dobropol 03.05.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) Witajcie, szukałem pomocy ale nie znalazłem, remontujemy dom z lat 70, przenosimy kuchnie do narożnika jak na zdjęciu. Kanalizę wodę prąd wszystko już mam zaplanowane, pozostaje kwestia wentylacji. Kominy (7 sztuk) wszystkie są w środku budynku oraz dodatkowo są dwa kanały po bokach domu (dach płaski) Jeden do garażu drugi do pomieszczenia w piwnicy w którym jest licznik gazu. Na potrzeby przejęcia tego kanału licznik zostanie przeniesiony albo zostanie w pomieszczeniu zrobiony przelot na dwór. Dom jest obecnie ocieplony 5cm a docelowo 15cm. 1. Pytanie pierwsze czy taki zewnętrzny kanał nada sie do kuchni do podłączenia pod okap? w tym sensie czy np ciepłe powietrze nie skropli się w środku i nie będzie ciągle wilgoci w tym kanale ? Te w środku domu jednak maja ciepło. 2. Drugie pytanie, z racji że będzie jeden kanał oraz kuchnia indukcyjna polecono mi taki system https://went-ar.pl/hybrydowy-system-wentylacji-awentis-economy-aw100 czyli normalnie wentylacja grawitacyjna przez kratkę a po włączeniu okapu zamyka się kratka i następuje wyrzutu do komina, alternatywą jest robienie przelotu przez ścianę czego chciałbym uniknąć. Edytowane 3 Maja 2019 przez dobropol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 04.05.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 ja zrobiłem wyrzutnię okapu przez ścianę (ściana zewnętrzna wybruzdowana pod kanał prostokątny bruzda wyłożona ociepleniem wszystko licowało z murem na to poszła izolacja styropian jako ocieplenie całego domu wyrzutnia na dole gdzie jest zróżnicowanie grubości między izolacją ściany i fundamentu działa dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts