drozduu 05.05.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Dylemat z kostką na 1/4 obwodu domu - opaską Pasuje mi z tyłu domu na rogu obniżyć poziom kostki przy domu na tyle że od poziomu górnego kostki do dołu ławy będzie na styk 1m /strefa przemarazania 1m/ (boje się że może wyjdzie 90-95cm pytanie czy ryzykować i czy można np tak jak przy płycie fundamentowej obłożyć to miejsce poziomu styrodurem pod podbudową dla kostki wstępnie miało być 115-120 do dna ławy ale ratuje mnie trochę w tym miejscu mniejsza skarpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Ogolnie na 99% styknie ale dla swojego spokoju możesz wsadzić opaskę ze styroduru ze 2-3 cm. Jaki masz grunt pod ławą jak niespoisty to zapomnij o problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.05.2019 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Wszystko zależy od gruntu pod ławą.Jeżeli nie jest wysadzinowy to nie ma problemu z głębokością przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 05.05.2019 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 nie no jakby był niewysadzinowy to nie byłoby problemu glina jak...... dlatego właśnie Was pytamczy całkowicie odpusścić temat i robić większe skarpy - czy dla spokoju dać ten styrodur i będzie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 09.05.2019 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 reasumując proszę o porady jak to na glinie mam zrobić (bo faktycznie powinno to być w temacie że glina) czy odpuścić temat i robić większą skarpę (trochę blisko ogrodzenia i nawet te 15cm ratuje czy z tym styrodurem na dnie podbudowy nie będzie żadnego problemu - że jest jakies ryzyko ale jak zastosuje styrodur to będę mógł spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 09.10.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Podepnę się pod temat..Moja ława wraz ze ścianą fundamentową jest zakopana w ziemi na 110 cm; strefa przemarzania 1 m.. Więc niby strefa zachowana, ale chodzi mi po głowie, że jednak mogli to wykopać trochę głębiej na jakieś 120/130 cm.. Grunt to niestety glina, woda gruntowa na około 7 m. Budynek na górce. Wykonano drenaż opaskowy.Ława szeroka na 60 cm, zbrojona 6 prętami na każdej ze ścian wylana z W8 Myślicie że mogę spać spokojnie, czy jeszcze coś zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.10.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 ^^A poza tym jak szukałem informacji na temat zaistaniałych szkód wysadzinowych na budynkach to się okazało, że jest to bardzo rzadkie zjawisko jeżeli chodzi o domy czyli konstrukcje masywne, teraz już nie umiem znaleźć tej publikacji ale była to praca naukowa ...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 10.10.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Dzięki Panowie za cenne rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts