Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w kuchni kanałem zewnętrznym

Recommended Posts

Witajcie, szukałem pomocy ale nie znalazłem, remontujemy dom z lat 70, przenosimy kuchnie do narożnika jak na zdjęciu. Kanalizę wodę prąd wszystko już mam zaplanowane, pozostaje kwestia wentylacji.

Kominy (7 sztuk) wszystkie są w środku budynku oraz dodatkowo są dwa kanały po bokach domu (dach płaski)

Jeden do garażu drugi do pomieszczenia w piwnicy w którym jest licznik gazu. Na potrzeby przejęcia tego kanału licznik zostanie przeniesiony albo zostanie w pomieszczeniu zrobiony przelot na dwór.

Dom jest obecnie ocieplony 5cm a docelowo 15cm.

1. Pytanie pierwsze czy taki zewnętrzny kanał nada sie do kuchni do podłączenia pod okap? w tym sensie czy np ciepłe powietrze nie skropli się w środku i nie będzie ciągle wilgoci w tym kanale ? Te w środku domu jednak maja ciepło.

2. Drugie pytanie, z racji że będzie jeden kanał oraz kuchnia indukcyjna polecono mi taki system https://went-ar.pl/hybrydowy-system-wentylacji-awentis-economy-aw100 czyli normalnie wentylacja grawitacyjna przez kratkę a po włączeniu okapu zamyka się kratka i następuje wyrzutu do komina, alternatywą jest robienie przelotu przez ścianę czego chciałbym uniknąć.

kominy.jpg

Edytowane przez dobropol

ja zrobiłem wyrzutnię okapu przez ścianę (ściana zewnętrzna wybruzdowana pod kanał prostokątny bruzda wyłożona ociepleniem wszystko licowało z murem na to poszła izolacja styropian jako ocieplenie całego domu wyrzutnia na dole gdzie jest zróżnicowanie grubości między izolacją ściany i fundamentu działa dobrze