daguska 05.05.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witajcie, mamy dom o pow. uzytkowej ok. 140m2 (nie liczac piwnicy na calej powierzchni) projektu Ada Archipelagu, ktorego jeszcze nie zamieszkujemy (lub inaczej: jestesmy w nim rzadko, na kilka dni na miesiac), jako ze pracujemy za granica. Wg. wyliczen ze strony cieplowlasciwe, potrzebujemy ok. 10kW mocy grzewczej. Poki co mamy: - na calosci (parter i poddasze) ogrzewanie podlogowe, - kociol na paliwo stale 12kW - bufor 900/200l (czyli kombi, z banka na cwu 200l) - w buforze grzalke 9kW Wszystko dziala w sumie dobrze - po rozgrzaniu kotla/grzalki szybko grzeje sie woda w buforze (regulacja dziala, moge opisac dokladniej), ale: 1. gdy nas nie ma ogrzewanie grzalka 9kW jest nieefektywne - duzo kosztuje. Jako ze mamy na dachu instalacje PV, ktora produkuje ok 6000-7000kWh rocznie, chcielibysmy podlaczyc do systemu pompe ciepla. Udalo nam sie taka kupic, uzywana, za bardzo male pieniadze - i teraz jest do Was pytanie, jak ja najlepiej wpiac w instalacje? Zalaczylem foto bufora (w stanie budowy, nie najlepsze, przepraszam). Mak kilka pytan w detalu: 1. W teorii lepiej byloby sie wpiac bezposrednio do podlogowki (niskie temp. zasilania), ale aby to zrobic, musialbym w calej instalacji (bufor+podlogowka) wlac gliko, a to niemale koszta (dobrze mysle?) 2. Moglbym wpiac sie do bufora - mialbym wtedy rownoez pogrzewana cwu - ale straty na temperaturze, i znow glikol.. 3. Moglbym w teorii wpiac PC do wezownicy solarnej na buforze, wiec potrzebowalbym malo glikolu, ale czy nie bedzie to nieefektywne rozwiazanie? Wymiennik ciepla, i w sumie stosunkowo mala tylko powierzchnia wymiennika? 4. zalozyc gdzies dodatkowy wymiennik ciepla? Nie wiem:( PC lezy i czeka na montaz, ale najpierw chcialbym sie dowiedziec od Was, co robic.. Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepol 21.01.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Witam chciał bym się dowiedzieć jak wam ta pompa technibel działa i jak jest podłączona ponieważ też taką kupiłem Z góry dziękuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts