Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie stropu odpadami

grzegorz wróbel 2000

Recommended Posts

Poradzono mi abym ocieplił drewniany strop odpadami styropianowymi. Są tanie i podobno skuteczne, ale jakie właściwie mają parametry izolacyjne nie udało mi się ustalić. Nie wiem także jak właściwie trzeba je układać - może jakoś ubijać...? Może ktoś ma doświadczenia w podobnej sprawie. Będą wdzięczny za wszelką informację.

Wiem, że na forum było już o tym. Stąd się dowiedziałem o całej sprawie. Ale wciąż nie wiem co to znaczy "zaskakująco dobre rezultaty". Jaka jest izolacyjność termiczna takiego granulatu albo inaczej jaka powinna być grubość warstwy granulatu?

rezultaty sa dobre - potwierdzam

na warstwie scinek styropianu, wylałem granulat styropianowy mieszany "na mokro" w betoniarce - jest to warstwa ok 20 cm - 25 cm

w której "schowałem" wystajace nad stropem żebra, belki i podciagi

na tym ułożony jest jastrych

kiedys firma produkujaca styropian sprzedawała "na kilogramy" granulat w tzw "rekawach foliowych" czyli olbrzymich workach

jednak samodzielne "wyprodukowanie" granulatu ze scinek jest mozliwe w chałupniczych warunkach, tak jak ułożenie go "na mokro" aby poźniej stanowił litą i twardą powierzchnie

mozna uzyskać od w miare miekkiego po twardy

skład to

granulat styropianowy, piasek, wapno, cement, woda

o ile ma byc b. twardy rezygnujesz z wapna na rzecz wiekszej ilosci piasku i cementu i dodajesz plastyfikator

proporcje beda zalezne m.in. od pojemnosci betoniarki i wymagań wytrzymałosciowych mieszanki

Czy w ten sposób można uzyskać materiał o twardości powiedzmy styropianu FS 20? Tzn. czy nadaje sie pod zwykłą posadzkę, ...?

Niestety twardości takiego granulatu (ścinek) nie da się zwiększyćdo FS20 a tymbardziej zastosować go pod jastrych. Dlaczego? Mianowicie stryropian produkuje się mniej więcej tak:

Są pewne formy do której wsypuje się tyle nniespienionego granulatu aby uzyskać pożądany rodzaj styropiau np.: na 1 m3 FS15 wsypuje 15 kg, na 1m3 FS30 wsypuje się 30kg. Następnie podwpływem temperatury sniespieniony granulat rozpręża sięłej powierzchni formy.

Odpady styropianowe już raz były poddane temperaturze i niestety nie zwiększą drugi raz swojej objętości.

mozna uzyskać od w miare miekkiego po twardy

skład to

granulat styropianowy, piasek, wapno, cement, woda

o ile ma byc b. twardy rezygnujesz z wapna na rzecz wiekszej ilosci piasku i cementu i dodajesz plastyfikator

proporcje beda zalezne m.in. od pojemnosci betoniarki i wymagań wytrzymałosciowych mieszanki

Niestety tak otrzymana mieszanka znacznie traci swoje pierwotne właściwości termoizolacyjne i powyższe rozwiązanie traci sens z pierwotnym zadaniem.

Wszelkiego rodzaju próby mieszania styropianu z cementem, piaskiem czy nawet trocinami odradzam a nawet jestem kategorycznym przeciwnikiem!!!!

Można natomiast wdmuchnąć taki granulat pod dechy na legarach.

Pomysłem mieszanki granulatu z cementem zainteresowałem się, bo oprócz ocieplenia stropu czeka mnie podniesienie (wyrównanie) podłóg o jakieś 13 cm. Musi to być lekki materiał i najlepiej tani. Na walorach termicznych mi nie zależy, bo będę miał użytkowe piwnice. Piszesz, że w ten sposób nie można uzyskać twardego materiału. Na mój rozum kulka styropianu ma taką samą wytrzymałość na ściskanie jak cała płyta - przecież płyta zrobiona jest z kulek. Więc, jeśliby wziąć odpady z FS 20 i jakoś połączyć (np. cementem)...

Pomysłem mieszanki granulatu z cementem zainteresowałem się, bo oprócz ocieplenia stropu czeka mnie podniesienie (wyrównanie) podłóg o jakieś 13 cm. Musi to być lekki materiał i najlepiej tani. Na walorach termicznych mi nie zależy, bo będę miał użytkowe piwnice. Piszesz, że w ten sposób nie można uzyskać twardego materiału. Na mój rozum kulka styropianu ma taką samą wytrzymałość na ściskanie jak cała płyta - przecież płyta zrobiona jest z kulek. Więc, jeśliby wziąć odpady z FS 20 i jakoś połączyć (np. cementem)...

Grzegorz nawet o ile granulat styropianowy FS 15 połaczysz z cementem i piaskiem to zwiekszysz twardośc tej mieszanki jako całości tak ze stanie trwadsza niz sam granulat

teoretyzowanie owszem jest dobre jest dobre ... ale nie zawsze sie sprawdza ...

co to za materiał ma być ?

Musi to być lekki materiał i najlepiej tani.

dodam - łatwoformowalny, dopasowujacy sie do kształtów i w miare mocny

- jest to istotne tam gdzie nad stropem wystaja belki, zebra, i beton nierówno rozprowadzony, wystajace peszle instalacji elekrycznej czy rury osłonowe inastalacji c.o. itp.

a ze przy okazji taki "mix" jest dobrym izolatorem o zwiekszonej wytrzymałości - czy to wada ?

niedokładnie spasowany styropian w takich miejscach lub docisnieta "na siłe" wełna równiez nie stanowi dobrej izolacji

wiec

zalezy co kto chce osiagnać i jakim kosztem ...

Zgoda. Tylko ten material nie ma zadnych porownywalnych wlasciwosci fizycznych i mechanicznych w stosunku do klasycznych materialow spelniajacych tyko jedna funkcje.

tak - to prawda

ten materiał jest urabialny i mozna go wykonac na rózne sposoby

albo bardziej "na wytrzymałość " - wtedy warstwa jastrychu na takim ociepleniu moze byc minimalna - bo ten "mix" nie spreżynuje jak styropian czy wełna

lub bardziej

"na puszyście" - wtedy jest lepszym izolatorem

dodatkowa zaleta - to tego mixu nie lubia gryzonie

w przeciwieństwie do wełny czy styropianu ...

... Wszelkiego rodzaju próby mieszania styropianu z cementem, piaskiem czy nawet trocinami odradzam a nawet jestem kategorycznym przeciwnikiem!!!! ...

wolno Ci być przeciwnikiem łaczenia trocin cementu, piasku czy granulowanego styropianu ...

ja uważam ze to dobry materiał

http://www.techbud.com.pl/trocinobeton.htm

http://www.techbud.com.pl/es-foto2.jpg

http://www.techbud.com.pl/es-wspk4.jpg

Współczynnik "k" W/(m2K) - 0,25 ...

zarówno wytrzymały jak i dobrze izolujacy materiał ...

pitbull twierdzi
Tylko ten material nie ma zadnych porownywalnych wlasciwosci fizycznych i mechanicznych w stosunku do klasycznych materialow spelniajacych tyko jedna funkcje
a brzoza jest całkiem odmiennego zdania. Kto ma rację? Czy któreś z was ma jakieś sprawdzone dane i może podać ich źródło