Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy- czym uszczelnić podłogę a czym ściany

AdamGliwice

Recommended Posts

Kupiłem dom z piwnicą pod garażem, zrobioną bardzo amatorsko,

ściany są w połowie z bloczka betonowego ( chyba 4 warstwy ) uszczelnionego czymś badziewnym typu dysperbit czyli niczym, są miejsca gdzie przecieka pomiędzy bloczkami, czym to uszczelnić, nie musi być szybkowiążące

pozostała część to już lity odlew betonu B20W8 grubości około 30 cm, chciałbym go potraktować czymś w płynie by weszło w strukturę i zamknęło pory, podobnie jak podłogę, tylko czym.

Rozkułem częściowo podłogę, pod nią mam 2 warstwy grubej folii i 20 cm piasku, wykopałem małą studnię, wody w niej prawie nie ma

Zatem potrzebuję środek do uszczelnienia połączeń bloczków, środek w płynie jak jakiś unigrunt tylko do zamykania porów i jakiś szlam do przetarcia na koniec i wyrównania nierówności

Czytałem o xypexie, i coś na podłogę zanim zrobię wylewkę 7-10 cm bo obecna podłoga to chyba grabiami była równana, pomijając różnice w poziomach to jest obskurnie nierówna

Z czego zrobić wylewkę żeby dodatkowo uszczelniała i była to w miarę równa powierzchnia ?

Studzienkę chciałbym zostawić żeby w razie czego można było utopić w tym duże wiaderko czy coś innego, żeby zamontować weń pompę w razie potrzeby

Z góry dziękuję za pomoc

• 2 weeks później...

Naprawiałem gorszą piwnicę jednak aby zacząć cokolwiek robić trzeba zacząć od projektu i sprawdzić opinię geotechniczną, jeśli bloczki przeciekają to oczywiście brak jest skutecznej izolacji pionowej, jeśli jednak jest tam różnica w poziomach działki, fundament schodkowy i np. niefachowo zrobiony drenaż to sprawy komplikują się jeszcze bardziej. Niedobrze że przebiłeś izolację podłogi to był duży i pewnie będzie kosztowny w naprawie błąd.

Zajmuję się takimi naprawami zawodowo dlatego twierdzę że należy zabrać się za to od projektu i analizy stanu rzeczy, nie ma preparatu którym posmarujesz problem i on zniknie, jeśli moje przypuszczenia są trafne i garaż jest zespolony z budynkiem a jedna ze ścian jest pod budynkiem, brak jest dostępu do niej od zewnątrz to za naprawę takiej piwnicy musisz liczyć ok. 80 000zł+8% VAT Jeśli jednak okaże się że jest tam dodatkowo fundament schodkowy i grunt napiera na ścianę to za naprawę tego stanu rzeczy dolicz jeszcze minimum 100 000zł netto. Albo zasypuj piwnicę kruszywem który nie pozwoli tworzyć kapilar.

Oczywiście są to na razie hipotezy ponieważ dopiero musnęliśmy problem i brak nam podstawowych danych.

Pozdrawiam, Grzegorz