przekroczeniu limitu ciśnienia w nim i zrzuca wodę do kanalizy. Przed chwilą sprawdziłem w ustawieniach że cykl schładzania wody jest wyłączony i może to jest powodem kumulowania się energii i doprowadza do utrzymywania się wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.05.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 zawołaj majstra niech to przerabia jeśli masz zasobnik cwu a nie np. bufor kombinowany to kup taki z 1500-2500l bo nie ma jak zrzucać na CO, jeśli masz bufor robisz co chcesz i jak chcesz ja zrzucam w okresach przejściowych w podłogówkę w lato chodzi non stop ogrzewanie w gospodarczym.Na kiego grzmota Ci 16 paneli ja mam 4 płaskie to w zupełności wystarcza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.05.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) zawołaj majstra niech to przerabia jeśli masz zasobnik cwu a nie np. bufor kombinowany to kup taki z 1500-2500l bo nie ma jak zrzucać na CO, jeśli masz bufor robisz co chcesz i jak chcesz ja zrzucam w okresach przejściowych w podłogówkę w lato chodzi non stop ogrzewanie w gospodarczym. Na kiego grzmota Ci 16 paneli ja mam 4 płaskie to w zupełności wystarcza! On ma 2*16rur a nie16 paneli. Edytowane 6 Maja 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.05.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 zawołaj majstra niech to przerabia jeśli masz zasobnik cwu a nie np. bufor kombinowany to kup taki z 1500-2500l bo nie ma jak zrzucać na CO, jeśli masz bufor robisz co chcesz i jak chcesz ja zrzucam w okresach przejściowych w podłogówkę w lato chodzi non stop ogrzewanie w gospodarczym. Na kiego grzmota Ci 16 paneli ja mam 4 płaskie to w zupełności wystarcza! Dopiero to przeczytałem. ZCWU w ilości 1500 - 2500 litrów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.05.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 On ma 2*16rur a nie16 paneli. To niech pisze zrozumiale a nie: "Dwa zestawy po 16 kolektorów próżniowych z lustrami parabolicznymi pod spodem". Jeśli 2 x 16 rur to niech zrobi sobie jakiś wymiennik płytowy i zrzuca nadmiar w spory grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts