aston84 03.05.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Cześć Do tej pory myślałem o montażu gruntowej pompy ciepła, w projekcie domu jaki mi odpowiada kotłownia była przy garażu, ale nie przy ścianie zewnętrznej, przy gruntowej pompie to nie problem. Poczytałem jednak sporo i teraz bardziej skłaniałbym się jednak do powietrznej pompy (jeżeli źle myślę to jestem ciągle otwarty na informację).Teraz pytanie gdzie zamontować pompę, ponieważ w miejscu gdzie do tej pory planowałem byłoby to utrudnione, dodatkowo słyszałem opinie, że ten element na zewnątrz łatwo uszkodzić oraz że trochę hałasuje.Pytanie, czy można zamontować pompę ciepła na piętrze?Trafiłem na jeden artykuł, że można ale nie sprecyzowali czy pisali tylko o wewnętrznej części czy o obu? Czy ktoś może mi poradzić jakie są wady i zalety montażu pompy ciepła powietrznej na poziomie pietra i zrobienia kotłowni na pietrze domu (pomieszczenie byłoby izolowane i ogrzewane), ogrzewanie w domu miałoby być wodne, podłogowe, powierzchnia do ogrzania około 200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.05.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Nawet nie zamierzaj pakować jednostki zewnętrznej bezpośrednio do ściany domu, bo w nastepstwie będziesz jednym z kilku, który będzie narzekał na "głośność". Resztę będziesz miał w instrukcji obsługi PC składa się z jednostki zewnętrznej i wewnętrznej. Jak sama nazwa wskazuje jednostka zewnętrzna będzie na zewnątrz. Może być na piętrze, na balkonie, ale raczej będzie hałasować. Lepiej dać na gruncie, powinna być minimum 30 cm nad ziemią. Każda jednostka zewnętrzna hałasuje, więc powinna być zlokalizowana w takim miejscu, by nie było to uciążliwe. Jeśli będzie montował fachowiec, to doradzi gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 03.05.2019 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Nawet nie zamierzaj pakować jednostki zewnętrznej bezpośrednio do ściany domu, bo w nastepstwie będziesz jednym z kilku, który będzie narzekał na "głośność". Możesz wyjaśnić co masz na myśli przez "bezpośrednio do ściany domu"? Może być na piętrze, na balkonie, ale raczej będzie hałasować. Lepiej dać na gruncie, powinna być minimum 30 cm nad ziemią. Każda jednostka zewnętrzna hałasuje, więc powinna być zlokalizowana w takim miejscu, by nie było to uciążliwe. Dzięki za info, co do hałasu to gdyby była na piętrze, w tym miejscu gdzie obecnie myślę, to hasał nie byłby problemem, co innego jakby było na parterze tu byłby pewien problem. Jeśli będzie montował fachowiec, to doradzi gdzie. Właśnie mnie chodziło o to aby zdecydować czy: 1. Zmienić projekt tak aby można było zamontować pompę powietrzną na parterze. 2. Nie zamienić projektu, tylko zamienić miejscami kotłownię z pralnią i ustawić pompę na piętrze (balkonu nie będzie). 3. Nie zmieniać projektu i zdecydować się na pompę gruntową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.05.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Kolejny człek,który jest w błędzie lub niezbyt doinformowany. Jednostka zewnętrzna,gdy jest zamontowana na ścianie przenosi swoje wibracje,swoja głośność bezpośrednio na ścianę czyli do domu. Zatem ona nigdy nie powinna być montowana na ścianie,to jest bląd,który skutkuje tym,że popełniający powyższy bląd narzekają na "głośność" A po więcej szczegółów w tym tamacie to wyjaśni "finlandia" lub "Tomasz131" To są debesciaki foruma w tym zakresie, kasuja innych, dosłownie w tym temacie. Mylisz się i to bardzo - często jest mocowana na ścianie. Ale z mondrym lepiej nie dyskutować... Z mądrym czasem tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.05.