przemeks19 05.05.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witam Majster trochę źle wykopali w 2 miejscach fundament. Robili to wczoraj, teraz podjechałem zobaczyć jak to wygląda i zbrojenie jest przesunięte o jakieś 5 cm od osi do jedynej strony ...jest ustawione na środku wykopu a wykop widać że jest źle. Jutro na 8 jest grucha... Oni mają być o 7. Da radę to poprawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 06.05.2019 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Ja miałem na wykopie różnice ok 10 cm.jak pytałem na forum powiedzieli że nie ma problemu ja tylko starałem się by ława była dość równa pod bloczek ława wykana o problemie zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yamenwo 10.07.2024 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2024 Niestety zazwyczaj opcje są takie: wykopać je przed zabudową i przenieść w bezpieczne i zaplanowane miejsce spoczynku lub zostawić i pozwolić zabudować na wierzchu. Niektóre miejsca zdecydują się przenieść swoją zabudowę z dala od pochówków, aby można było je pozostawić w spokoju i zachować na miejscu, ale nie zawsze. Wiele z nich znajduje się w połowie rozwoju, a odkopywanie ich jest wynikiem rozwoju, a nie badań, przynajmniej w archeologii amerykańskiej i poza środowiskiem akademickim. Chciałbym, żeby wszyscy zostali na miejscu i pozostawieni w spokoju. Większość współczesnych archeologów tak uważa, ale nasz system nie jest na to przystosowany. I znacznie lepiej jest mieć do tego kogoś przeszkolonego, jak prawidłowo zajmować się pochówkami, niż nie. Po tym momencie archeolodzy pobiorą dane do badań, ale zwykle nie jest to główny powód ich kopania w czasach nowożytnych. Jest też mnóstwo zasad. Zobacz NAGPRA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts