grzegorz wróbel 2000 22.10.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Poradzono mi abym ocieplił drewniany strop odpadami styropianowymi. Są tanie i podobno skuteczne, ale jakie właściwie mają parametry izolacyjne nie udało mi się ustalić. Nie wiem także jak właściwie trzeba je układać - może jakoś ubijać...? Może ktoś ma doświadczenia w podobnej sprawie. Będą wdzięczny za wszelką informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.10.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Już kiedyś pisałem an podobny temat na Forum mianowicie można ocieplać zmielonym styropianem lub granulatem styropianowym. Efekty są zaskakująco dobre. Zastosowanie - przy ocieplaniu pustek powietrznych w domach budowanych w latach 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 24.10.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Ważne aby było w miarę szczelnie niektóre kawałki mogą być duże nawet połówki płyt ale pomiedzy nimi musiałyby być małe kawałeczki wielkości np grochu. musisz tylko obmyśleć jak połamać na taki groszek ale przed Tobą przecież długie zimowe wieczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.10.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 ... musisz tylko obmyśleć jak połamać na taki groszek ale przed Tobą przecież długie zimowe wieczory Przepuścić przez dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz wróbel 2000 25.10.2004 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Wiem, że na forum było już o tym. Stąd się dowiedziałem o całej sprawie. Ale wciąż nie wiem co to znaczy "zaskakująco dobre rezultaty". Jaka jest izolacyjność termiczna takiego granulatu albo inaczej jaka powinna być grubość warstwy granulatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.10.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 ... Jaka jest izolacyjność termiczna takiego granulatu albo inaczej jaka powinna być grubość warstwy granulatu? Można ją porównać do FS 10, FS 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz wróbel 2000 31.10.2004 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 wielkie dzięki to mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Wiem, że na forum było już o tym. Stąd się dowiedziałem o całej sprawie. Ale wciąż nie wiem co to znaczy "zaskakująco dobre rezultaty". Jaka jest izolacyjność termiczna takiego granulatu albo inaczej jaka powinna być grubość warstwy granulatu? rezultaty sa dobre - potwierdzam na warstwie scinek styropianu, wylałem granulat styropianowy mieszany "na mokro" w betoniarce - jest to warstwa ok 20 cm - 25 cm w której "schowałem" wystajace nad stropem żebra, belki i podciagi na tym ułożony jest jastrych kiedys firma produkujaca styropian sprzedawała "na kilogramy" granulat w tzw "rekawach foliowych" czyli olbrzymich workach jednak samodzielne "wyprodukowanie" granulatu ze scinek jest mozliwe w chałupniczych warunkach, tak jak ułożenie go "na mokro" aby poźniej stanowił litą i twardą powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz wróbel 2000 01.11.2004 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Czy w ten sposób można uzyskać materiał o twardości powiedzmy styropianu FS 20? Tzn. czy nadaje sie pod zwykłą posadzkę, a jeśli tak, to jak (z czego, w jakich proporcjach) właściwie sporządza się taką mieszankę w betoniarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 mozna uzyskać od w miare miekkiego po twardy skład togranulat styropianowy, piasek, wapno, cement, wodao ile ma byc b. twardy rezygnujesz z wapna na rzecz wiekszej ilosci piasku i cementu i dodajesz plastyfikatorproporcje beda zalezne m.in. od pojemnosci betoniarki i wymagań wytrzymałosciowych mieszanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.11.2004 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Czy w ten sposób można uzyskać materiał o twardości powiedzmy styropianu FS 20? Tzn. czy nadaje sie pod zwykłą posadzkę, ...? Niestety twardości takiego granulatu (ścinek) nie da się zwiększyćdo FS20 a tymbardziej zastosować go pod jastrych. Dlaczego? Mianowicie stryropian produkuje się mniej więcej tak: Są pewne formy do której wsypuje się tyle nniespienionego granulatu aby uzyskać pożądany rodzaj styropiau np.: na 1 m3 FS15 wsypuje 15 kg, na 1m3 FS30 wsypuje się 30kg. Następnie podwpływem temperatury sniespieniony granulat rozpręża sięłej powierzchni formy. Odpady styropianowe już raz były poddane temperaturze i niestety nie zwiększą drugi raz swojej objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.11.