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Mylisz się i to bardzo - często jest mocowana na ścianie. Ale z mondrym lepiej nie dyskutować... Z mądrym czasem tak. To ze czesto montowana na sciania nie oznacza ze to jest dobre. Ja zawsze montuje na zewnetrznym fundamencie i taki montaz minimalizuje przenoszenie sie wibracji do budynku. Jak czesto sie nie zgadzam z Arturo to akurat tu ma rację. Czy on jest "mondry", czy ja jestem "mondry" tego nie wiem. Ale wiem ze to lepsze rowiazanie aczkolwiek drozsze w inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.05.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 To ze czesto montowana na sciania nie oznacza ze to jest dobre. Ja zawsze montuje na zewnetrznym fundamencie i taki montaz minimalizuje przenoszenie sie wibracji do budynku. Jak czesto sie nie zgadzam z Arturo to akurat tu ma rację. Czy on jest "mondry", czy ja jestem "mondry" tego nie wiem. Ale wiem ze to lepsze rowiazanie aczkolwiek drozsze w inwestycji. Jakoś mój split nie przenosi drgań a jest właśnie na ścianie. Amortyzatory widać robią robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.05.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Jakoś mój split nie przenosi drgań a jest właśnie na ścianie. Amortyzatory widać robią robotę Niektórzy montują na kominie. Wszystko jest dla ludzi. Kto komu zabroni jak sie ten uprze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.05.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 To ze czesto montowana na sciania nie oznacza ze to jest dobre. Ja zawsze montuje na zewnetrznym fundamencie i taki montaz minimalizuje przenoszenie sie wibracji do budynku. Jak czesto sie nie zgadzam z Arturo to akurat tu ma rację. Czy on jest "mondry", czy ja jestem "mondry" tego nie wiem. Ale wiem ze to lepsze rowiazanie aczkolwiek drozsze w inwestycji. Ja napisałem: PC składa się z jednostki zewnętrznej i wewnętrznej. Jak sama nazwa wskazuje jednostka zewnętrzna będzie na zewnątrz. Może być na piętrze, na balkonie, ale raczej będzie hałasować. Lepiej dać na gruncie, powinna być minimum 30 cm nad ziemią. Ni z gruszki, ni z pietruszki na to odpisał @KILL em ALL : Kolejny człek,który jest w błędzie lub niezbyt doinformowany. Jednostka zewnętrzna,gdy jest zamontowana na ścianie przenosi swoje wibracje,swoja głośność bezpośrednio na ścianę czyli do domu. Zatem ona nigdy nie powinna być montowana na ścianie,to jest bląd,który skutkuje tym,że popełniający powyższy bląd narzekają na "głośność" A po więcej szczegółów w tym tamacie to wyjaśni "finlandia" lub "Tomasz131" To są debesciaki foruma w tym zakresie, kasuja innych, dosłownie w tym temacie. Nie wiem jaką myśl chciał mi przekazać, ale na pewno było to "mondre"... A tak przy okazji - swoją będę montował na gruncie, mimo że wydaje się być cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.05.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Ja swoją zamontowałem na osobnym fundamencie około 60 cm od budynku. Obecnie grzeje podłogi to chodzi ostro jednak ciężko mi powiedzieć o głośności bo non-stop wieje i w zasadzie to jej nie słychać jak przyjdą bezwietrzne dni to ocenie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.05.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Jakoś mój split nie przenosi drgań a jest właśnie na ścianie. Amortyzatory widać robią robotę Masz wszystko w domu zainstalowane prawidłowo, pogratulowac, naprawdę takich idealnych instalacji nie spotyka sie duzo, a wrecz przeciwnie jest to rzadkosc. Wracając do meritum Arturowi chodziło o jednostkę zewnętrzną duzej mocy dwuwentylatorową bo taka ma. Czy mozna to porównac z jednostką o mocy ok 3 kW, sadze ze nie, ale zawsze jest okazja aby sie pochwalic brakiem drgan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 04.05.2019 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) Dziękuję wszystkim za informacje, dużo mi to dało do myśleniaZawsze powietrzne pompy ciepła, które widziałem u ludzi wyglądały takhttp://www.pompyciepla-podhale.com.pl/images/gallery/resize/Pompa_Ciep%C5%82a_008.jpg Teraz wiem, ze są inne opcje, zrozumiałem wady takiego montażu i w sumie nie chodzi tylko o głośność i wibracje. Swoją drogą czytałem, że rury prowadzące od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej najlepiej powinny mieć poniżej 30m, ponieważ powyżej zaczynają mocno rosną straty energii. Edytowane 4 Maja 2019 przez aston84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 05.05.2019 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek&p=7542505&viewfull=1#post7542505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Jakoś mój split nie przenosi drgań a jest właśnie na ścianie. Amortyzatory widać robią robotę A jak dużego masz tego splita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 (edytowane) Są następujące możliwości : j.z. zamontowana do ściany może przenosić drgania ( bardzo prawdopodobne) j.z. zamontowana do ściany nie przenosi drgań i j.z. zamontowana na oddzielnym fundamencie w gruncie na 100 % nie przenosi drgań można wybierać. Widziałem wersję PC na dachu drewnianego domu dramat A można tak Edytowane 5 Maja 2019 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 A jak dużego masz tego splita Trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2019 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Masz wszystko w domu zainstalowane prawidłowo, pogratulowac, naprawdę takich idealnych instalacji nie spotyka sie duzo, a wrecz przeciwnie jest to rzadkosc. Wracając do meritum Arturowi chodziło o jednostkę zewnętrzną duzej mocy dwuwentylatorową bo taka ma. Czy mozna to porównac z jednostką o mocy ok 3 kW, sadze ze nie, ale zawsze jest okazja aby sie pochwalic brakiem drgan. Moim zdaniem cały sukces tkwi w dobrym montażu i użytych materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Masz wszystko w domu zainstalowane prawidłowo, pogratulowac, naprawdę takich idealnych instalacji nie spotyka sie duzo, a wrecz przeciwnie jest to rzadkosc. Wracając do meritum Arturowi chodziło o jednostkę zewnętrzną duzej mocy dwuwentylatorową bo taka ma. Czy mozna to porównac z jednostką o mocy ok 3 kW, sadze ze nie, ale zawsze jest okazja aby sie pochwalic brakiem drgan. Nie chwalę się bo i czym. Piszę jak jest. Większa jednostka to i drgań więcej, fakt. Tylko po co dogryzanie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 A jak dużego masz tego splita Źle przeczytałem, myślałem o tym jak długo go mam. Prostuję - 3,5 kW. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Sprężarka w splicie 3,5 kW ma moc okoo 1 kW. a w PC dochodzi do 5 kW. I jeszcze najgorsze , PC pracuje najmocniej w cichą mroźną noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.06.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Witam, Przy montażu jednostki zewnętrznej pompy ciepła należy pamiętać o poniższych zasadach. Usytuowanie parownika pompy ciepła na zewnątrz budynku nie powinno być w odległości większej niż 30 metrów od skraplacza. Ponadto należy zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Natomiast usytuowanie parownika według kierunku światła nie jest istotne dla pracy pompy ciepła. Podsumowując, zalecany jest montaż parownika przy budynku w odległości 40 cm od ściany i jak najdalej od okien. Dodatkowo jeżeli parownik nie posiada wbudowanego zabezpieczenie przenoszenia drgań na konstrukcję budynku, wymagane będzie stosowanie dodatkowej warstwy wibroizolacyjnej w fundamencie. Jednostka zewnętrzna może być zainstalaowana na piętrze np na balkonie. Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej powietrznej pompy ciepła proponuję również zapoznać się z ofertą marki Buderus, w której znajdują się pompy ciepła z rodziny Logatherm. W celu doboru pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts