jojoro 03.05.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) W ciągu najbliższych miesięcy będę wymieniał stary kocioł na eko na gazowy.Dom z 1936r, trochę docieplony styropianem grafitowym 10 cm. Okna stare plastikowe 2-szybowe. Instalacja tylko grzejniki blaszane z głowicami elektronicznymi. Dom będzie w kolejnych latach dalej modernizowany (docieplenie wełną dachu, stopniowa wymiana okien)W domu utrzymuję ok 23C we wszystkich pomiszczeniach. W największe mrozy puszczam na grzejniki wodę 45C w okresach przejściowych wystarcza 33CPrzy temperaturach w okolicach 0C daję 40C na grzejniki. Mam też instalację solarną do CWU ze zbiornikiem 200L z dwoma wężownicami. Solary były z dofinansowania i dawali jakiś słaby sterownik solarcomp 911, który nie ma możliwości podgladu temeratury CWU z jakiegoś panelu w pokoju czy przez internet dlatego chciałbym aby sterownik kotła gazowego potrafił tym sterować.Mam też bardzo twardą wodę, zależy mi więc aby wymiennik to zniósł/łatwo się czyścił. Znalazłem taki kocioł:Vaillant ecoTec exclusive VC 256/5-7 + VR70 + Multimatic 700/4f (bezprzewodowy) +VR920. Wydaje mi się że spełnia to moje oczekiwania - sterowanie solarami, sterowanie przez wifi, pełny sterownik radiowy, kocioł z dużą modulacją ze zbiornikem ze stali nierdzewnej ale samo to, to już koszt w najtańszym sklepie w necie >10000zł. A gdzie jeszcze komin (nie mam możliwości wyprowadzenia przez ścianę, a komin 12 m wysoki), pompka do skroplin - kanalizacja trochę powyżej kotłą, jakieś siłowniki, zawory no i robocizna fachowca. Może jest coś tańszego co mnie nie zje tak finansowo a spełni oczekiwania? W okolicy jest monter który bardzo zachwala i montuje wszystkim jak głupi "Brojtle" ale ja nie znam w ogóle tego systemu i nie wiem jakie są odpowiedniki w stosunku do Vaillanta. Mało też opinii na forum co do tych kotłów. Zastanawiam się też nad jakimś Termetem, ale nie wiem czy może wysterować solary w jakiś inteligentny sposób. Edytowane 3 Maja 2019 przez jojoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 03.05.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad Ariston Genus One System wraz z sterownikiem Cube s. Kocioł ma dobrą modulacje, możliwość sterowania przez aplikacje, możliwość tworzenia kilku stref itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 24.05.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Witam, Jeżeli myśli Pan nad wyborem sprawdzonego gazowego kotła kondensacyjnego do swojego domu, to zachęcam do sprawdzenia oferty gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Logamax plus marki Buderus. Nasze kotły cechują się wysoką jakością wykonania, co gwarantuje wydajną oraz bezawaryjną pracę. W celu doboru gazowego kotła kondensacyjnego o odpowiedniej mocy najlepszym rozwiązaniem będzie bezpośredni kontakt z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Instalatorzy pomogą również z montażem i pierwszym uruchomieniem kotła. Wyszukiwarkę instalatorów w zależności od ich lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Bardziej szczegółowe informacje o naszych kotłach kondensacyjnych z rodziny Logamax plus, dostępne są również na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 27.05.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 W okolicy jest monter który bardzo zachwala i montuje wszystkim jak głupi "Brojtle" ale ja nie znam w ogóle tego systemu i nie wiem jakie są odpowiedniki w stosunku do Vaillanta. Mało też opinii na forum co do tych kotłów. b. Mam zamontowany Brotje, to jest dramat. Wymieniona płyta główna, płukanie wymiennika co 2-3 lata, poszukaj na forum brotje lub broetje. Omijać dużym łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 27.05.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Mam zamontowany Brotje, to jest dramat. Wymieniona płyta główna, płukanie wymiennika co 2-3 lata, poszukaj na forum brotje lub broetje. Omijać dużym łukiem. Odnośnie Brotje, jaki masz model, jaka masz twardość wody i jak często uzupełniasz wodę w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 28.05.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Odnośnie Brotje, jaki masz model, jaka masz twardość wody i jak często uzupełniasz wodę w instalacji? Jadnofunkcyjny WBS22C chyba, z 2007 roku. Wodę uzupełniam raz na 2-3 lata jak spadnie ciśnienie. Woda twarda ale nie wiem ile dokładnie, okolice Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.05.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Zastanawiam się też nad jakimś Termetem, ale nie wiem czy może wysterować solary w jakiś inteligentny sposób. a to kocioł gazowy ma sterować solarami ? co do kotła polecam termet. robi robotę i jest najtańszy. jak za 10 czy 15 llat padnie to kupisz taki sam. po co przepłacać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 31.05.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Jadnofunkcyjny WBS22C chyba, z 2007 roku. Wodę uzupełniam raz na 2-3 lata jak spadnie ciśnienie. Woda twarda ale nie wiem ile dokładnie, okolice Poznania. Miałem piec Vaxxx..., 3 razy płukany w okresie 10 lat - koszt 1200łz, padła pompa po 8 latach koszt 800zł, serwis: 200zł/rok. Ale czy to jest taki dramat, czy po prostu woda nie odpowiednia i pech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.05.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Odnośnie Brotje, jaki masz model, jaka masz twardość wody i jak często uzupełniasz wodę w instalacji? Zła woda , za często dolewasz i źle grzejesz i masz zły prąd zły gaz .A kocioł doskonały . to wersja dystrybutora. Weź Vajlanta od zamontowania minęło 9 lat nic nie robione. Podobnie mają ATAGi ale drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts