Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł gazowy Vaillant, Brojtle, a może Termet?

jojoro

Recommended Posts

W ciągu najbliższych miesięcy będę wymieniał stary kocioł na eko na gazowy.

Dom z 1936r, trochę docieplony styropianem grafitowym 10 cm. Okna stare plastikowe 2-szybowe. Instalacja tylko grzejniki blaszane z głowicami elektronicznymi. Dom będzie w kolejnych latach dalej modernizowany (docieplenie wełną dachu, stopniowa wymiana okien)

W domu utrzymuję ok 23C we wszystkich pomiszczeniach. W największe mrozy puszczam na grzejniki wodę 45C w okresach przejściowych wystarcza 33C

Przy temperaturach w okolicach 0C daję 40C na grzejniki.

Mam też instalację solarną do CWU ze zbiornikiem 200L z dwoma wężownicami. Solary były z dofinansowania i dawali jakiś słaby sterownik solarcomp 911, który nie ma możliwości podgladu temeratury CWU z jakiegoś panelu w pokoju czy przez internet dlatego chciałbym aby sterownik kotła gazowego potrafił tym sterować.

Mam też bardzo twardą wodę, zależy mi więc aby wymiennik to zniósł/łatwo się czyścił.

Znalazłem taki kocioł:

Vaillant ecoTec exclusive VC 256/5-7 + VR70 + Multimatic 700/4f (bezprzewodowy) +VR920.

Wydaje mi się że spełnia to moje oczekiwania - sterowanie solarami, sterowanie przez wifi, pełny sterownik radiowy, kocioł z dużą modulacją ze zbiornikem ze stali nierdzewnej ale samo to, to już koszt w najtańszym sklepie w necie >10000zł. A gdzie jeszcze komin (nie mam możliwości wyprowadzenia przez ścianę, a komin 12 m wysoki), pompka do skroplin - kanalizacja trochę powyżej kotłą, jakieś siłowniki, zawory no i robocizna fachowca.

Może jest coś tańszego co mnie nie zje tak finansowo a spełni oczekiwania?

W okolicy jest monter który bardzo zachwala i montuje wszystkim jak głupi "Brojtle" ale ja nie znam w ogóle tego systemu i nie wiem jakie są odpowiedniki w stosunku do Vaillanta. Mało też opinii na forum co do tych kotłów.

Zastanawiam się też nad jakimś Termetem, ale nie wiem czy może wysterować solary w jakiś inteligentny sposób.

Edytowane przez jojoro

• 3 weeks później...

Witam,

Jeżeli myśli Pan nad wyborem sprawdzonego gazowego kotła kondensacyjnego do swojego domu, to zachęcam do sprawdzenia oferty gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Logamax plus marki Buderus. Nasze kotły cechują się wysoką jakością wykonania, co gwarantuje wydajną oraz bezawaryjną pracę. W celu doboru gazowego kotła kondensacyjnego o odpowiedniej mocy najlepszym rozwiązaniem będzie bezpośredni kontakt z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Instalatorzy pomogą również z montażem i pierwszym uruchomieniem kotła. Wyszukiwarkę instalatorów w zależności od ich lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Bardziej szczegółowe informacje o naszych kotłach kondensacyjnych z rodziny Logamax plus, dostępne są również na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

W okolicy jest monter który bardzo zachwala i montuje wszystkim jak głupi "Brojtle" ale ja nie znam w ogóle tego systemu i nie wiem jakie są odpowiedniki w stosunku do Vaillanta. Mało też opinii na forum co do tych kotłów.

b.

Mam zamontowany Brotje, to jest dramat. Wymieniona płyta główna, płukanie wymiennika co 2-3 lata, poszukaj na forum brotje lub broetje. Omijać dużym łukiem.

Zastanawiam się też nad jakimś Termetem, ale nie wiem czy może wysterować solary w jakiś inteligentny sposób.

a to kocioł gazowy ma sterować solarami ?

co do kotła polecam termet. robi robotę i jest najtańszy. jak za 10 czy 15 llat padnie to kupisz taki sam. po co przepłacać...

Jadnofunkcyjny WBS22C chyba, z 2007 roku. Wodę uzupełniam raz na 2-3 lata jak spadnie ciśnienie. Woda twarda ale nie wiem ile dokładnie, okolice Poznania.

Miałem piec Vaxxx..., 3 razy płukany w okresie 10 lat - koszt 1200łz, padła pompa po 8 latach koszt 800zł, serwis: 200zł/rok. Ale czy to jest taki dramat, czy po prostu woda nie odpowiednia i pech.

Odnośnie Brotje, jaki masz model, jaka masz twardość wody i jak często uzupełniasz wodę w instalacji?

Zła woda , za często dolewasz i źle grzejesz i masz zły prąd zły gaz .A kocioł doskonały . to wersja dystrybutora.

Weź Vajlanta od zamontowania minęło 9 lat nic nie robione. Podobnie mają ATAGi ale drogie.