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 mozna uzyskać od w miare miekkiego po twardy skład to granulat styropianowy, piasek, wapno, cement, woda o ile ma byc b. twardy rezygnujesz z wapna na rzecz wiekszej ilosci piasku i cementu i dodajesz plastyfikator proporcje beda zalezne m.in. od pojemnosci betoniarki i wymagań wytrzymałosciowych mieszanki Niestety tak otrzymana mieszanka znacznie traci swoje pierwotne właściwości termoizolacyjne i powyższe rozwiązanie traci sens z pierwotnym zadaniem. Wszelkiego rodzaju próby mieszania styropianu z cementem, piaskiem czy nawet trocinami odradzam a nawet jestem kategorycznym przeciwnikiem!!!! Można natomiast wdmuchnąć taki granulat pod dechy na legarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz wróbel 2000 02.11.2004 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Pomysłem mieszanki granulatu z cementem zainteresowałem się, bo oprócz ocieplenia stropu czeka mnie podniesienie (wyrównanie) podłóg o jakieś 13 cm. Musi to być lekki materiał i najlepiej tani. Na walorach termicznych mi nie zależy, bo będę miał użytkowe piwnice. Piszesz, że w ten sposób nie można uzyskać twardego materiału. Na mój rozum kulka styropianu ma taką samą wytrzymałość na ściskanie jak cała płyta - przecież płyta zrobiona jest z kulek. Więc, jeśliby wziąć odpady z FS 20 i jakoś połączyć (np. cementem)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.11.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Pomysłem mieszanki granulatu z cementem zainteresowałem się, bo oprócz ocieplenia stropu czeka mnie podniesienie (wyrównanie) podłóg o jakieś 13 cm. Musi to być lekki materiał i najlepiej tani. Na walorach termicznych mi nie zależy, bo będę miał użytkowe piwnice. Piszesz, że w ten sposób nie można uzyskać twardego materiału. Na mój rozum kulka styropianu ma taką samą wytrzymałość na ściskanie jak cała płyta - przecież płyta zrobiona jest z kulek. Więc, jeśliby wziąć odpady z FS 20 i jakoś połączyć (np. cementem)... Grzegorz nawet o ile granulat styropianowy FS 15 połaczysz z cementem i piaskiem to zwiekszysz twardośc tej mieszanki jako całości tak ze stanie trwadsza niz sam granulat teoretyzowanie owszem jest dobre jest dobre ... ale nie zawsze sie sprawdza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.11.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Kulka styropianu wcale nie musi miec takiej samej wytrzymalosci na sciskanie jak cala plyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.11.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Ale wcale nie uwazam tej ideii laczenia styropianu z betonem jako pomysl szczesliwy. Bo niby co to za matreial ma wyjsc - ani ociepleniowy ani jastrych ani beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2004 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 co to za materiał ma być ? Musi to być lekki materiał i najlepiej tani. dodam - łatwoformowalny, dopasowujacy sie do kształtów i w miare mocny - jest to istotne tam gdzie nad stropem wystaja belki, zebra, i beton nierówno rozprowadzony, wystajace peszle instalacji elekrycznej czy rury osłonowe inastalacji c.o. itp. a ze przy okazji taki "mix" jest dobrym izolatorem o zwiekszonej wytrzymałości - czy to wada ? niedokładnie spasowany styropian w takich miejscach lub docisnieta "na siłe" wełna równiez nie stanowi dobrej izolacji wiec zalezy co kto chce osiagnać i jakim kosztem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.11.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Zgoda. Tylko ten material nie ma zadnych porownywalnych wlasciwosci fizycznych i mechanicznych w stosunku do klasycznych materialow spelniajacych tyko jedna funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Zgoda. Tylko ten material nie ma zadnych porownywalnych wlasciwosci fizycznych i mechanicznych w stosunku do klasycznych materialow spelniajacych tyko jedna funkcje. tak - to prawda ten materiał jest urabialny i mozna go wykonac na rózne sposoby albo bardziej "na wytrzymałość " - wtedy warstwa jastrychu na takim ociepleniu moze byc minimalna - bo ten "mix" nie spreżynuje jak styropian czy wełna lub bardziej "na puszyście" - wtedy jest lepszym izolatorem dodatkowa zaleta - to tego mixu nie lubia gryzonie w przeciwieństwie do wełny czy styropianu ... ... Wszelkiego rodzaju próby mieszania styropianu z cementem, piaskiem czy nawet trocinami odradzam a nawet jestem kategorycznym przeciwnikiem!!!! ... wolno Ci być przeciwnikiem łaczenia trocin cementu, piasku czy granulowanego styropianu ... ja uważam ze to dobry materiał http://www.techbud.com.pl/trocinobeton.htm http://www.techbud.com.pl/es-foto2.jpg http://www.techbud.com.pl/es-wspk4.jpg Współczynnik "k" W/(m2K) - 0,25 ... zarówno wytrzymały jak i dobrze izolujacy materiał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz wróbel 2000 11.11.2004 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 pitbull twierdziTylko ten material nie ma zadnych porownywalnych wlasciwosci fizycznych i mechanicznych w stosunku do klasycznych materialow spelniajacych tyko jedna funkcjea brzoza jest całkiem odmiennego zdania. Kto ma rację? Czy któreś z was ma jakieś sprawdzone dane i może podać ich źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts