ganza 04.05.2019 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Dzień dobry. Jestem nowy na forum dlatego na wstępie chciałbym się przywitać.Przechodząc do meritum, męczy mnie mój problem - otóż od 10 lat mieszkam w swoim domku, w którym jest mi bardzo dobrze, ale mam ogrzewanie na ekogroszek i niestety tylko kaloryfery, żadnej podłogówki, a chciałbym przejść na ogrzewanie ekologiczne, tzn. pompę ciepła. Czy w związku z tym muszę zrywać posadzki i rozprowadzać podłogówkę, nie ma żadnego rozwiązania pośredniego ?I drugi problem, mniej uciążliwy ale jednak, jak się budowałem to przy swoim, wówczas, dyletanctwie dałem się namówić na tynki z płyty K/G - przyklejane na klej. Generalnie kolejna moja porażka, tutaj podobna sytuacja, tzn. również wszystko by trzeba było zrywać i od podstaw żeby zrobić np. tynk gipsowy? PSGdyby nie to, że działka jest w bardzo dobrej okolicy i sam dom jest dla mnie i mojej rodziny wygodny, to zacząłbym rozważać nowy, ale w obecnej sytuacji muszę rozwiązać ten problem z tym co jest, będę zobowiązany za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 04.05.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Są pompy ciepła które podołają kaloryferom - droogie. Ja namawiałbym do rekuperacji z pompą ciepła - ogrzewanie nawiewem. Dobrze zaprojektowane i zrobione jest ciche a ingerencja w dom byłaby minimalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.05.2019 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-który-wyszedł-z-quot-szafy-quot-)&highlight=takim+jednym+wyszedł+szafy https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355533-Instalacja-PC-monoblok-w-domu-z-grzejnikami https://forum.muratordom.pl/showthread.php?330867-Pompa-ciepła-w-modernizowanym-starym-domu Co do KG to zależy co się z nim porobiło , co chcesz uzyskać i ile masz czasu i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Jeżeli myślisz o zmianach CO to bym zaczął od rzetelnych obliczeń strat i sprawdzenie doboru grzejników (wielkości) OZC. Przewymiarowane grzejniki wymagają mniejszej temeperatury zasilania więc tu może byc pewien trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ganza 04.05.2019 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Co do KG to na szczęście (poza sufitem, który już przeszedł do klasyki) na ścianach nie mam większych problemów ale narzekam na ten rodzaj tynków - bardzo miękkie i zabierają trochę z powierzchni domu.Co to wątków z PC będę śledził.W alternatywie mam jeszcze w niedalekiej przyszłości gaz w ziemi, miejscowość już została zgazyfikowana i jest nadzieja, że w ciągu 1 może 2 lat popłynie błękitne paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts