marcin0812 05.05.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witam buduje dom i zaproponowano mi pompę ciepla viessman vitocall 111s o mocy 6kw. Dom około 130 m2 z poddaszem użytkowym z ytonga projekt lisandra dobrze ocieplony 20 cm styro na zewnątrz poddasze 30 cm welny okna 3 szybowe wentylacja grawitacyjna. Czy ta pompa jest wystarczająca do ogrzania domu i cwu ? Czy lepiej pójść w pellet ? Groszek odstrasza mnie syfem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Jak taka nie wystarczy to weź większą . Taka pompa ogrzewa podobny domek i jest ok. Ale to się liczy . To nie jest kwestia głosowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.05.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witam buduje dom i zaproponowano mi pompę ciepla viessman vitocall 111s o mocy 6kw. Dom około 130 m2 z poddaszem użytkowym z ytonga projekt lisandra dobrze ocieplony 20 cm styro na zewnątrz poddasze 30 cm welny okna 3 szybowe wentylacja grawitacyjna. Czy ta pompa jest wystarczająca do ogrzania domu i cwu ? Czy lepiej pójść w pellet ? Groszek odstrasza mnie syfem Da radę tylko że już sa nowocześniejsze rozwiązania ten model 111s to dość stara konstrukcja. Ja montuję Panasonic, Mitsubishi, Daikin Villant to świeższe konstrukcje o sporo lepszych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 05.05.2019 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Da radę tylko że już sa nowocześniejsze rozwiązania ten model 111s to dość stara konstrukcja. Ja montuję Panasonic, Mitsubishi, Daikin Villant to świeższe konstrukcje o sporo lepszych parametrach. Co by kolega zaproponował w podobnej cenie jaka pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.05.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 viessmana bym nie brał za drogo się płaci za markę pytanie jeszcze takie do CNC ? jak to jest że są firmy które mają pro partnera z panasonica a ja dosteję tańsze wyceny na panasonica od firm któe nie mają pro partnera i dokupuję gwarancję 5lat i wychodzi taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.05.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Da radę tylko że już sa nowocześniejsze rozwiązania ten model 111s to dość stara konstrukcja. Ja montuję Panasonic, Mitsubishi, Daikin Villant to świeższe konstrukcje o sporo lepszych parametrach. Jaki jest poziom tych proponowanych w stosunku do wspomnianego starego modelu Viessmann Vitocall S-111 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.05.2019 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 viessmana bym nie brał za drogo się płaci za markę pytanie jeszcze takie do CNC ? jak to jest że są firmy które mają pro partnera z panasonica a ja dosteję tańsze wyceny na panasonica od firm któe nie mają pro partnera i dokupuję gwarancję 5lat i wychodzi taniej ? To akurat jest proste. To jak z mechanikiem wiesz że ktoś zrobi Ci taniej a dajesz auto do sprawdzonego który skasuje więcej. Z pompami 80% klientów woli dopłacić trochę i niech montuje ktos kto zamontowal juz 200 pomp niż ktos kto montuje pierwsza albo drugą. A jak juz masz pozycje na rynku i zamowien tyle ze zaczynasz nie przerabiac to podnosisz ceny jak zamowienia Ci sie ustabilizuja na granicy twojej wyrabialnosci to znaczy ze poszles dobra drogą jak masz dalej za dużo to znowu podnosisz itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 06.05.2019 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Co by kolega zaproponował w podobnej cenie jaka pompę? Najpierw zastanów się co chcesz mieć razem z pompą oraz w jaki sposób korzystać. Czyli: fotowoltaika? grzanie non stop czy raczej w taniej strefie, do jakiej temperatury chcesz grzać wyłącznie pompą a od jakiej dopuszczasz wspomaganie grzałkami. To pozwoli ci wybrać odpowiednią moc i model pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 06.05.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 A może zestaw od Aristona?Modulacja już od 2,3 kW.Kocioł gazowy kondensacyjny Genus One System 24 + zasobnik BCH 120 + stojak zasobnika BCH + sonda + termostat Pakiet ONE PREMIUMLink:https://wodtech.pl/kotly-wiszace-z-zasobnikiem/48076-kociol-kondensacyjny-genus-one-system-24zasobnik-bch-120stojak-zasobnika-bchsondatermostat-pakiet-one-premium-24-ariston.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 06.05.2019 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 A może zestaw od Aristona? Modulacja już od 2,3 kW. Kocioł gazowy kondensacyjny Genus One System 24 + zasobnik BCH 120 + stojak zasobnika BCH + sonda + termostat Pakiet ONE PREMIUM Link: https://wodtech.pl/kotly-wiszace-z-zasobnikiem/48076-kociol-kondensacyjny-genus-one-system-24zasobnik-bch-120stojak-zasobnika-bchsondatermostat-pakiet-one-premium-24-ariston.html Pozdrawiam Brak dostępu do gazu u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 06.05.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 To akurat jest proste. To jak z mechanikiem wiesz że ktoś zrobi Ci taniej a dajesz auto do sprawdzonego który skasuje więcej. Z pompami 80% klientów woli dopłacić trochę i niech montuje ktos kto zamontowal juz 200 pomp niż ktos kto montuje pierwsza albo drugą. A jak juz masz pozycje na rynku i zamowien tyle ze zaczynasz nie przerabiac to podnosisz ceny jak zamowienia Ci sie ustabilizuja na granicy twojej wyrabialnosci to znaczy ze poszles dobra drogą jak masz dalej za dużo to znowu podnosisz itd. nie no mówię o tym że ktoś za 200, a ktoś 50 nie przesadzajmy już z tymi 2-3 bo to wtedy obrazowo faktycznie lipnie wygląda... ale taka firma któara montuje 50 panasnoiców rocznie 50 daikinów 50 nibe 50 buderusów mając ceny znacznie niższe trochę nie halo myślę że jak wskoczyło PRO PARTNER i 5letnia gwarancja to tam w tym napiscie pro partner ukrył się koszt tej 5 letniej gwarancji plus jeszcze coś za za PRO PARTNER i w sumie to lepiej jak tego nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 07.05.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Witam buduje dom i zaproponowano mi pompę ciepla viessman vitocall 111s o mocy 6kw. Dom około 130 m2 z poddaszem użytkowym z ytonga projekt lisandra dobrze ocieplony 20 cm styro na zewnątrz poddasze 30 cm welny okna 3 szybowe wentylacja grawitacyjna. Czy ta pompa jest wystarczająca do ogrzania domu i cwu ? Czy lepiej pójść w pellet ? Groszek odstrasza mnie syfem czy ta pompa jest wystarczająca? Tak, pytanie brzmi tylko czy dla Twojego domu. Sprawdź jakie masz zapotrzebowanie, OZC, to będziesz wiedzieć czy ten model wystarczy. czy lepiej pójść w pellet? Nie, po pierwsze koszt instalacji podobny, miejsce na składowanie będzie ci potrzebne, no i zawsze to obsługowe jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.07.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Witam, Do prawidłowego doboru pompy ciepła nie wystarczy jedynie informacja o powierzchni budynku. Budynek może cechować się innym zapotrzebowaniem na energię cieplną, wynikającą z geometrii budynku, zastosowania innych materiałów do budowy oraz współczynnika przenikania każdej przegrody. Z tego powodu warto przed doborem powietrznej pompy ciepła zlecić projektantowi wykonanie OZC. Na jego podstawie będzie można dobrać urządzenia o odpowiedniej mocy oraz odpowiedniego typu. Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie sprawdzone pompy ciepła typu powietrze-woda z rodziny Bosch Compress. W sprawie doboru odpowiedniej wielkości najlepiej skontaktować się ze specjalistą. Nasi instalatorzy pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejslupca 15.07.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Spokojnie można założyć 7kw Saunier Duvall / Valliant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.07.