Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to zrobić i czy warto?

Recommended Posts

Dzień dobry.

Jestem nowy na forum dlatego na wstępie chciałbym się przywitać.

Przechodząc do meritum, męczy mnie mój problem - otóż od 10 lat mieszkam w swoim domku, w którym jest mi bardzo dobrze, ale mam ogrzewanie na ekogroszek i niestety tylko kaloryfery, żadnej podłogówki, a chciałbym przejść na ogrzewanie ekologiczne, tzn. pompę ciepła. Czy w związku z tym muszę zrywać posadzki i rozprowadzać podłogówkę, nie ma żadnego rozwiązania pośredniego ?

I drugi problem, mniej uciążliwy ale jednak, jak się budowałem to przy swoim, wówczas, dyletanctwie dałem się namówić na tynki z płyty K/G - przyklejane na klej. Generalnie kolejna moja porażka, tutaj podobna sytuacja, tzn. również wszystko by trzeba było zrywać i od podstaw żeby zrobić np. tynk gipsowy?

PS

Gdyby nie to, że działka jest w bardzo dobrej okolicy i sam dom jest dla mnie i mojej rodziny wygodny, to zacząłbym rozważać nowy, ale w obecnej sytuacji muszę rozwiązać ten problem z tym co jest, będę zobowiązany za wszelkie uwagi.

Co do KG to na szczęście (poza sufitem, który już przeszedł do klasyki) na ścianach nie mam większych problemów ale narzekam na ten rodzaj tynków - bardzo miękkie i zabierają trochę z powierzchni domu.

Co to wątków z PC będę śledził.

W alternatywie mam jeszcze w niedalekiej przyszłości gaz w ziemi, miejscowość już została zgazyfikowana i jest nadzieja, że w ciągu 1 może 2 lat popłynie błękitne paliwo.