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 czy ta pompa jest wystarczająca? Tak, pytanie brzmi tylko czy dla Twojego domu. Sprawdź jakie masz zapotrzebowanie, OZC, to będziesz wiedzieć czy ten model wystarczy. czy lepiej pójść w pellet? Nie, po pierwsze koszt instalacji podobny, miejsce na składowanie będzie ci potrzebne, no i zawsze to obsługowe jest. OZC to nie wszystko... pozostaje sprzedawca/instalator, na którego fach się zdajemy U mnie oferty na PCPW od 5kW do ...9kW a Obciążenie Cieplne Budynku mam 3229W (30,5W/m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.07.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 czy ta pompa jest wystarczająca? Tak, pytanie brzmi tylko czy dla Twojego domu. Sprawdź jakie masz zapotrzebowanie, OZC, to będziesz wiedzieć czy ten model wystarczy. czy lepiej pójść w pellet? Nie, po pierwsze koszt instalacji podobny, miejsce na składowanie będzie ci potrzebne, no i zawsze to obsługowe jest. Jeśli piszesz "zaproponowano mi" to podejrzewam, że była już rozmowa nad projektem lub w budynku, który nie wiadomo na jakim etapie jest. Nie wiemy jak jest docieplony, a jakiej technologii wykonany, jakie ma zapotrzebowanie, więc to pytanie właściwie do instalatora, partnera sprzedaży, który z pewnością - jeśli jest to salon firmowy Viessmann odbył z tobą rozmowę i przedstawił nasze propozycje. Jeśli jednak pytasz, czy taka pompa ciepła jest wystarczającym źródłem ciepła - to spokojnie ogrzeje ona budynek jako jedyne źródło energii cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.07.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 OZC to nie wszystko... pozostaje sprzedawca/instalator, na którego fach się zdajemy U mnie oferty na PCPW od 5kW do ...9kW a Obciążenie Cieplne Budynku mam 3229W (30,5W/m2) Dla POPW nie ma jednoznacznej mocy . Pompa typu 9 moze mieć 9 kW a inna w tym samym punkcie bedzie miała 5 kW. Ale jedna i druga to typ 9. Albo typ 16 jednej firmy to to samo co 9 innej firmy. Ale ceny sa podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.07.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Dla POPW nie ma jednoznacznej mocy . Pompa typu 9 moze mieć 9 kW a inna w tym samym punkcie bedzie miała 5 kW. Ale jedna i druga to typ 9. Albo typ 16 jednej firmy to to samo co 9 innej firmy. Ale ceny sa podobne. Tyle to ja już wiem i rozumiem jak mi ktoś proponuje PC 5kW z grzałką regulowaną do 6kW argumentując, że w razie ekstra zimy w moim rejonie wspomagać pompę grzałkami a jak będzie zima jak ostatnie to PC spokojnie i bez taktowania da radę w taniej taryfie. Ale jak mi jeden instalator proponuje 7kw a drugi 9kW PC tej samej firmy, to... pchają mnie ku inny źródłom ciepła gdzie nie ma takich dylematów, sprężarek, taktowania itp. Podobnie zresztą jest z ociepleniami pianą. Firm się narobiło, co rusz ktoś na budowę wpada a jak zaczniesz pytać jaka piana, jaka gęstość, parametry to słyszę że "wydziwiam" bo "piana to piana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.08.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Witam, Podobna sytuacja jest przy doborze każdego kotła. W zależności od potrzeb budynku i doświadczenia instalatora może on zaproponować kocioł o niższej lub wyższej mocy lub z różną pojemnością zasobnika CWU. Obydwa dobrane wtedy rozwiązania będą prawidłowe z czego jedno może być bardziej ekonomiczne a drugie bardziej komfortowe. Przy doborze powietrznej pompy ciepła bardziej zasadne jest zastosowanie pompy o niższej mocy nominalnej w porównaniu do zapotrzebowania. Niedobór mocy pokrywany jest dogrzewaczem elektrycznym. Jest to znacznie bardziej korzystne pod względem kosztów inwestycyjnych. Przy okazji w sprawie doboru pompy ciepła, jej wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts